Premier Micotakis: Nesrečo je povzročila človeška napaka

Po zadnjih podatkih je umrlo 38 ljudi, najmanj 85 je poškodovanih. Iz sveta prihajajo izrazi sožalja ob nesreči.
Fotografija: Usodno trčenje FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters
Odpri galerijo
Usodno trčenje FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters

V trčenju potniškega in tovornega vlaka blizu mesta Larisa v osrednji Grčiji je pozno v torek umrlo najmanj 38 ljudi, najmanj 85 jih je po zadnjih podatkih poškodovanih. Grški premier Kiriakos Micotakis je danes zvečer sporočil, da je doslej najhušjo železniško nesrečo v državi zakrivila človeška napaka, a podrobnosti zaenkrat niso znane.

»Na žalost vse kaže na to, da je do nesreče v največji meri prišlo zaradi tragične človeške napake,« je povedal na televiziji.

Po nesreči so aretirali železniškega uradnika, odgovornega za progo, grška vlada je že razglasila tri dneve žalovanja. Po navedbah policije 59-letnemu postajnemu načelniku očitajo umor in hude telesne poškodbe iz malomarnosti. Načelnik, ki je odgovoren za signalizacijo, sicer zanika, da bi karkoli naredil narobe, in za nesrečo krivi morebitno tehnično napako.

Danes je odstopil tudi grški minister za promet Kostas Karamanlis. Kot je dejal, je sedanja vlada železnice prevzela v stanju, neprimernem za 21. stoletje, od takrat pa je storila vse, da bi jih izboljšala, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Žal pa ta prizadevanja niso bila dovolj, da bi preprečili takšno nesrečo. To je zelo težko za vse nas in zame osebno«, je ob odstopu povedal Karamanlis in dodal, da ko se zgodi nekaj tako tragičnega, ni mogoče nadaljevati, kot da se ni nič zgodilo.

Po njegovih besedah je namreč nujno, da lahko državljani zaupajo političnemu sistemu. Zato odstopam s položaja ministra za infrastrukturo in promet, je pojasnil in dodal še, da se čuti dolžnega prevzeti odgovornost za napake Grčije. Pri tem je še enkrat izrazil sožalje družinam žrtev.

FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters
FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters

Tudi gorelo je

Preiskovalci poskušajo ugotoviti, zakaj sta bila vlaka na istem tiru, ko sta čelno trčila v bližini Larise. Po poročanju grških medijev elektronski nadzorni sistem na progi, ki je bila sicer nedavno obnovljena, ni deloval, in sicer so bile težave z njim že dlje časa, zato so bili za pravilno usmerjanje vlakov odgovorni posamezni postajni načelniki. Preiskovalci domnevajo, da so potniški vlak s postaje Larisa usmerili na napačen tir, na katerem je že bil tovorni vlak. Na odseku, kjer sta trčila vlaka, je sicer dvotirna proga.

Vlaka sta trčila malo pred polnočjo, ko je potniški vlak s približno 350 potniki potoval iz Aten proti Solunu, tovorni pa v nasprotni smeri. Po trčenju se je več vagonov iztirilo, vsaj eden od njih je menda popolnoma zverižen, medtem ko so druge zajeli plameni. Oba vlaka sta popolnoma uničena. Na videoposnetkih, ki jih je predvajala lokalna televizija, je videti več razbitih vagonov. Po trčenju je v potniškem vlaku izbruhnil požar, je za grško državno radiotelevizijo ERT povedal eden od preživelih. »Nastal je kaos in neverjeten hrup,« je dodal.

Nadaljujejo se prizadevanja za rešitev tistih, ki ostajajo ujeti. FOTO: Reuters
Nadaljujejo se prizadevanja za rešitev tistih, ki ostajajo ujeti. FOTO: Reuters

Na prizorišče so napotili približno 150 gasilcev in 40 reševalnih vozil. Pri odstranjevanju razbitin in obračanju prevrnjenih vagonov uporabljajo težko mehanizacijo, kot so žerjavi, sodelujejo pa tudi reševalni psi.

Po najnovejših podatkih, objavljenih na spletni strani grških gasilcev, je v trčenju vlakov umrlo najmanj 36 ljudi, med 66 poškodovanimi jih je šest v kritičnem stanju. V trčenju sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izgubila življenje tudi strojevodji obeh vlakov. Nadaljujejo se prizadevanja za rešitev tistih, ki so še ujeti v razbitinah vlaka, pri čemer se reševalci po navedbah britanskega BBC osredotočajo na prve tri vagone potniškega vlaka.

FOTO: Zekas Leonidas/AFP
FOTO: Zekas Leonidas/AFP

»Število smrtnih žrtev bo verjetno zelo visoko,« je za grško televizijo Skai dejal guverner regije Tesalija Konstantin Agorastos in dodal, da prvih dveh vagonov sploh ni več. »V svojem življenju nisem še nikoli videl česa takega. Tragično je. Še po petih urah smo našli nova trupla,« je po poročanju AFP dejal eden od reševalcev. Večino potnikov jim je sicer že uspelo spraviti na varno.

Približno 194 potnikov je bilo po besedah guvernerja regije Tesalija varno evakuiranih v Solun z avtobusi, poroča Guardian.

FOTO: Sakis Mitrolidis/AFP
FOTO: Sakis Mitrolidis/AFP

Pretreseni potniki, ki so nesrečo preživeli, opisujejo dogajanje ob trčenju. »Slišali smo močan pok,« je za tiskovno agencijo Reuters povedal Stergios Minenis. »Bilo je grozljivih deset sekund. Preobračali smo se v vagonu, dokler nismo obtičali na boku,« je dodal. Opisal je še, da je nato zavladala panika, med prevračanjem vagona pa je izbruhnil požar. Sam se je iz vlaka rešil tako, da je iz vagona skočil okoli dva metra globoko.

»Ljudje so začeli razbijati okna, da bi prišli iz vagonov, kričali so. Bila je popolna panika,« je eden od potnikov povedal za televizijo Skai. Drugi mladenič je za lokalni novičarski portal ThessToday dejal, da je še vedno v šoku. »Slišali smo potnike, ki so kričali na pomoč,« je dodal.

Grški mediji nesrečo označujejo za najhujšo železniško v državi doslej. FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters
Grški mediji nesrečo označujejo za najhujšo železniško v državi doslej. FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters

Vlak je bil poln študentov, ki so potovali med Atenami in Solunom. Po besedah župana mesta Tempe Jorgosa Manolisa so se vračali na univerzo po podaljšanem koncu tedna zaradi državnega praznika v Grčiji.

Na železniški postaji v pristaniškem mestu Solun na severu Grčije so se ponoči v pričakovanju novic o bližnjih zbrali svojci potnikov. Za pomoč svojcem so pristojne oblasti vzpostavile posebne telefonske linije.

Vzrok nesreče še ni znan. Mnogi od železniške družbe zahtevajo pojasnila, zakaj sta se na progi, ki je sicer dvotirna, sočasno znašla dva vlaka na istem tiru. Na prizorišču trčenja so lokalni preiskovalci, na poti pa so že tudi strokovnjaki iz Aten in Soluna, ki jim bodo pomagali razjasniti dogajanje.

FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters
FOTO: Alexandros Avramidis/Reuters

Potniški vlak je iz Aten odpeljal okoli 19.30 po lokalnem času, poroča Guardian. Gasilci so sporočili, da so bili o nesreči obveščeni v torek malo pred polnočjo. Potniški vlak upravlja italijanska skupina Ferrovie dello Stato Italiane, ki je po navedbah na svoji spletni strani glavni ponudnik železniškega prevoza potnikov in tovora v Grčiji in opravi 342 potniških in komercialnih poti na dan.