Po napadih v Jeruzalemu pozivi stranema, naj se vzdržita nasilja

V včerajšnjem napadu najmanj sedem smrtnih žrtev, v današnjem dva ranjena.
Fotografija: Streli so danes odjeknili v palestinski četrti Silvan na robu starega mestnega jedra. FOTO: Ammar Awad/Reuters
Odpri galerijo
Streli so danes odjeknili v palestinski četrti Silvan na robu starega mestnega jedra. FOTO: Ammar Awad/Reuters

Po včerajšnjem in današnjem napadu v vzhodnem Jeruzalemu, ki sta jih po poročanju tiskovnih agencij in navedbah policije v vzhodnem Jeruzalemu izvedla Palestinca, iz sveta prihajajo obsodbe napadov, pa tudi pozivi obema stranema, naj se vzdržita nasilja.

»Evropska unija priznava legitimno zaskrbljenost Izraela glede varnosti, vendar je treba poudariti, da je treba smrtonosno silo uporabiti le v skrajnem primeru, kadar je to nujno potrebno za zaščito življenja,« je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Napade je označil za dejanja norega nasilja in sovraštva. Poudaril je tudi, da so izraelske sile od začetka leta na Zahodnem bregu ubile 30 Palestincev, lani pa 150, kar je največ po koncu druge intifade leta 2005.

Izpostavil je, da je nujno obrniti to spiralo nasilja in si prizadevati za ponoven začetek mirovnih pogajanj. Vse strani pa je pozval, naj se ne odzivajo na provokacije.

Rusija pa je tako Izrael kot Palestince pozvala k zadržanosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Nasilju se je treba izogniti za vsako ceno,« je v odzivu poudaril tudi premier Robert Golob.

FOTO: Ammar Awad/Reuters
FOTO: Ammar Awad/Reuters

V včerajšnjem napadu ugasnilo sedem življenj

Včerajšnji teroristični napad v vzhodnem Jeruzalemu je zahteval najmanj sedem življenj, poroča mednarodni tisk. Kot piše AFP, je palestinski strelec pred tamkajšnjo sinagogo počakal na konec obreda, nakar je sprožil napad, ki ga ocenjujejo za enega najsmrtonosnejših v zadnjem obdobju, katerega tarča so bili Izraelci.

Ranjeni so bili še najmanj trije, policija je napadalca med begom ustrelila. Oblast je objavila podatek, da je bil Palestinec, domačin v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ga je Izrael okupiral po šestdnevni vojni leta 1967. Danes so sporočili, da so aretirali 42 ljudi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so med prijetimi sorodniki napadalca in prebivalci soseske, kjer je živel.

Napad ocenjujejo za enega najsmrtonosnejših v zadnjem obdobju, katerega tarča so bili Izraelci. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters
Napad ocenjujejo za enega najsmrtonosnejših v zadnjem obdobju, katerega tarča so bili Izraelci. FOTO: Ronen Zvulun/Reuters

Napad je sledil vnovičnemu stopnjevanju nasilja v državi. V četrtek so Izraelci med oboroženo akcijo na okupiranem Zahodnem bregu ubili devet Palestincev. Poročali so tudi o raketnih napadih iz Gaze in povračilnih ukrepih Izraelcev.

Tudi vodja izraelske policije Kobi Shabtai je včerajšnji napad na območju bulevarja Neve Jakov označil za enega najhujših v zadnjih letih. »Zgodil se je na mednarodni dan spomina na holokavst,« je poudaril. Napad so že obsodili Združeni narodi in Združene države Amerike, obsodilo ga je tudi slovensko zunanje ministrstvo.

FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
FOTO: Ahmad Gharabli/AFP

Danes nov napad, izvedel ga je 13-letnik

Vzhodni Jeruzalem je danes pretresel nov strelski napad, v katerem sta bila huje ranjena dva moška. Oba so prepeljali v bolnišnico, poročajo tuje tiskovne agencije. Policija je sporočila, da je napad izvedel 13-letni Palestinec.

Streli so odjeknili v palestinski četrti Silvan na robu starega mestnega jedra. Po poročanju medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, sta bila v napadu ranjena oče in sin. Tiskovni predstavnik humanitarne organizacije Magen David Adom je pojasnil, da je zdravstveno stanje 23-letnega moškega resno, 47-letnega moškega pa zmerno do resno.

Izraelsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da gre za teroristični napad in da je napadalec nevtraliziran, ni pa navedlo, ali je bil ranjen ali je mrtev.

Komentarji: