V Novem Južnem Walesu divjajo najhujši požari v znani zgodovini

Na jugovzhodu Avstralije v naravi divja 25 požarov, poročajo o več kot 30 uničenih domovih in ranjeni osebi.
Fotografija: Požar na območju v Busbys Flata v Novem Južnem Walesu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Požar na območju v Busbys Flata v Novem Južnem Walesu. FOTO: Reuters

Iz zvezne države Novi Južni Wales na jugovzhodu Avstralije poročajo o številnih požarih v naravi, ki so posledica najhujše suše na tamkajšnjem območju v znani zgodovini. Na nekaterih območjih so to najhujši požari v zgodovini.

Gasilske službe trenutno spremljajo oziroma so angažirane pri 25 požarih, ki so se v zadnjem tednu razvili na okoli 100.000 hektarih površine. BBC, ki se sklicuje na informacije tamkajšnjih pristojnih služb, poroča o ranjenem moškem, ki je dobil hude opekline, ko je poskušal pred ognjem zaščititi svoj dom. V tem primeru ocenjujejo celo, da je bil ogenj podtaknjen.

Uničeni dom v mestu Laidley v Queenslandu. FOTO: Reuters
Uničeni dom v mestu Laidley v Queenslandu. FOTO: Reuters

 

Prihajajočo sezono požarov napovedujejo kot grozno


Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je izjavila, da požari že vzbujajo veliko skrbi in napovedujejo sezono, ki jo lahko pričakujejo dobesedno kot grozno. Ogenj je doslej uničil več kot 30 domov, večinoma v mestih na severu države: v Busbys Flatu, Rappvillu in Casinu, kjer je tudi osrednje kmetijsko območje. Skrbi vzbuja tudi pomanjkanje padavin. Če jih ne bo, bi lahko brez vode ostalo več središč v ruralnem delu države.

Gasilci spremljajo tudi požare drugod po celini, v Queenslandu, Severnem teritoriju in Zahodni Avstraliji, kot je objavil premier Scott Morrison. Po Avstraliji požari v naravi divjajo že tedne, čeprav so na tamkajšnjem območju trenutno šele sredi pomladi, najhujši požari pa tamkajšnjo naravo običajno prizadevajo med poletjem.

V Queenslandu so včeraj namerili 40 stopinj Celzija. Avstralci so sicer letos namerili že rekordno tople zimske temperature, rekordno pa je bilo tudi zadnje poletje.

Gasilci krotijo požar na območju Busbys Flata. FOTO: Reuters
Gasilci krotijo požar na območju Busbys Flata. FOTO: Reuters

Komentarji: