V Varšavi postavljajo temelje za podnebni dogovor

Na Poljskem se je začela letna podnebna konferenca, katere glavna tema je pravno zavezujoč sporazum.

Objavljeno
11. november 2013 17.23
POLAND-UN-CLIMATE-WARMING-ENVIRONMENT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Varšava - V Varšavi so se danes na 12-dnevnem srečanju sestali predstavniki najbolj bogatih in najrevnejših držav, ki bodo poskušali premostiti medsebojna nasprotovanja in postaviti temelje za nov globalni sporazum o podnebnih spremembah. Čeprav v Varšavi ni pričakovati večjih prebojev, bo napredek v prihodnjih dneh nakazal, kako iskreni so nameni za sklenitev pravno zavezujočega dogovora o izpustu toplogrednih emisij.

Mednarodna skupnost je na podnebnem vrhu leta 2011 v južnoafriškem Durbanu začela pogajanja o novem podnebnem sporazumu, ki naj bi ga vse države podpisale leta 2015 v Parizu, v veljavo pa bi stopil pet let pozneje. Glavni cilj sporazuma je omejiti globalno segrevanje na dve stopinji Celzija, v primerjavi s temperaturami iz časov pred industrijsko revolucijo. Čeprav se države na načelni ravni strinjajo, da je ukrepanje nujno, se ob konkretnih predlogih omejevanja izpusta toplogrednih plinov postavijo vsaka na svojo stran.

Po poročanju britanskega Reutersa se bo najverjetneje znova zapletlo pri finančni pomoči državam v razvoju pri njihovem boju proti klimatskih spremembam. Bogatejše države namreč še vedno niso dorekle, kako nameravajo izpolniti svojo obljubo iz leta 2009, da bodo od leta 2020 državna v razvoju zagotavljale 100 milijard dolarjev letno.

Filipinski predstavnik napovedal post

Komisarka Združenih narodov za podnebne spremembe Christiana Figueres je ob današnjem začetku konference dejala, da je ob opustošenju, ki ga je za seboj pustil tajfun na Filipinih, napočil čas za streznitev: »Kar se bo tu dogajalo, ni igra. Ne gre za dve strani, ampak za celotno človeštvo. Tu ni zmagovalcev in poražencev. Ali bomo zmagali ali pa izgubili v prihodnosti, katero ustvarjamo sami.«

Med predstavniki v Varšavi je tudi filipinski predstavnik Naderev Sano, ki prav tako kot številni rojaki zaskrbljeno čakal novice o svoji družini. »V znak solidarnosti s svojimi rojaki, ki nimajo hrane in mojim bratom, ki ni jedel že tri dni, se bom začel postiti. Hrani se bom odpovedal vse do konca konference in dokler ne bomo blizu nekemu smiselnemu rezultatu,« je povedal. Njegove besede so udeleženci pozdravili s stoječim aplavzom.

Tajfun Haiyan je v enem samem dnevu vzel več kot 10.000 življenj. Celotne mesta in vasi so zravnani s tlemi.