V seriji potresov na Filipinih umrlo najmanj osem ljudi

V potresih so bili poškodovane številne hiše in poslopja, med drugim tudi cerkev, stara 131 let.

Objavljeno
27. julij 2019 11.47
Posodobljeno
27. julij 2019 11.52
Preventivno so izključili tudi električno omrežje. FOTO: Dominic De Sagon Asa/Afp
STA
STA
Severni del Filipinov je ponoči prizadela vrsta močnih potresov, v katerih je umrlo najmanj osem ljudi, 60 je ranjenih. Prvi z magnitudo 5,4 je območje mesta Itbayat v provinci Batanes, 695 kilometrov severno od glavnega mesta Manila, prizadel nekaj po četrti uri zjutraj, ko so ljudje spali.

Potres z magnitudo 5,9 je po podatkih filipinskega inštituta za vulkanologijo in seizmologijo isto območje stresel še približno tri ure pozneje, kmalu za tem pa je potres z magnitudo 5,8 prizadel še bližnje mesto Basco. Že v prvem potresu je po podatkih urada civilne obrambe umrlo pet ljudi, ki so ostali pokopani v porušenih hišah, še trije pa so umrli v naslednjih dveh sunkih, ko so jih zadeli padajoči predmeti.

Večino od skoraj 3000 prebivalcev Itbayata so po prvem potresu evakuirali na mestni trg, da bi tako preprečili posledice morebitnih popotresnih sunkov. Preventivno so izključili tudi električno omrežje.

image
Tako močnih potresov prebivalci niso vajeni. FOTO: Agnes Salengua Nico/Afp


V potresih so bili poškodovane številne hiše in poslopja, med drugim tudi cerkev, stara 131 let. Stavbe so sicer večinoma izdelane iz cementa in kamna, ki jih ščitita pred močnimi tajfuni, ki pogosto prizadenejo to območje, so pojasnili v deželni agenciji za pomoč ob nesrečah. Tako močnih potresov pa tamkajšnji prebivalci niso vajeni in so jih nekateri doživeli prvič.

Zadnji močan potres je sicer Filipine prizadel oktobra 2013, ko je sunek z magnitudo 7,1 stresel osrednji del države in pod ruševinami pokopal več kot 220 ljudi. Potres z magnitudo 7,8 na otoku Luzon julija 1990 pa je zahteval kar 2400 žrtev.