V primežu novega škandala

Peru: Kriza pravosodnega sistema, ko se sodniki in tožilci dogovarjajo o koruptivnih poslih.
Fotografija: Perujci se ogorčeno postavljajo proti skorumpiranemu sistemu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Perujci se ogorčeno postavljajo proti skorumpiranemu sistemu. FOTO: Reuters

Perujska javnost je spet zgrožena zaradi škandaloznega ravnanja državnih uslužbencev. Tokrat so se pod drobnogledom znašli (najvišji) sodniki in tožilci, ki so se o koruptivnih poslih dogovarjali kar po telefonu.

Škandal, ki je v negotovost postavil celotni perujski pravosodni sistem, je izbruhnil pred približno dvema tednoma, ko so sporne posnetke telefonskih pogovorov sodnikov najprej objavili novinarji raziskovalnega portala IDL-Reporteros. Do zdaj so perujski mediji objavili okoli 30 takih posnetkov, navaja BBC Mundo, tudi posnetek vrhovnega sodnika, ki se dogovarja o skrajšanju kazni posiljevalca mladoletnice, in posnetke o urejanju služb za znance v zameno za denar. Preiskave potekajo, vrstijo se odstopi odgovornih, ki vztrajajo, da so nedolžni. Pred tednom dni je perujski predsednik Martín Vizcarra k odstopu pozval ministra za pravosodje Salvadorja Heresija, ta četrtek sta se od položaja poslovila še predsednik vrhovnega sodišča Duberlí Rodríguez in Orlando Velásquez, predsednik sodniškega sveta, ki bedi nad imenovanjem perujskih tožilcev in sodnikov.
 

Škandal za škandalom


Da je pravosodna reforma v Peruju nujna, je jasno, nerešeno pa je še vedno vprašanje, kako bo predsednik Vizcarra, ki je oblast prevzel po odstopu nekdanjega predsednika Pedra Pabla Kuczynskega, pomiril jezne množice državljanov. Kucynski je s položaja odstopil marca, svojemu – po mnenju poznavalcev neizkušenemu – nasledniku pa je zapustil politično polarizirano državo, v kateri se vrstijo (korupcijski) škandali. Sum koruptivnega ravnanja je s položaja odnesel tudi Kuczynskega.

Predsednik Duberlí Rodríguez (sredina) je zaradi škandaloznega ravnanja podrejenih odstopil v četrtek. FOTO: Paco Medina/AFP
Predsednik Duberlí Rodríguez (sredina) je zaradi škandaloznega ravnanja podrejenih odstopil v četrtek. FOTO: Paco Medina/AFP


Nekdanji predsednik, znan tudi kot PPK, je odstopil marca, dan pred drugim parlamentarnim glasovanjem o nezaupnici zaradi domnevno spornih povezav med njegovim podjetjem Westfield Capital in brazilskim gradbincem Odebrecht. Zaradi posnetkov, ki predstavljajo sodelavce PPK med prepričevanjem opozicijskih poslancev, naj decembra glasujejo proti predsednikovi odstavitvi v zameno za projekte v njihovih regijah, je Kuczynskemu podporo odtegnila lastna stranka. Afera je prilila olja na ogenj razvpitemu decembrskemu glasovanju, kjer je bila za uspeh Kuczynskega ključna vzdržanost devetih poslancev opozicijske Ljudske stranke. Odstavitve ni podprla skupina pod vodstvom Kenjija Fujimorija, domnevno v zameno za pomilostitev očeta Alberta Fujimorija, avtoritarnega voditelja Peruja med letoma 1990 in 2000, obsojenega zaradi korupcije in zločinov proti človečnosti.

Komentarji: