V Nemčiji in Italiji aretirali 11 članov mafije

V zaporu so končali člani klana Rinzivillo, obtoženi so preprodaje mamil.

Objavljeno
17. januar 2019 17.35
Posodobljeno
17. januar 2019 17.42
Italijanska mafija je okrepila prisotnost na nemških tleh. Fotografija je simbolična. FOTO: Leonard Foeger/Reuters 
Italijanske in nemške policijske enote so izpeljale obsežno operacijo in aretirale enajst pripadnikov klana Rinzivillo. Po poročanju tiskovne agencije Ansa so aretacije v Italiji potekale v deželah Umbria, Kampanija in Lacij, v Nemčiji pa v Kölnu in Mannheimu.

Operacija je le končno poglavje v vrsti preiskav, ki potekajo od leta 2017. Do zdaj so pristojne službe aretirale 37 ljudi in zasegle več kot 18 milijonov evrov nezakonitih sredstev. Nemški člani klana so vzdrževali stike s turškimi kriminalnimi organizacijami in z rivalsko kalabrijsko mafijsko organizacijo 'ndrangheto, poroča nemška tiskovna agencija DW.


Klan sodeloval v krvavi vojni


V preteklih letih sta tako sicilijanska Cosa Nostra kot kalabrijska 'ndrangheta močno okrepili prisotnost na nemških tleh.

Klan Rinzivillo izhaja iz obmorskega mesta Gela v okraju Caltanissetta na jugu Sicilije, po podatkih italijanskega časnika Corriere della Sera so bili njeni člani v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vpleteni v krvavo mafijsko vojno, zaradi katere je umrlo več kot 120 ljudi. Mafijsko organizacijo menda vodi šef Giuseppe Madonia, ki je v zaporu že od leta 1992.

image
Provenzano je prevzel mafijski imperij od »šefa vseh šefov« Salvatoreja Riina. FOTO: Reuters


Madonia je eden najzvestejših kapitanov Bernarda Provenzana, ki je do aretacije leta 2006 veljal za najvplivnejšega moža Cose Nostre. Provenzano je prevzel vodenje mafije v mestu Corleone, ko je v zaporu končal njegov svak Salvatore Riina.

Italijanska finančna straža je na spletu objavila posnetke današnjih hišnih preiskav in aretacij.