V ruskem napadu na Kramatorsk več mrtvih, Kijev svari pred veliko ofenzivo

Raketa je stavbo v Kramatorsku, ki leži v regiji Doneck, zadela v sredo pozno zvečer. Reševalci so v ruševinah vso noč iskali preživele.
Fotografija: Pristojne oblasti so doslej potrdile tri smrtne žrtve, bojijo pa se, da je pod porušenim poslopjem ujetih še več ljudi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pristojne oblasti so doslej potrdile tri smrtne žrtve, bojijo pa se, da je pod porušenim poslopjem ujetih še več ljudi. FOTO: Reuters

V ruskem raketnem napadu je bilo v sredo zvečer uničeno stanovanjsko poslopje v mestu Kramatorsk na vzhodu Ukrajine. Glede na trenutne podatke so umrli najmanj trije ljudje, še 20 je bilo ranjenih. V Kijevu se medtem vrstijo opozorila, da Rusija pred prvo obletnico invazije na ozemlju Ukrajine pripravlja novo obsežno ofenzivo.

Raketa je stavbo v Kramatorsku, ki leži v regiji Doneck, zadela v sredo pozno zvečer. Reševalci so v ruševinah vso noč iskali preživele. Pristojne oblasti so doslej potrdile tri smrtne žrtve, bojijo pa se, da je pod porušenim poslopjem ujetih še več ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Pod ruševinami so umrli miroljubni ljudje,« je po napadu zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. »To je vsakodnevna realnost življenja v naši državi,« je sporočil na družbenih omrežjih in dodal, da je edini način za ustavitev ruskega terorizma njegov poraz. »S tanki. Z bojnimi letali. Z raketami dolgega dosega,« je zapisal.

Razmere so vedno težje

Obenem je pred bližajočo se prvo obletnico začetka ruske agresije 24. februarja posvaril pred okrepitvijo napadov ruske vojske. Do takrat naj bi namreč imela Rusija cilj predstaviti določene dosežke. »Razmere so vedno težje,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA poudaril v posnetku, objavljenem v sredo zvečer.

Podobno je menil tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. »Glede na to, da Rusi živijo prek simbolov, mislimo, da bodo nekaj poskušali okrog 24. februarja,« je dejal v intervjuju za francosko televizijo BFM, predvajanem v sredo zvečer.

»Lahko bodo poskusili z ofenzivo na dveh frontah,« je dejal in dodal, da potrebujejo orožje, s katerim se bodo lahko Rusom postavili po robu. Kot je poudaril, svojega sovražnika ne podcenjujejo, mobilizacija vojakov v Rusiji pa se nikoli ni končala.

Glede na uradne navedbe Moskve so doslej mobilizirali dodatnih 300.000 vojakov, a po oceni Kijeva je ta številka dejansko višja. Menijo, da je za morebitno novo ofenzivo Rusija mobilizirala že okoli pol milijona vojakov.

Preberite še: