V New Yorku bosta dovoljena samo še dva okusa elektronskih cigaret

Po vse več obolenjih in tudi smrtnih primerih med kadilci elektronskih cigaret ameriške pristojne službe začenjajo izvajati ukrepe.
Fotografija: V New Yorku bodo prepovedani skoraj vsi okusi elektronskih cigaret. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Odpri galerijo
V New Yorku bodo prepovedani skoraj vsi okusi elektronskih cigaret. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters

Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo se je ob vse več poročilih o boleznih in celo smrtih, povezanih s kajenjem elektronskih cigaret, odločil prepovedati vse okuse teh cigaret razen okusa po nikotinu in mentolu. Prepoved preostalih okusov bi lahko začela veljati že 4. oktobra, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Kajenje elektronskih cigaret je nevarno. Pika,« je dejal Cuomo in dodal, da zaradi te razvade, tako imenovanega vejpanja, mladi že zelo zgodaj postanejo odvisni od nikotina.
 

Industrija cilja na mlade kadilce 


Na trgu so zelo različni okusi tekočin za elektronske cigarete. FOTO: Eduardo Muñoz/Reuters
Na trgu so zelo različni okusi tekočin za elektronske cigarete. FOTO: Eduardo Muñoz/Reuters


Še posebej je bil kritičen do okusov, kot sta sladkorna pena in žvečilni gumi, saj po njegovem učinkovito ciljata na mlade kadilce.
Po besedah posebne svetovalke guvernerja Beth Garvey bi lahko prepoved vseh okusov razen nikotina in mentola začela veljati že 4. oktobra.

Guverner New Yorka se je za prepoved večine okusov elektronskih cigaret odločil po tem, ko je administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa pred kratkim napovedala možnost tovrstne prepovedi po vseh ZDA. 
 

Doslej šest smrti


V ZDA so doslej identificirali šest smrtnih primerov zaradi pljučnih obolenj, ki jih povezujejo z uporabo elektronskih cigaret. Za tovrstnimi obolenji pa je menda zbolelo približno 450 ljudi v 33 ameriških zveznih državah. Zdravstveni uradniki pri tem opozarjajo, da vzrok bolezni še ni dokončno pojasnjen, zagovorniki elektronskih cigaret pa, da utegnejo biti za obolenja in smrti krivi prav nekateri dodatki, ki dajejo okus dimu teh cigaret.

Preberite še:

Komentarji: