V prvem tednu protestov 35 mrtvih in 850 aretiranih

Začasni predsednik Juan Guaido pozval k novim demonstracijam.
Fotografija: V prvem tednu protestov je umrlo 35 ljudi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
V prvem tednu protestov je umrlo 35 ljudi. FOTO: AFP

V tednu protestov proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru je bilo ubitih 35 ljudi, 850 je bilo pridržanih, so sporočile venezuelske nevladne organizacije.

»Imamo potrjeno številko, z imeni, priimki, kraji in domnevnimi krivci, o 35 ljudeh, umorjenih v okviru protestov,« od minulega ponedeljka, je sporočil Rafael Uzcategui iz nevladne organizacije Provea.Omenil je tudi osem »nezakonitih usmrtitev« v policijskih operacijah v revnih četrtih, za katere je obtožil pripadnike posebnih policijskih enot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Alfredo Romero iz nevladne organizacije Foro Penal pa je sporočil, da je bilo med protesti aretiranih 850 ljudi, med njimi 77 mladoletnikov. Po njegovih navedbah so oblasti izvajale preiskave in aretacije »v domovih revnih družin, brez sodnega naloga«.

Venezuelci še vedno zahtevajo spremembe. FOTO: Reuters
Venezuelci še vedno zahtevajo spremembe. FOTO: Reuters
Po ocenah organizacije Foro Penal je skupaj s temi aretacijami zdaj v Venezueli 976 političnih zapornikov.

Politična kriza v tej z nafto bogati državi, ki se je znašla v hudih gospodarskih težavah, se je zaostrila minuli teden, ko se je opozicijski predsednik parlamenta Juan Guaido razglasil za predsednika države. Opozicija zahteva svobodne volitve in ne priznava drugega mandata predsednika Nicolasa Madura, za katerega je prisegel 10, januarja.

ZDA ter večina latinskoameriških držav so Guaida priznale kot začasnega predsednika. Podporo Maduru pa so izrazile Kitajska, Rusija, Turčija Mehika, Bolivija in Kuba.
 

Guaido pozval k novim demonstracijam v Venezueli


Juan Guaido je sicer Venezuelce pozval, naj se v sredo in v soboto udeležijo novih množičnih protestov. V posnetku, ki ga je objavil na Twitterju, je Guaido pozval Venezuelce, naj se v sredo opoldne udeležijo »mirnih protestov« in zahtevajo, da se dovoli dostava humanitarne pomoči v državo.Za soboto pa je Venezuelce in ljudi »po vsem svetu« pozval k množičnim protestom, ki bi sovpadali z ultimatom Maduru za razpis svobodnih in demokratičnih volitev, poročajo tuje tiskovne agencije. Ultimat so Maduru v soboto postavile evropske države Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija, Portugalska in Nizozemska. Če v osmih dneh ne razpiše volitev, bodo Guaida priznale za začasnega predsednika.

Juan Guaido ima vse večjo mednarodno pomoč. FOTO: Reuters
Juan Guaido ima vse večjo mednarodno pomoč. FOTO: Reuters


Maduro je v nedeljo osemdnevni ultimat za razpis volitev zavrnil. Tako Maduro kot Guaido si medtem prizadevata za podporo venezuelske vojske, ki je od leta 2013 ključna za ohranitev Madurove vladavine.

Maduro je v nedeljo, oblečen v vojaško uniformo in obkrožen s svojimi generali, obiskal 41. brigado, kjer so mu vojaki zagotovili lojalnost. Guaido pa vojakom, ki bi ga podprli, ponuja amnestijo.

Državam, ki priznavajo 35-letnega Guaida, med njimi je bila prva ZDA, se je v ponedeljek pridružila tudi Avstralija.

Komentarji: