V Španiji uvedli karanteno po zgledu Italije, Nemčija delno zapira meje

Evropa je nov epicenter pandemije, karantenske ukrepe in izredne razmere razglaša vse več držav.

Objavljeno
15. marec 2020 10.36
Posodobljeno
15. marec 2020 20.32
Nemčija bo v prizadevanjih za zajezitev epidemije novega koronavirusa v ponedeljek zjutraj uvedla strog nadzor na mejah s Francijo, Avstrijo in Švico. FOTO: AFP
Virus se vse hitreje širi po vsem svetu, vendar je trenutno najhuje prizadeta celina Evropa, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za nov epicenter pandemije. Kljub ostrim preventivnim ukrepom se število smrti zaradi koronavirusa v Italiji še naprej povečuje. Iz sosednje Italije danes poročajo o novih 368 smrtih zaradi koronavirusne bolezni, kar je skoraj dvakrat več, kot jih je zaradi virusa umrlo v soboto. Doslej so skupno potrdili več kot 24.000 okužb.

V Evropi je po številu primerov za Italijo najbolj prizadeta Španija, kjer je smrtnih žrtev že skoraj 300, zgolj danes več kot 150 novih. Po zgledu Italije je tudi Španija razglasila karantenske ukrepe, ki prebivalcem prepovedujejo zapuščanje domov razen v nujnih primerih, denimo za nakup hrane in zdravil ter za delo. Karanteno po vsej državi je danes razglasila tudi Češka.

image
Prazne police v supermarketu Sainsbury's v Londonu. FOTO: Benjamin Rozman
V Združenem kraljestvu, kjer je uradno število okuženih preseglo 1000, je vlada premiera Borisa Johnsona deležna kritik in pozivov, naj uvede strožje ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Veliko težavo za prebivalstvo predstavlja predvsem panično čezmerno nakupovanje, zaradi česar že teden dni po državi primanjkuje osnovnih dobrin. »Nekaterih živil, zlasti konzervirane hrane in toaletnega papirja, ni mogoče dobiti nikjer, že en teden si zaman prizadevam kupiti riž,« je stanje za Delo opisal v Londonu živeči Slovenec Benjamin Rozman. »Problematično je zlasti to, da je v Angliji od tako imenovanih živilskih bank, kamor ljudje darujejo hrano, odvisnih od dva do tri milijone ljudi, ker trenutno nihče več ne daruje živil jim grozi lakota,« na resnost situacije opozarja Rozman. 

Nemčija bo v ponedeljek delno zaprla meje s Francijo, Avstrijo in Švico


Nemčija bo v prizadevanjih za zajezitev epidemije novega koronavirusa v ponedeljek zjutraj uvedla strog nadzor na mejah s Francijo, Avstrijo in Švico ter prepovedala vstop za določene skupine ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki se sklicuje na vire v krogih nemške vlade. Mejo naj bi še naprej smeli nemoteno prehajati dnevni migranti. Skrbeti pa ni treba niti Nemcem, ki se želijo vrniti domov, saj naj pri tem ne bi imeli težav. Prehod čez mejo bo še vedno mogoč za prevoz blaga. STA


image
V Kostariki razkužujejo javne površine. FOTO: Ezequiel Becerra/AFP


V Franciji, kjer se število smrtnih žrtve bliža 100, so zaprti vse kavarne, gostilne in restavracije ter večina trgovin, kljub temu pa v tej državi danes potekajo lokalne volitve.

Avstrija medtem še zaostruje ukrepe. Od torka bodo tako zaprte vse restavracije in lokali, razširili pa so tudi seznam držav, s katerimi bodo prekinili letalske povezave, je danes v avstrijskem parlamentu napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz, poroča STA. Med drastičnimi ukrepi je tudi prepoved zbrianja v skupine, večje od pet ljudi. Meje z Avstrijo, Francijo in Švico bo jutri zaprla Nemčija. Danes so prvo smrtno žrtev potrdili tudi na Madžarskem, kjer je potrjenih primerov okužbe šele 32.

Nove okužbe na Hrvaškem


Na Hrvaškem so danes potrdili sedem novih primerov okužbe s koronavirusom. Kot je potrdil minister za zdravje Vili Beroš, se je skupaj tako v državi doslej okužilo 46 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Pet novih primerov so potrdili v Osijeku, in sicer gre za širjenje okužbe znotraj družine, dva nova primera pa sta v Zagrebu.

Po zagotovilih hrvaških zdravstvenih oblasti okuženi nimajo težkih znakov bolezni. Doslej so na Hrvaškem na okužbo s koronavirusom testirali 724 ljudi, za 38 odvzetih testov še ni rezultatov. STA


Kljub zanikanju, da bo to storil, se je, potem ko je bil v stiku z okuženim politikom iz Brazilije, testiral tudi predsednik ZDA Donald Trump. Test je bil negativen. Po uradnih podatkih je v ZDA okuženih nekaj več kot 3000 ljudi, a podatki niso merodajni, saj je zaradi izjemno slabega zdravstvenega sistema testiranj zelo malo. Strokovnjaki ocenjujejo, da je najverjetneje okuženih že pol milijona Američanov. Zaradi virusa jih je umrlo 60. 

image
Ulice in trgi v Madridu so prazni. FOTO: Javier Soriano/AFP


Včerajšnjemu zgledu Nove Zelandije je danes sledila Avstralija in razglasila, da morajo vsi prišleki v obvezno dvotedensko karanteno. Premier Scott Morrison je za en mesec prepovedal vplutje križark.

Posadko in potnike dveh križark ob obali Čila so, potem ko so na krovu potrdili primer okužbe pri britanskem turistu, zaprli v karanteno.   

Virus pa nekaterim tudi koristi. Zaradi izrednih razmer je jeruzalemsko sodišče preložilo sojenje izraelskemu premieru Benjaminu Netanjahuju z marca na maj. Tožilstvo premieru očita sprejemanje podkupnin, goljufijo in zlorabo zaupanja, ne pa tudi vojnih zločinov.