V Stuttgartu se bo jutri lahko zbralo največ 5000 protestnikov

Oblasti so proteste z omejitvami dovolile kot kompromis med koronaukrepi in pravico do zbiranja in izražanja mnenja. 
Fotografija: Prejšnjo soboto se je na Cannstatter Wasen v Stuttgartu na protestih še lahko zbralo do 10.000 udeležencev, jutri jih bo lahko največ 5000. FOTO: Markus Riedle/AFP
Odpri galerijo
Prejšnjo soboto se je na Cannstatter Wasen v Stuttgartu na protestih še lahko zbralo do 10.000 udeležencev, jutri jih bo lahko največ 5000. FOTO: Markus Riedle/AFP

V nasprotju s slovensko vlado, ki vsakršno zbiranje in protestiranje poskuša kriminalizirati in ga razglaša za grožnjo javnemu zdravju, so v Nemčiji do protestov veliko bolj prizanesljivi. Tako je mestna oblast v Stuttgartu tudi za jutri dovolila protestno zborovanje proti omejevalnim koronaukrepom, poroča Der Spiegel.

Za red je na protestih v Stuttgartu skrbela tudi policija.  FOTO: Thomas Kienzle/AFP
Za red je na protestih v Stuttgartu skrbela tudi policija.  FOTO: Thomas Kienzle/AFP


Proteste so v Stuttgartu dovolili tudi že prej, a so zdaj nekoliko zaostrili pogoje. Prejšnjo soboto, 9. maja, se je v skladu z dovoljenjem na Cannstatter Wasen ob upoštevanju razmika in drugih ukrepov lahko zbralo kar deset tisoč ljudi, tokrat dovoljenje velja za polovico manj udeležencev. »Tehtali smo med pravili preprečevanja širjenja okužb in med pravico do zbiranja ljudi in se odločili tako,« je za Spiegel dejal župan za javni red Martin Schairer. Ob tem pa mestni urad za zdravje opozarja, da morajo udeleženci upoštevati obvezni razmik med posamezniki in da morajo v javnem prometu obvezno uporabljati maske. 

Med zadnjimi protesti je bilo veliko udeležencev brez zaščitnih mask, zato bo zdaj za tiste, ki tudi tokrat ne bodo nosili maske, kazen 300 evrov. Za nadzor nad upoštevanjem navodil in nošenjem mask bo za zborovanju zadolženih petsto mestnih redarjev. Protesti so bili tudi v drugih nemških mestih, na primer v Berlinu in Münchnu.

Preberite še:

Komentarji: