V Savdski Arabiji odpravili ločene vhode za moške in ženske v restavracijah

Odprava sistema ločenih vhodov bo odslej veljala tudi na porokah in v zabaviščnih centrih.
Fotografija: Pred kratkim je Savdska Arabija začela izdajati turistične vizume in se tako odprla obiskovalcem iz tujine. FOTO: Ibraheem Al Omari/Reuters
 
Odpri galerijo
Pred kratkim je Savdska Arabija začela izdajati turistične vizume in se tako odprla obiskovalcem iz tujine. FOTO: Ibraheem Al Omari/Reuters  

Moški in ženske bodo odslej v Savdski Arabiji v restavracije in kavarne lahko vstopali skozi isti vhod. Gre za del prizadevanj za zagon turizma v skrajno konservativni kraljevini, kjer veljajo stroga pravila glede druženja različnih spolov.

Zagon turizma v državi je eden od glavnih projektov prestolonaslednika Mohameda bin Salmana v okviru njegovega reformnega programa, poimenovanega vizija 2030, s katerim hoče pripraviti največje arabsko gospodarstvo na tako imenovano obdobje po nafti.



Kot so sporočili iz savdskega ministrstva za občinske in podeželske zadeve, bo sistema ločenih vhodov odpravili za objekte na porokah, za lokale in točke za druženje. V kraljevini so sicer v zadnjih mesecih precej omilili stroga pravila druženja med moškimi in ženskami. Tako lahko tuji neporočeni pari v Savdski Arabiji od letošnje jeseni skupaj najamejo hotelsko sobo, ženske, tudi Savdijke, pa so po novem v hotelski sobi lahko same.


Alkohol ostaja prepovedan


Pred kratkim je država začela izdajati turistične vizume in se tako odprla obiskovalcem iz tujine. Sočasno so sprejeli novo zakonodajo, tako da zdaj tujim turistkam ni treba, da so v javnosti popolnoma zakrite, se pa od njih pričakuje, da bodo oblečene spodobno. Alkohol sicer ostaja še vedno prepovedan.

Mohamed bin Salman si že od leta 2017, ko je postal kronski princ, prizadeva odpreti izjemno konservativno Savdsko Arabijo. Mnogi v mednarodni skupnosti so pohvalili njegova prizadevanja, a je 34-letnem princu skazila ugled domnevna vpletenost v umor novinarja Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu oktobra lani.

Kljub plazu kritik, ki se je usul zaradi smrti novinarja, princa še vedno podpirajo ključni svetovni voditelji, med njimi ameriški predsednik Donald Trump.

Preberite še:

Komentarji: