Okuženih 96 ljudi, zdravniki pa z apelom: Čim manj druženja

Razglasitev bo omogočila dodatno ukrepanje, za seboj bo potegnila vrsto posledic. V Sloveniji okuženih 96 oseb.
Fotografija: Aleš Šabeder: Od ponedeljka bodo v vseh bolnišnicah odpovedani vsi specialistični pregledi, operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. FOTO: Zajem Zaslona
Odpri galerijo
Aleš Šabeder: Od ponedeljka bodo v vseh bolnišnicah odpovedani vsi specialistični pregledi, operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. FOTO: Zajem Zaslona

Slovenski premier v odhodu Marjan Šarec je po seji vlade napovedal, da bomo v Sloveniji zaradi okužb s koronavirusom razglasili epidemijo, v veljavi je danes od 18. ure naprej. Razglasitev bo civilni zaščiti in drugim sistemom omogočila dodatno ukrepanje, za seboj pa bo potegnila vrsto posledic. Z izjemo Italije tega v Evropi ni storila še nobena država. Še več ukrepov je kasneje napovedal prihajajoči predsednik vlade Janez Janša.

Zvečer je spet spregovoril minister za zdravje Aleš Šabeder, zraven pa tudi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, direktorica NIJZ Nina Pirnat in epidemiolog Janez Tomažič.


 

Bolnike, ki rabijo bolnišnično oskrbo, bodo sprejemale tudi regionalne bolnišnice


Minister Šabeder je potrdil, da je v Sloveniji do 18. ure okuženih 96 ljudi. Opravljenih je bilo 2058 testiranj. »Novi koronavirus se nezadržno širi, v državah EU primanjkuje zaščitne opreme,« je dejal. Nekaj bolnikov so že poslali domov, toda v njih je še vedno virus.

Napovedal je tudi, da Slovenija prehaja v drugo fazo; to pomeni, da bodo bolnike, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, sprejemale tudi regionalne bolnišnice. »Od ponedeljka bodo v vseh bolnišnicah odpovedani vsi specialistični pregledi, operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro,« je rekel. »V presejalnih programih Zora, Dora in Svit bodo zaključili vse terapevtske posege, ki so nujni, preventivne bodo ustavili.«

Zraven je zatrdil, da bodo javnost obvestili tudi o sankcijah za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge. Ljudje z znaki okužb po ministrovih besedah še vedno ne spoštujejo pravil, ne pridejo na vstopne točke, opažajo nestrpnost in celo nasilje do zdravstvenega osebja.

Janez Tomažič: Virus je bolj nalezljiv, kot si predstavljamo. FOTO: Zajem Zaslona
Janez Tomažič: Virus je bolj nalezljiv, kot si predstavljamo. FOTO: Zajem Zaslona

 

»Virus je bolj nalezljiv, kot si predstavljamo«


Še enkrat več je preventivne ukrepe ponovila direktorica NIJZ Nina Pirnat; umivajte si roke, kašljajte v rokav, če ste oboleli, se ne družite z drugimi ljudmi.

Epidemiolog Janez Tomažič je pozval, naj se javno življenje ustavi za štirinajst dni. »Virus je bolj nalezljiv, kot si predstavljamo. Ni nujno, da se prenaša samo s kašljanjem, saj ga prenašajo tudi ljudje z minimalnimi težavami,« je rekel. »Če je le možno, naj ljudje ostanejo doma. A če morajo oditi od doma, naj ne uporabljajo javnih prevozov. Naš apel je: čim manj druženja.«

Tomažič je tudi opozoril, da opažajo vse več nestrpnosti do bolnikov, ki se že odpravljajo domov. Marsikje je okolica preveč sovražna, zato se bolniki ne morejo vrniti v domače okolje.



Infografika Foto Mx Igd
Infografika Foto Mx Igd

 

»Situacija je nova, rešujemo jo, kot nam narekujejo razmere«


Premier v odhajanju Marjan Šarec je v prvi današnji izjavi izpostavil predvsem posledice zaprtja šol, opozoril je tudi na Umarjevo oceno o polovičnem padcu gospodarske rasti. Zapiranje šol zadeva 300.000 otrok. Kje bodo dobili varstvo? Tudi veliko zdravstvenih delavcev ima otroke, ukrep bo vplival tudi nanje.

Virus je nekaj novega, vendar je Slovenija doslej obvladala vse mogoče situacije in bo tudi tokratno, je povedal in prebivalce pozval k odgovornemu ravnanju ter medsebojni solidarnosti. »Situacija je nova, rešujemo jo, kot nam narekujejo razmere,« je povedal.



Kot je dodal Šarec, je vlada v odhodu glede ukrepov usklajena s prihajajočo. »Ne glede na vse, kar si mislimo o ministrih nove vlade, apeliram na poslance, da maksimalno skrajšajo jutrišnjo razpravo v državnem zboru, ker so glasovi zagotovljeni. Pomembno je, da ne vlečemo potrjevanja nove vlade v noč,« je povedal.

Med ukrepi je napovedal tudi zavračanje tovornih vozil ob italijansko-slovenski meji. Ukrep je potreben zaradi preprečitve tega, da bi postala Slovenija žep za ta vozila.
 

Potrjenih 96 primerov okužb, od včeraj 39 novih


Minister za zdravje v odhodu Aleš Šabeder je povedal, da bo Slovenija epidemijo razglasila takoj po tiskovni konferenci. Do 18. ure je bilo sicer potrjenih 96 primerov okužb, od včeraj 39 novih. Prve primere so potrdili v zdravstvenih regijah Nova Gorica in Kranj.

Prvi primer okužbe na Goriškem so danes zjutraj potrdili v Bolnišnici dr. Franca Derganca v Novi Gorici. Okuženi je zdravnik internist, zaposlen v šempetrski bolnišnici. Okužil se je v Italiji, v ponedeljek pa je v službi delal brez maske. Osebje bolnišnice je bilo poslano na testiranje, približno dvajset pacientov, ki je bilo v stiku z okuženim zdravnikom, je v samoizolaciji.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je znova pozvala k preventivnim ukrepom, higieni rok in sledenju uradnim informacijam. V javnosti se namreč, kot je znova poudarila, širijo številne napačne informacije o novem koronavirusu. Kot je dodala, je v univerzitetnem kliničnem centru (UKC) trenutno hospitaliziranih 20 oseb, o stanju ene izmed njih, ki je bila včeraj v kritičnem stanju, ni imela podatkov. Poudarila je, da ostajajo najbolj ogroženi starejši ljudje z drugimi boleznimi.



Premier je poudaril posledice zaprtja šol, napovedal je tudi polovični padec gospodarske rasti, pri čemer se je sklical na oceno Umarja. FOTO: zajem zaslona
Premier je poudaril posledice zaprtja šol, napovedal je tudi polovični padec gospodarske rasti, pri čemer se je sklical na oceno Umarja. FOTO: zajem zaslona

 

Staršem, ki bodo ostali doma zaradi otrok, 50-odstotno nadomestilo plače


Ministrica za delo v odhodu Ksenija Klampfer je napovedala intervencije države glede nadomestil povračil plače delavcem v primeru čakanja na delo doma ali karantene, minister za izobraževanje v odhodu Jernej Pikalo pa nujnost ukrepa zaprtja izobraževalnih ustanov. Pozval je k solidarnosti med ljudmi, predlagal pa tudi alternativne oblike izobraževanja zunaj šolskih poslopij. Kot najnujnejše je izpostavil vzpostavitev varstva za najmlajše. Kdor lahko, pa naj ostane doma.

Za otroke staršev, ki bodo zaradi narave dela morali nujno v službo, bodo zagotovili varstvo, skladno s priporočili NIJZ, je napovedal. Še danes bodo skupaj z Radiotelevizijo Slovenija, Arnesom in drugimi poskušali pregledati, kaj Slovenija že ima pripravljenega za izvajanje izobraževanja na daljavo.

Šabeder je opozoril, da bo zaprtje šol prizadelo tudi zdravstvo, saj ima veliko zdravstvenih delavcev otroke in bodo zaradi tega ukrepa morali ostati doma. Kot je pojasnil, že pripravljajo ukrepe za reorganizacijo dela v zdravstvenih ustanovah.

Andrej Šter z zunanjega ministrstva je odsvetoval potovanja v ZDA. Kdor je tam, naj se čim prej vrne nazaj. Glede vračila denarja pri odpovedanih potovanjih je povedal, da sta razglasitev pandemije in epidemije dovolj za sprožitev postopkov, če agencije nočejo vrniti denarja.

Po prvih okužbah na osnovnih šolah je Šarec napovedal zaprtje vseh šol in vrtcev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Po prvih okužbah na osnovnih šolah je Šarec napovedal zaprtje vseh šol in vrtcev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Šole in vrtci se zapirajo


Šarec je sicer že pred sejo vlade napovedal, da se bodo s ponedeljkom zaprle vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Kamniška Osnovna šola Frana Albrehta in Osnovna šola Šmarje pri Jelšah, kjer so zaznali prve primere okužbe, sta že zaprti.



Janez Janša, ki bo z jutrišnjim dnem prevzel vodenje vlade, staršem priporoča, naj že jutri, če je mogoče, svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce.



Šabeder je že v sredo zvečer za Odmeve na TVS dejal, da resno razmišljajo o zaprtju šol in vrtcev, saj bo ta ukrep »glede na zdajšnje širjenje okužb treba sprejeti«. Na očitek, da mnogi menijo, da je že skrajni čas za to, je odgovoril, da »se ukrepi sprejemajo glede na trenutno situacijo«, ki se spreminja iz ure v uro. Povedal je tudi, da delajo vse, da bi ukrep sprejeli pravočasno.

Potem ko so včeraj potrdili okužbo s koronavirusom pri učiteljici Osnovne šole Šmarje pri Jelšah, je župan Matija Čakš za Delo dejal, da imajo v Šmarju potrjeni že dve okužbi, poleg učiteljice je po njegovih besedah okužen tudi otrok.

Občina sicer sprva ni imela navodil, naj šolo zapre, vendar so se kljub temu za ta ukrep odločili, tudi zato, ker je bila učiteljica, ki je bila na dopustu v Italiji, v stiku z več ljudmi, tudi otroki. Danes bodo znani rezultati brisov vseh, ki so bili v stiku z učiteljico. V šoli po navedbah župana danes zjutraj ni nobenega učenca, menda sta prišla le dva starejša, ki sta potem odšla domov. Vrtec je odprt.

Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan je za STA dejal, da se bodo organizirali, ko bodo dobili navodila pristojnih, možen je tudi pouk na daljavo. »Za zdaj uradno nismo dobili še ničesar, čakamo, da nam ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izda podrobna navodila, kako naprej. Pouk v osnovnih in srednjih šolah lahko poteka na daljavo, prek spletnih učilnic,« je povedal Pečan. Varstvo otrok po njegovem mnenju ne pride v poštev, saj v tem primeru zapiranje šol ne bi imelo smisla.
 

Vladni ukrepi






Koordinacijo ukrepov prevzema poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. V načrtu za danes ima širši sestanek, med drugim predstavnikov civilne zaščite z nevladnimi organizacijami, na katerem bodo razpravljali o ukrepih za oskrbo prebivalcev. Širjenje novega koronavirusa namreč močno vpliva na različne vidike življenja, število okuženih pa narašča.

Danes bodo omejevalne ukrepe začutili vsi, ki dnevno migrirajo iz Italije v Slovenijo. Od srede popoldne je namreč vstop v Slovenijo na italijanski meji mogoč le na nadzornih točkah Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok, in še to pod posebnimi pogoji. Druge cestne povezave z Italijo so zaprte, železniški potniški promet med Italijo in Slovenijo ne poteka.

Ob začasni prekinitvi vzgojno-izobraževalnega procesa je odhajajoča ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek napovedala, da bo tudi javni potniški promet prešel na prilagojen počitniški vozni red.

Prostovoljci Rdečega križa so na mejnem prehodu Vrtojba zvečer ugotovili povišano telesno temperaturo ali kakšne druge sumljive znake bolezni pri sedmih potnikih in so se zato morali vrniti nazaj v Italijo. Ponoči takšnih primerov ni bilo, je za STA povedala sekretarka območne organizacije Rdečega križa v Novi Gorici Neli Skočaj. Na mejnih prehodih s Slovenijo in Avstrijo izvaja nadzor tudi Madžarska.

Z odredbo ministra za zdravje je prekinjeno tudi izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev v Sloveniji.

Bralec nam je poslal fotografijo vrste pred trgovino z razkužili. FOTO: Bralec
Bralec nam je poslal fotografijo vrste pred trgovino z razkužili. FOTO: Bralec



 

Ukrepajo tudi občine in sodišče


V Mariboru pri mestnem avtobusnem prometu od ponedeljka voženj ne bo več mogoče plačevati z gotovino pri vozniku.

Župan občine Bled Janez Fajfar je izdal odredbo o preventivnih ukrepih za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od danes sta za stranke zaprta občina in redarstvo.

Občina Kamnik je vsem javnim zavodom, krajevnim skupnostim v občini Kamnik, Gasilski zvezi Kamnik, večjim trgovskim centrom in trgovinam, bencinskim servisom, upravnikom stanovanjskih stavb ter drugim ustanovam, kjer se zbira večje število ljudi, razdelila tako imenovane ikonografike o tem, kaj je sars-cov-2, in plakate o priporočeni razdalji med osebami.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je pojasnil, da sta bila v stiku potrjeno okuženi primer iz Črnomlja in družina, ki živi na robu Občine Kočevje. Gre za štiri občane, ki pa so bili nato v stiku s še štirimi posamezniki. Omenjeni občani so zdaj v samoizolaciji. Zaradi prekratke inkubacijske dobe jih še niso mogli testirati.



Sodstvo Republike Slovenije je objavilo priporočila, naj nevabljene stranke prihajajo na sodišča le v primeru nujnih zadev in naj vloge pošiljajo po pošti. Vabljene stranke naj o znakih okužbe ali o izolaciji iz preventivnih razlogov pravočasno obvestijo sodišče, zaradi izvajanja preventivnih ukrepov pa naj na sodišče pridejo petnajst minut prej in si na vhodu razkužijo roke.

Število obolelih za koronovirusom po vsej Evropi strmo raste. FOTO: Carlo Hermann/AFP
Število obolelih za koronovirusom po vsej Evropi strmo raste. FOTO: Carlo Hermann/AFP

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: