V silovitih eksplozijah umrlo najmanj 32 ljudi, tudi šest teroristov

V eksploziji avtomobilov, polnih z eksplozivom, sta bila ubita tudi dva skrajneža, ki sta ju vozila.
Objavljeno
09. november 2018 18.56
Posodobljeno
09. november 2018 19.08
Umrlo je več kot 30 ljudi. FOTO: Reuters
STA
STA
Najmanj 32 ljudi, od tega najmanj 26 civilistov in šest teroristov, je bilo danes ubitih v somalijski prestolnici Mogadiš v eksploziji treh avtomobilov bomb blizu hotela, priljubljenega med vladnimi predstavniki in somalijsko elito, je sporočila policija.

Odgovornost za napad je prevzela islamska militantna skupina al Šebab.

Še najmanj 15 ljudi je bilo ranjenih, ko so pripadniki al Šebaba razstrelili dva avtomobila bombi pred hotelom Sahafi, kjer pogosto bivajo vladni predstavniki in drugi pripadniki elite v državi, je povedal policist Ali Hasan Kulmije.

image
Al Šebab je z Al Kaido povezana skrajna islamistična milica. FOTO: Reuters


V eksploziji avtomobilov, polnih z eksplozivom, sta bila ubita tudi dva skrajneža, ki sta ju vozila. Štiri skrajneže, ki so hoteli vdreti v hotel, so ubili hotelski varnostniki. Tretji avtomobil bomba brez voznika je kasneje eksplodiral v bližnjem parku.

V silovitih eksplozijah so bile poškodovane bližnje stavbe, med njimi hotel Hayat in sedeža policije. Prometno križišče, kjer so odjeknile eksplozije, je tudi blizu močno varovanega letališča prestolnice.

Al Šebab, z Al Kaido povezana skrajna islamistična milica, ki v Mogadišu redno izvaja samomorilske in druge napade na civiliste ter vladne in vojaške cilje, je prevzela odgovornost za napad.

image
Odgovornost za napad je prevzela islamska militantna skupina al Šebab. FOTO: Reuters


Skupina, ki si od leta 2007 prizadeva za strmoglavljenje somalijske mednarodno priznane vlade, je oktobra lani v Mogadišu izvedla najbolj smrtonosen napad, v katerem je bilo ubitih 500 ljudi.

Al Šebab želi v Somaliji vzpostaviti talibanom podoben režim. Napade izvaja tudi v Keniji in Ugandi, državah, ki imata vojake v 22.000-članskih silah Afriške unije v Somaliji. Čeprav so milico avgusta 2011 pregnali iz prestolnice, še vedno nadzira območja na podeželju.