V Sirakuzah protestirajo v podporo izkrcanju beguncev

Ladja Sea Watch 3, ki je pred libijsko obalo rešila 47 beguncev, je že več kot teden dni na morju.
Fotografija: Italijanska vlada že več mesecev zasebnim reševalnim ladjam prepoveduje, da bi priplule v pristanišča. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters
Odpri galerijo
Italijanska vlada že več mesecev zasebnim reševalnim ladjam prepoveduje, da bi priplule v pristanišča. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters

V mestu Sirakuze na jugovzhodu Sicilije so se protestniki zbrali v podporo migrantom in posadki na ladji SeaWatch 3, ki se nahaja le dva kilometra ob obale, vendar pa zaradi prepovedi italijanske vlade ne sme pripluti v pristanišče. Protestniki so pozvali pristojne službe, da umaknejo prepoved in s tem omogočijo potnikom ladje, da varno pristanejo na kopnem.

Njihove zahteve podpira tudi župan mesta Francesco Italia, ki je poudaril, da je nesprejemljivo voditi vojno proti obupanim. Na številnih transparentih, ki so jih protestniki razobesili na pročeljih hiš v mestu, so zapisana gesla »pustite jim pristati«.

»Otroci ne smejo biti talci evropskih vlad, ki se ne morejo uskladiti,« so povedali predstavniki Unicefa in pozvali italijansko vlado, da dovoli izkrcanje vsaj mladoletnim migrantom.
 

Protesti v Sirakuzah. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters 
Protesti v Sirakuzah. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters 


Nizozemci zavrnili Salvinijev poziv


Medtem pa je notranji minister Matteo Salvini pozval Nizozemsko, da sprejme ladjo, ki pluje pod njeno zastavo. Nizozemska je zavrnila njegov poziv, minister za migracije Mark Harbers pa je obrazložil, da je kapitan tisti, ki mora za svojo posadko in potnike poiskati varno pristanišče.



Italijanska vlada že več mesecev zasebnim reševalnim ladjam prepoveduje, da bi priplule v pristanišča. Proti nemški nevladni organizaciji Sea Watch je sprožila tudi preiskavo.


Številni begunci izpostavljeni vremenskim ujmam


Razmere na reševalni ladji so menda kritične. Na plovilu je 47 beguncev, Sea Watch 3 pa je že več kot teden dni na morju. Pred tremi dnevi je Sea Watch 3 zajelo neurje, zaradi česar se je kapitan odločil približati kopnem. V notranjosti plovila ni dovolj prostora za vse migrante, nekateri so zato prisiljeni bivati na krovu, je za italijansko tiskovno agencijo ANSA povedal dežurni zdravnik na ladji.

Komentarji: