V nasilnih protestih mnogi ranjeni: »Ljudje si otrok ne upajo peljati v šolo in oditi v službo«

Španska vlada je zavrnila pozive katalonskega predsednika k pogajanjem, češ da je premilo obsodil nasilne proteste. Sinoči so bili na srečo mirnejši.
Fotografija: Eden izmed policistov je v kritičnem stanju, štiri osebe delno oslepljene. FOTO: Jose Jordan/AFP
Odpri galerijo
Eden izmed policistov je v kritičnem stanju, štiri osebe delno oslepljene. FOTO: Jose Jordan/AFP

V Španiji zadnjih šest dni vre. Stavke, protesti in policijsko nasilje so se razvneli, potem ko je špansko vrhovno sodišče prejšnji ponedeljek devet katalonskih voditeljev obsodilo na zaporno kazen zaradi njihove vloge v boju za neodvisnost Katalonije. Prebivalci so odšli na ulice in zahtevali izpustitev zapornikov, obsojenih vstajništva in zlorabe javnih denarnih sredstev. Najhuje je bilo v petek, ko je protestiralo več kot pol milijona ljudi. 

Španska vlada je sicer zavrnila pozive katalonskega predsednika k pogajanjem, češ da je premilo obsodil nasilne proteste – ti v Barceloni trajajo že šest dni. Kljub pozivom župana, naj ljudje ostanejo mirni, je nasilje v soboto znova eskaliralo, a je na srečo šlo vsaj brez razbijanja trgovin in lokalov, ki so jih v nočeh pred tem izvajali mlajši zamaskirani protestniki. 





Katalonski predsednik Quim Torra je uradni Madrid zato zaprosil za pogovor, da bi poskušali najti »demokratično rešitev« za izhod iz krize. Vztrajal je pri stališču, da nemiri ne kažejo prave narave sicer miroljubnega katalonskega gibanja za neodvisnost, ki jo podpira 5,5 milijona volivcev v regiji. 

A španski premier Pedro Sanchez ni imel posluha za prošnje: »Gospod Torra mora nedvoumno obsoditi nasilje, česar pa do zdaj še ni storil. Španska vlada vztraja pri tem, da katalonske neodvisnosti ne bo, ker je nezakonita in si je večina Kataloncev sploh ne želi.«

Lani izvoljeni Torra, goreči podpornik katalonske neodvisnosti, je bil že v preteklosti deležen kritik, ker ni obsodil nasilnih protestov. Očitali so mu, da jih kvečjemu spodbuja, poroča Independent

Izbruhnil je spopad med protestniki in policisti. FOTO: Rafael Marchante/Reuters
Izbruhnil je spopad med protestniki in policisti. FOTO: Rafael Marchante/Reuters


Samo v petek je bilo v Barceloni v spopadih s policijo, ki so jo na družbenih omrežjih zaradi čezmerne uporabe sile nad sicer mirnimi protestniki ostro kritizirali po vsem svetu, ranjenih najmanj 41 ljudi. Policisti so nad ljudmi uporabili gumijaste naboje, solzivec in vodne topove. Po poročanju Independenta je bilo ranjenih tudi najmanj 20 novinarjev. 

Katalonska ministrica za zdravje Alba Verges je včeraj sporočila, da je zdravstveno oskrbo po nemirih potrebovalo 579 ljudi. Štiri osebe so oslepele na eno oko, en policisti je še vedno v kritičnem stanju. Ministrica za zdravje je opozorila, da je nemogoče dokazati, da so ljudje oslepeli zaradi gumijastih nabojev, ki so jih izstrelili policisti, a dodala, da je »jasno, kaj se v teh dneh dogaja«.

Prav tako je obsodila uporabo takšnih represivnih sredstev, saj da jih je katalonski parlament prepovedal. »Mislim, da jih ne bi smeli več uporabljati, želimo policijo 21. stoletja,« je še dodala ministrica.

Katalonsko vprašanje je politični problem, ki zahteva politično reševanje. FOTO: Josep Lago/AFP
Katalonsko vprašanje je politični problem, ki zahteva politično reševanje. FOTO: Josep Lago/AFP


Iz organizacije Amnesty International so sporočili, da so policisti uporabljali palice in orožje nad ljudmi, ki niso predstavljali nobene nevarnosti za splošno javnost. Dodali so, da je bilo od začetka nemirov ranjenih na stotine ljudi. 

Včeraj zjutraj je vlado okrcal tudi Albert Rivera, vodja stranke prounionistične Ciudadanos, in bil ogorčen nad tem, da ne stori dovolj za končanje kaosa, ki pretresa državo: »Ljudje si otrok ne upajo peljati v šolo in oditi v službo. Španska vlada mora zaščititi najšibkejše.«

Preberite še:

Komentarji: