V predstavniškem domu zdaj dovolj glasov za začetek postopka razrešitve

Resolucija predstavniškega doma formalno dokumentira, da je predsednik ravnal v nasprotju z zakonom.
Fotografija: Predstavniški dom kongresa je v sredo zvečer potrdil resolucijo s formalno obsodbo predsednika Donalda Trumpa. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Predstavniški dom kongresa je v sredo zvečer potrdil resolucijo s formalno obsodbo predsednika Donalda Trumpa. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

V predstavniškem domu ameriškega kongresa zdaj 217 demokratov in en neodvisni kongresnik, nekoč republikanec Justin Amash, podpira začetek postopka odstavitve oziroma impeachmenta predsednika ZDA Donalda Trumpa. Velik del demokratov je doslej okleval.

Predstavniški dom kongresa je v sredo zvečer potrdil resolucijo s formalno obsodbo predsednika Donalda Trumpa, ker je zavračal predajo prijave žvižgača o njegovem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim pristojnim kongresnim odborom, kot to nalaga zakon o žvižgačih.



Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters


Prijava še vedno ni predana, žvižgač pa predvidoma danes prihaja na zaslišanje v predstavniški dom. V prijavi naj bi bilo še kaj več kot le telefonski pogovor, katerega prepis je Bela hiša objavila v sredo. Prepis kaže, da je Trump Zelenskega res prosil, naj uvede preiskavo proti sinu svojega političnega nasprotnika Josepha Bidna.

Resolucija predstavniškega doma formalno dokumentira, da je predsednik ravnal v nasprotju z zakonom. Lahko postane točka obtožnice, če demokrati sprožijo impeachment.

Do ukrajinskega škandala se večina demokratskih članov predstavniškega doma kongresa ni opredelila za podporo impeachmentu, saj je kazalo, da bi to politično celo pomagalo Trumpu. Senat bi ga namreč zaradi republikanske večine zanesljivo oprostil vseh obtožb demokratske večine predstavniškega doma, ki ima skupaj 435 članov. 218 glasov za impeachment pa pomeni, da lahko demokrati kadarkoli sprožijo postopek, ki se je sicer obetal, vse odkar je bil Trump izvoljen za predsednika. Uvodoma zaradi preiskav okrog ruskega vpletanja v volitve na Trumpovi strani in drugih ravnanj predsednika ZDA.

Prepis julijskega telefonskega pogovora med predsednikoma ZDA in Ukrajine. FOTO: Jim Bourg/Reuters
Prepis julijskega telefonskega pogovora med predsednikoma ZDA in Ukrajine. FOTO: Jim Bourg/Reuters


Trump je telefonski pogovor z Zelenskim, ki ga lahko stane položaja, opravil julija, le dan po zaslišanju nekdanjega posebnega tožilca Roberta Muellerja v predstavniškem domu. Mueller je bil neodločen v zagovoru svoje preiskave, republikanski kongresniki so napadali njegovo kredibilnost in Trump je bil vesel politične zmage. 

Dan po tem, ko se je znebil obtožbe o tujem, ruskem vpletanju v ameriške demokratske procese, je sam poskušal doseči drugo, ukrajinsko vpletanje. Teorija zarote, ki jo širi Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, pravi, da so s tem »navideznim« škandalom demokrate ujeli v past impeachmenta, iz katere bo Trump izšel kot zmagovalec in osvojil še drugi predsedniški mandat.
 

Trump pred vrnitvijo v Washington zavračal obtožbe o pritisku na Ukrajino


Trump je pred odhodom iz New Yorka, kjer se je udeležil začetka splošne razprave na zasedanju Generalne skupščine ZN, v sredo na novinarski konferenci medije obtožil, da izgubljajo čas z neumnostmi, a je nato tudi sam največ pozornosti namenil ukrajinskemu škandalu in zavračanju obtožb o pritiskih na Ukrajino.



Trump ni skrival, da je ukrajinskega predsednika prosil za preiskavo sina predsedniškega kandidata Bidna, vendar je poudaril, da ni šlo za noben pritisk in noben quid pro quo, torej za ameriški denar v zameno za preiskavo. Pred novinarsko konferenco sta imela Trump in Zelenski srečanje, ki mu je sledila novinarska konferenca. Pri tem se je na trenutke zdelo, da bi bil Ukrajinec veliko raje kje drugje, saj mu je bilo očitno nelagodno zaradi objave prepisa pogovora, v katerem oba s Trumpom udrihata čez voditelja Nemčije in Francije.

Zelenski je na vprašanje, ali je čutil Trumpov pritisk, odgovoril, da so vsi vse videli v prepisu in se noče vpletati v ameriške volitve. »Imela sva dober in normalen pogovor in nihče ni pritiskal name,« je dejal Zelenski. Tudi Trump je zatrdil, da ni bilo pritiska.

Trump je dejal, da si oba z Zelenskim želita končati korupcijo v Ukrajini, in dodal, kako grozno je, da je Bidnov sin odšel iz Ukrajine z milijoni dolarjev, za kar ni ponudil nobenega dokaza. Poleg tega je razvijal teorijo, da ima Ukrajina elektronsko pošto Hillary Clinton, ter dejal, da je Rudy Giuliani iskal izvir lova na čarovnice ob preiskavi ruskega vpletanja v volitve 2016.

Novinarji naj bi po Trumpovih besedah zapravljali čas z neumnostmi, namesto da bi poročali o imenitnem napredku v trgovinskih pogajanjih z Japonsko, o dobri prodaji hiš v ZDA, o padanju cen nafte, čeprav so tako ameriški kot drugi mediji o tem poročali. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Novinarji naj bi po Trumpovih besedah zapravljali čas z neumnostmi, namesto da bi poročali o imenitnem napredku v trgovinskih pogajanjih z Japonsko, o dobri prodaji hiš v ZDA, o padanju cen nafte, čeprav so tako ameriški kot drugi mediji o tem poročali. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Preberite še:

Komentarji: