V Pakistanu potniško letalo strmoglavilo na naselje

Letalo iz Lahoreja v Karači s 107 ljudmi na krovu je strmoglavilo v stanovanjske zgradbe tik pred letališčem.

Objavljeno
22. maj 2020 12.43
Posodobljeno
22. maj 2020 20.06
Reševalna operacija poteka. FOTO: Akhtar Sumro/Reuters
M. B.
M. B.
Na jugu Pakistana je danes strmoglavilo potniško letalo. Airbus A320 s skupno 107 potniki in člani posadke na krovu je strmoglavil na naselje v mestu Karači, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile pakistanske oblasti. Najmanj dva potnika sta nesrečo preživela. Po podatkih letalske družbe so reševalci doslej našli trupla 41 žrtev. Tiskovni predstavnik letalske družbe Mohamed Abdulah je potrdil, da je bilo letalo s številko poleta PK8303 na poti iz Lahoreja na vzhodu države v Karači. »Letalo je strmoglavilo v Karačiju. Poskušamo ugotoviti natančno število potnikov. Po prvih podatkih je bilo na letalu 99 potnikov in osem članov posadke,« je po poročanju AFP dejal tiskovni predstavnik pakistanskih oblasti za nadzor letalskega prometa Abdul Satar Hohar.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da je bilo na kraju letalske nesreče poškodovanih več hiš. Letalo je padlo na naselje, ki je približno dva kilometra oddaljeno od pristajalne steze. Območje je zavarovala policija, sprožila je reševalno operacijo. Na televizijskih posnetkih je bilo videti reševalna vozila, kako hitijo na kraj nesreče, nad katerim se vije gost dim. Pakistanka vojska je kasneje objavila, da so na kraj nesreče napotili varnostne sile in helikopterje, ki pomagajo pri ocenjevanju škode ter reševalni akciji, ki poteka.Iz poškodovanih hiš so doslej rešili več ljudi. Najmanj 15 poškodovanih ljudi so odpeljali v karačijsko bolnišnico Džinah, kjer so po besedah tamkajšnjega zdravnika Semina Džamalija razglasili izredne razmere.

Po podatkih letalske družbe so reševalci doslej našli trupla 41 žrtev. Najmanj dva potnika so iz razbitin letala rešili živa. Prvi mož PIA Aršad Malik je dejal, da bi se iskanje morebitnih preživelih in smrtnih žrtev lahko nadaljevalo dva dni.

Povedal je tudi, da naj bi pilot nadzorni stolp obvestil o tehničnih težavah letala. Nekateri očividci so za lokalne televizije povedali, da so videli letalo, kako je krožilo nad letališčem, preden je strmoglavilo. Pakistanski premier Imran Kan je sorodnikom izrazil sožalje. Sožalje družinam umrlih je izrazilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

image
Iz ruševin rešujejo ranjence. FOTO: Asif Hassan/AFP


Pakistan je prejšnji teden, po omejitvah zaradi epidemije koronavirusa, ponovno dovolil potniški letalski promet znotraj države, a z varnostnimi ukrepi razdalje med potniki, zaradi česar je bilo na letalu mnogo manj ljudi, kot bi jih bilo sicer. Letalo je strmoglavilo v času, ko se v državi pripravljajo na praznovanje konca postnega meseca ramazan in začetek kurban bajrama