V Španiji stekle predčasne volitve

Glasove bodo lahko volivci oddali do 20. ure, prvi rezultati naj bi bili znani kmalu zatem.
Fotografija: Zmaga se obeta vladajočim socialistom premierja Pedra Sancheza. FOTO: Rafael Marchante Reuters
Odpri galerijo
Zmaga se obeta vladajočim socialistom premierja Pedra Sancheza. FOTO: Rafael Marchante Reuters

V Španiji so se ob 9. uri vrata odprla volišča, na katerih okoli 37 milijonov volilnih upravičencev voli nov parlament. Svoje glasove so že oddali voditelji večine najmočnejših strank, med njimi premier Pedro Sanchez, ki so ljudi pozvali k udeležbi na volitvah.

Vodja socialistov Sanchez, ki je glasoval v Madridu, je Špance pozval, naj se udeležijo volitev in s tem jasno sporočijo, kakšno Španijo želijo. Izrazil je upanje, da bo izid volitev omogočil oblikovanje večine v parlamentu, na podlagi katere bo vzpostavljena stabilna vlada, ki bo gledala v prihodnost ter dosegla napredek na področjih socialne pravičnosti in narodne enotnosti.



Grafika Španija volitve
Grafika Španija volitve


Tudi vodja skrajno levega Podemosa Pablo Iglesias, ki je najverjetnejši koalicijski partner socialistov, je sodržavljane pozval, naj se udeležijo volitev. Tudi on je ob oddaji glasu v prestolnici izrazil upanje, da bodo rezultati volitev omogočili oblikovanje »velike napredne večine« v Španiji, navajajo španski mediji.

Predsednik liberalne stranke Ciudadanos Albert Rivera, ki je glasoval v Barceloni, pa je izrazil prepričanje, da se bo po volitvah začelo novo obdobje v španski politiki, v katerem bodo končali 40 let, v katerih je bila Španija razdeljena med dve stranki - socialiste in konservativno Ljudsko stranko (PP). Po njegovem mnenju bo Španija odslej »pluralna in enotna«.

Glas je v Madridu oddal tudi že vodja skrajno desne stranke Vox Santiago Abascal, ki je današnje volitve označil za zgodovinske. Špansko notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da se je volilni dan začel brez težav in poteka nemoteno. Glasove bodo lahko volivci oddali do 20. ure, prvi rezultati naj bi bili znani kmalu zatem.



FOTO: Curto De La Torre/Afp
FOTO: Curto De La Torre/Afp


Volilna kampanja je minila v znamenju vprašanja Katalonije, potem ko je ta regija oktobra 2017 izvedla referendum o neodvisnosti, tamkajšnji regionalni parlament pa je potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije. Konservativna PP in liberalni Ciudadanos sta premierja obtožila izdaje Španije, ker se je pogajal z zagovorniki katalonske neodvisnosti. Sanchez je to označil za laž.

Glede na javnomnenjske raziskave se gladka zmaga z okoli 29 odstotki podpore obeta socialistom. A tolikšna podpora ne bo zadostovala za večino v 350-članskem spodnjem domu parlamenta. Potrebovali bodo podporo skrajno levega Podemosa, ki naj bi osvojil okoli 13 odstotkov glasov. Poleg tega si bodo morali socialisti in Podemos za vladanje zagotoviti podporo strank, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije in Baskije. Na drugi strani bi lahko koalicijo oblikovale tudi desne PP, Ciudadanos in Vox. Prva naj bi osvojila okoli 20 odstotkov, druga 15, tretja pa 11. Vox bi se tako lahko v parlament prebila kot prva skrajno desna stranka po padcu Francove diktature pred 40 leti.

Španci danes poleg poslancev spodnjega doma parlamenta izbirajo še 208 od 266 članov zgornjega doma. Potekajo tudi volitve v 99-članski regionalni parlament v Valencii.

FOTO: Curto De La Torre/Afp
FOTO: Curto De La Torre/Afp

Komentarji: