V Pentagonu tretji odstop s pomembne funkcije po Trumpovi napovedi umika ZDA iz Sirije

Za obrambnim ministrom Jamesom Mattisom in njegovo predstavnico za stike z javnostjo Dano White je odstopil še vodja uslužbencev Pentagona Kevin Sweeney.
Fotografija: FOTO: Jason Reed/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Jason Reed/Reuters

Le nekaj tednov po 20. decembru, ko je po napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se ZDA vojaško umikajo iz Sirije, odstopil obrambni državni sekretar James Mattis, se je, kot piše ameriški tisk, za isto potezo odločil tudi vodja uslužbencev Pentagona Kevin Sweeney.

»Po dveh letih v Pentagonu sem se odločil, da je pravi čas za vrnitev v zasebni sektor,« je v sporočilu o odstopu zapisal admiral, ki je to funkcijo nastopil januarja leta 2017. V sporočilu aktualnega predsednika ZDA ni omenil, zapisal je še, da si dosedanje delo med kolegi v Pentagonu šteje v čast.

Novica o njegovem odhodu prihaja v času, ko se na enotedensko turnejo na Bližnjem vzhodu odpravlja ameriški državni sekretar Mike Pompeo.



Sweeney je sicer od leta 2014 formalno upokojeni admiral, pred tem je v ameriški mornarici služil 23 let, v zasebnem sektorju pa bil podpredsednik korporacije Track Patch 1 in angažiran v različnih odborih. Ob vrnitvi v Pentagon je deloval pod vodstvom Mattisa.

Gre za že tretji odhod s pomembne funkcije v Pentagonu po Trumpovi napovedi odhoda ZDA iz Sirije. Medtem se je za odhod odločila tudi predstavnica za stike z javnostjo Dana White.

To je storila, ko je 1. januarja letos funkcijo novega Trumpovega obrambnega ministra prevzel Patrick Shanahan, sicer pa so proti njej v Pentagonu že maja sprožili interno preiskavo zaradi njenega domnevno neprimernega ravnanja z zaposlenimi. Na njenem položaju v Pentagonu jo je nasledil Charles E. Summers.

Preberite še:

Komentarji: