V nemškem parlamentu zaprisegla nova obrambna ministrica

Annegret Kramp-Karrenbauer se bo zavzemala za večje obrambne izdatke.
Fotografija: Annegret Kramp-Karrenbauer je zdaj tudi uradno nova nemška ministrica za obrambo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Annegret Kramp-Karrenbauer je zdaj tudi uradno nova nemška ministrica za obrambo. FOTO: Reuters

Vodja krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je danes na izrednem zasedanju nemškega parlamenta zaprisegla kot nova obrambna ministrica. V prvem nagovoru v bundestagu se je zavzela za večje obrambne izdatke, piše Nemška tiskovna agencija (DPA).

"Če mora nemška vojska pokazati sposobnosti, ki jih od nje zahtevamo (...), potem mora obrambni proračun še naprej rasti," je poudarila Kramp-Karrenbauerjeva. Po njenem prepričanju morajo obrambni izdatki do leta 2024 doseči 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda, za kar se bo v novi vlogi tudi zavzemala.

Kramp-Karrenbauerjeva je zaprisegla na izrednem zasedanju nemškega parlamenta. FOTO: Reuters
Kramp-Karrenbauerjeva je zaprisegla na izrednem zasedanju nemškega parlamenta. FOTO: Reuters


Že pred tem se je zavzela za dosego cilja, da država za obrambo nameni dva odstotka BDP, kar je tudi cilj v okviru zveze Nato. "Ne gre za želje od zunaj," se je posredno odzvala na zahteve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj Nemčija obrambi nameni več sredstev. Kot je zagotovila, mora biti Nemčija zanesljiv partner v zvezi Nato. Pri koalicijskih socialdemokratih (SPD) višanju obrambnih izdatkov niso naklonjeni.
 

Ministrstvo poželo številne kritike


Kramp-Karrenbauerjeva je prejšnji teden uradno prevzela vodenje nemškega obrambnega ministrstva, na čelu katerega je nasledila novoizvoljeno predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Poteza je bila nepričakovana, saj je vodja CDU v preteklosti večkrat poudarila, da ne želi sodelovati v vladi, temveč bi se rada posvetila vodenju stranke.

Nekdanjo ministrsko predsednico Posarja vedno znova omenjajo tudi kot morebitno naslednico Angele Merkel na čelu nemške vlade. Na položaju vodje CDU jo je nasledila lani decembra.

Annegret Kramp-Karrenbauer (desno) omenjajo kot naslednico Angele Merkel. FOTO: AFP
Annegret Kramp-Karrenbauer (desno) omenjajo kot naslednico Angele Merkel. FOTO: AFP


Kot še piše DPA, so pred novo ministrico veliki izzivi. Nemška vojska namreč sodeluje pri nevarnih operacijah v tujini, zaradi lobistov in zunanjih svetovalcev pa je ministrstvo poželo številne kritike. Izziv predstavljajo tudi ZDA, ki kritizirajo Nemčijo zaradi nizkih obrambnih izdatkov. Prvi preizkus za Kramp-Karrenbauerjevo bi lahko bila morebitna misija v Perzijskem zalivu.

Komentarji: