V Sydneyju zaradi požarov razglasili izredno stanje

Najvišje opozorilo za nevarnost velja tudi v zvezni državi Novi Južni Wales.
Fotografija: Posledice požarov v kraju Old Bar severno od Sydneyja. FOTO: Peter Parks/AFP
Odpri galerijo
Posledice požarov v kraju Old Bar severno od Sydneyja. FOTO: Peter Parks/AFP

Na vzhodu Avstralije še vedno divjajo požari in po zvezni državi Queensland so danes stanje naravne nesreče oziroma najvišjo stopnjo ogroženosti razglasili tudi na širšem območju Sydneyja. To je prvič, da se s tolikšno požarno ogroženostjo sooča tudi največje avstralsko mesto, poročajo agencije in BBC.

Opozorilo na nevarnost v mestu Taree, 350 kilometrov severno od Sydneyja. FOTO: Peter Parks/AFP
Opozorilo na nevarnost v mestu Taree, 350 kilometrov severno od Sydneyja. FOTO: Peter Parks/AFP



V zadnjih dneh so požari v Novem Južnem Walesu in Queenslandu zahtevali tri življenja, uničenih je več kot 150 domov. S požari se bori kakšnih 1300 gasilcev, toda vreme ni naklonjeno tistim, ki se borijo proti ognjenim zubljem. Močan veter, nizka vlažnost in visoke temperature v tem delu Avstralije skrbijo za to, da požari ne pojenjajo in se vedno znova razplamtevajo. V tem letnem času so požari v Avstraliji sicer običajni, toda njihova število in obseg so letos veliko nad povprečjem. Strokovnjaki opozarjajo, da se zaradi podnebnih sprememb stanje utegne še poslabšati. 
 

V Sydneyju jutri pričakujejo poslabšanje


Trenutno na območju Sydneyja poslabšanje razmer pričakujejo že za jutri, ko naj bi zapihali močnejši vetrovi, temperature zraka pa naj bi se dodatno dvignile tja do 37 stopinj Celzija in s tem olajšale širjenje požarov. Zaradi ogroženosti bodo na najbolj prizadetih območjih jutri zaprte šole, v pripravljenosti bo še več gasilcev, na pomoč pa so jim prišli tudi gasilci z Nove Zelandije. Oblasti prebivalce pozivajo k ustrezni previdnosti in samozaščitnemu ravnanju.

S požari na vzhodu Avstralije se spopada 1300 gasilcev. FOTO: Peter Parks/AFP
S požari na vzhodu Avstralije se spopada 1300 gasilcev. FOTO: Peter Parks/AFP


Kot piše BBC, znanstveniki trdijo, da je vse večja požarna ogroženost Avstralije zagotovo povezana s podnebnimi spremembami. Uradne meritve so namreč pokazale, da sta bili leti 2018 in 2017 po povprečni temperaturi drugo in tretje najbolj toplo leto v zgodovini merjenja in beleženja temperatur v Avstraliji. Lansko poletje pa je bilo najtoplejše avstralsko poletje doslej. 

Preberite še:

Komentarji: