V Severni Makedoniji tesna zmaga socialdemokratov Zorana Zaeva

Vladna SDSM je prejela 36,48 odstotka glasov volivcev, opozicijska konservativna VMRO-DPMNE pa 35,47.
Fotografija: Nekdanji makedonski premier Zoran Zaev je razglasil zmago. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji makedonski premier Zoran Zaev je razglasil zmago. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters

Izidi parlamentarnih volitev v Severni Makedoniji kažejo na tesno zmago koalicije na čelu s socialdemokratsko SDSM nekdanjega premierja Zorana Zaeva, ki je prejela 36,13 odstotka glasov volivcev. Opozicijska konservativna VMRO-DPMNE pa je podatkih makedonske volilne komisije prejela 34,65 odstotka glasov.



Stranka makedonskih Albancev Demokratična unija za integracijo (DUI) Alija Ahmetija, ki je bila od leta 2012 v vseh dosedanjih vladah, je prejela 11,57 odstotka glasov volivcev, je po preštetih glasovih s 94 odstotkov volišč sporočila makedonska volilna komisija. 

Po podatkih državne volilne komisije je od 1,8 milijona volilnih upravičencev do 20.45 glasovalo 50,68 odstotka volivcev. Volišča so bila odprta do 21. ure. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Po podatkih državne volilne komisije je od 1,8 milijona volilnih upravičencev do 20.45 glasovalo 50,68 odstotka volivcev. Volišča so bila odprta do 21. ure. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters


Sledi koalicija Zavezništva za Albance in Alternative z 8,79 odstotka glasov. Levica je osvojila 3,96 odstotka glasov, DPA pa 1,48, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Nekdanji makedonski premier Zoran Zaev, ki je na volitve popeljal koalicijo Zmoremo, je že razglasil zmago. »Zmoremo, zares zmoremo. Uspelo nam je s prepričljivo in stabilno razliko treh poslancev pred VMRO-DPMNE, morda pa še enega do dva več,« je povedal svojim privržencem.

»Državljani so prišli na volitve in volili za varno prihodnost, enotnost, solidarnost, gospodarsko domoljubje, red in pravičnost, državljani so se odločili za boljši danes in boljši jutri,« je še poudaril.

FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters

 

Tesna tekma


Generalni sekretar VMRO-DPMNE Igor Janušev pa je v sredo zvečer povedal, da je tekma tesna in da bodo do jutra počakali na končne izide. »Dejstvo je, da ljudje ne želijo koruptivne vlade - želijo prenovo. Opozicija je na teh volitvah pokazala, da ima več glasov kot vladajoče stranke,« je dejal po poročanju Mie.

Že prvi izidi po zaprtju volišč v sredo zvečer so nakazovali, da bo volilni izid tesen. Stran, na kateri volilna komisija objavlja rezultate, se je sesula po nekaj sekundah, tako vladni socialdemokrati kot opozicijska konservativna VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega pa so zatrjevali, da so v vodstvu.

Tiskovni predstavnik volilne komisije Admir Šabani je povedal, da so njihovo spletno stran napadli hekerji. Tehniki jo vzpostavljajo, je dodal. Pristojne institucije pozval k preiskavi.

Po podatkih komisije je od 1,8 milijona volilnih upravičencev do 20.45 glasovalo 50,68 odstotka volivcev. Volitve, ki so jih zaznamovali strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, so se končale ob 21. uri.

Preberite še:

Komentarji: