V napadu umrle tri osebe, tudi napadalec

To je bil že drugi napad na verski objekt v ZDA v 24 urah. V soboto je moški z nožem napadel sinagogo severno od mesta New York in zabodel več vernikov.
Fotografija: Motiv napadalca še ni znan. FOTO: Stewart F. House/Afp
Odpri galerijo
Motiv napadalca še ni znan. FOTO: Stewart F. House/Afp

Nedaleč od Dallasa v ameriški zvezni državi Teksas je v nedeljo v cerkvi West Freeway v White Settlementu, predmestju Forth Wortha, eden od vernikov med mašo vstal s klopi, potegnil puško in začel streljati. Pri tem je ubil eno osebo, ustavila pa sta ga dva oborožena prostovoljna varnostnika. Po krajšem streljanju sta obležala mrtva tudi napadalec in eden od varnostnikov.

Motiv napadalca še ni znan, šlo pa naj bi za lokalnega potepuha, ki je bil že večkrat aretiran.

Guverner Teksasa Greg Abbott je prebivalce države pozval, naj molijo za žrtve in svojce ter celotno skupnost kraja White Settlement, ki leži zahodno od Dallasa. »Cerkve bi morale biti svete in hvaležen sem faranoma, ki sta se hitro odzvala in ustavila strelca ter s tem preprečila še več žrtev,« je tvitnil guverner.

Brez orožja ne bi bilo strelca, pa opozarjajo nasprotniki orožja. FOTO: Stewart F. House/Afp
Brez orožja ne bi bilo strelca, pa opozarjajo nasprotniki orožja. FOTO: Stewart F. House/Afp


Njegov namestnik Dan Patrick pa je posebej pohvalil orožarsko zakonodajo Teksasa, brez katere v cerkvi ne bi bilo dveh oboroženih varnostnikov, ki sta preprečila pokol. Brez orožja sicer ne bi bilo strelca, pa opozarjajo nasprotniki orožja.

Predsednik ZDA Donald Trump je že večkrat poudaril, da bi bilo strelske pohode mogoče preprečiti, če bi na primer v cerkvah in šolah imeli oborožene varnostnike.

Policija je kot napadalca identificirala Keitha Thomasa Kinnunena. FOTO: Urad šerifa okrožja Tarrant/Reuters
Policija je kot napadalca identificirala Keitha Thomasa Kinnunena. FOTO: Urad šerifa okrožja Tarrant/Reuters


To je bil že drugi napad na verski objekt v ZDA v 24 urah. V soboto je moški z nožem napadel sinagogo severno od mesta New York in zabodel več vernikov. Ena oseba je v kritičnem stanju. Zadnji obsežen strelski napad na cerkev v Teksasu se je zgodil novembra 2017, ko je strelec v kraju Sutherland Springs ubil več kot 20 vernikov, nato pa si je sodil sam.

Komentarji: