V Sudanu preprečili nov državni udar

Vojaški svet je novico objavil le nekaj dni po tistem, ko so vojska in civilni protestniki dosegli dogovor o končanju politične krize.

Objavljeno
12. julij 2019 08.12
Posodobljeno
12. julij 2019 08.21
FOTO: Reuters
STA
STA
Sudanski vladajoči vojaški svet je v četrtek zvečer sporočil, da je preprečil poskus novega državnega udara. Dodali so, da so zaradi tega aretirali 12 vojaških častnikov in štiri vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.Vojaški svet je novico o spodletelem državnem udaru objavil le nekaj dni po tistem, ko so vojska in civilni protestniki dosegli dogovor o končanju politične krize, v katero je zapadla država po vojaški odstavitvi dolgoletnega voditelja Omarja al Baširja aprila letos.

image
FOTO: Reuters


»Častniki in vojaki (...), nekateri med njimi upokojeni, so poskušali izvesti državni udar,« je prek televizijskega nagovora sporočil predstavnik vojaškega sveta, general Džamal Omar. Dodal je, da je rednim vojaških silam uspelo preprečiti prevrat. Omar je še dejal, da je bilo med 12 aretiranimi častniki pet upokojenih ter da vojska išče vodjo poskusa prevrata. Preostalih podrobnosti ni razkril.

image
FOTO: Reuters