V neurjih v osrednjem delu ZDA najmanj šest smrtnih žrtev

Nevihte s tornadi že več dni divjajo na območju Teksasa, Oklahome, Kansasa, Missourija, Iowe in Nebraske.

Objavljeno
23. maj 2019 07.36
Posodobljeno
23. maj 2019 13.20
Vremenoslovci napovedujejo, da se nevihtno vreme v ZDA – posnetek je iz Collinsvilla v Oklahomi – ne bo umirilo vsaj do konca tedna. FOTO: Bri'anne Walton/družbena omrežja
V. U.
V. U.
V neurjih, ki v ZDA že več dni divjajo v Teksasu, Oklahomi, Kansasu, Missouriju, Iowi in Nebraski, je življenje izgubilo najmanj šest ljudi, poroča mednarodni tisk. CBS je poročal o najmanj treh smrtnih žrtvah, ki so življenje izgubile od ponedeljka dalje v Oklahomi in Iowi, tiskovna agencija Reuters zdaj poroča še o treh žrtvah na območju Missourija.

Prebivalcem nekaterih manjših krajev v Oklahomi in Kansasu so zaradi dvigovanja gladin rek in potokov svetovali evakuacijo. Reka Arkansas se približuje rekordnemu vodostaju, po dnevih neviht, katerih posledica je bilo tudi na desetine tornadov, se še vedno višata gladini Missourija in Mississippija.

Vremenoslovci za območje Oklahome, Kansasa in Missourija napovedujejo nadaljevanje neviht tudi danes, neurja pa se bodo danes razširila na severovzhod ZDA, kjer pričakujejo močan veter, nalive in tudi tornade ter točo. »Največjo skrb predstavlja še več dežja,« je izjavil guverner Oklahome Kevin Stitt, potem ko sta si z županom Tulse G. W. Bynumom dosedanje posledice nevihte ogledala iz zraka.

image
Tornado v Mangumu v Oklahomi. FOTO: Lorraine Matti/družbena omrežja


Oblast k evakuaciji prepričuje prebivalce predmestja Tulse Sand Springs in Fort Gibsona ter Webbers Fallsa, ki se nahajajo na širšem območju ob Tulsi, in sicer vsi ob reki Arkansas. Domove so morali zapustiti tudi nekateri prebivalci Skiatooka v Oklahomi. V Kansasu so evakuacijo svetovali prebivalcem Iole ob reki Neosho. Ponekod so hiše ob obalah rek že zgrmele vanje.

CBC poroča tudi o stotinah poplavljenih cest, vključno z avtocestami, ustavil se je železniški promet med St. Louisom in Kansas Cityjem. Zaradi poplav so zaprli tudi letališče prestolnice Missourija Jefferson City.

image
Tornado v Mangumu v Oklahomi. FOTO: Lorraine Matti/družbena omrežja


V Srednji Evropi težave zaradi neurja Axel


Vremenska fronta z nevihtami, velikimi količinami dežja in močnim vetrom, ki so jo poimenovali Axel, je prizadela tudi številna območja v Nemčiji od severa do juga. Vremenska ujma je zajela Bavarsko, Baden-Württemberg, Severno Porenje - Vestfalijo, Hessen, Mecklenburg-Predpomorjansko, Saško, Spodnjo Saško in Saško-Anhalt.

Ponekod na Bavarskem je po podatkih Deutscher Wetterdiensta v 48 urah padlo 250 milimetrov dežja, velike količine dežja so padle tudi ponekod v Švici in Avstriji. O rekordih poročajo iz zahodne avstrijske dežele Predarlsko.

V Nemčiji so morali zaradi poplave evakuirati bolnišnico v Helmstadtu na Spodnjem Saškem, z vremensko ujmo povezujejo tudi prometno nesrečo na avtocesti pri Aurachu na Bavarskem, v kateri je ena oseba izgubila življenje. Na Bavarskem ostaja visoka tudi gladina Donave. V regiji Allgäu so poplave ustavile železniški promet.


image
Takole so se z vodo borili v Kaufungnu ori Kasslu. FOTO: Uwe Zucchi/AFP