V Vatikanu alarm zaradi pedofilskih škandalov

Ko papež sklicuje škofe iz vsega sveta zaradi zaščite otrok pred duhovniškimi zlorabami, novi cerkveni škandal pretresa Nemčijo.
Fotografija: Papež Frančišek je danes v apostolski palači sprejel vodstvo škofovske konference ZDA, pogovor je tekel o duhovniških spolnih zlorabah otrok. FOTO: Vatican Media/Reuters
Odpri galerijo
Papež Frančišek je danes v apostolski palači sprejel vodstvo škofovske konference ZDA, pogovor je tekel o duhovniških spolnih zlorabah otrok. FOTO: Vatican Media/Reuters

Papež Frančišek je danes v apostolski palači sprejel vodstvo škofovske konference ZDA, po tem ko je avgusta velika porota zvezne države Pensilvanije objavila poročilo, da je 300 duhovnikov spolno zlorabilo približno 1000 otrok v obdobju 70 let.

Po objavi tega poročila je papež priznal, da je katoliška cerkev »dolgo ignorirala in prikrivala« spolne zlorabe. Julija pa je bil iz kolegija kardinalov prisiljen izstopiti upokojeni washingtonski nadškof Theodore McCarrick zaradi obtožbe, da je več let zlorabljal bogoslovce in semeniščnike. Kot odgovor na te škandale je ameriška škofovska konferenca obljubila vrsto notranjih reform in pozvala Vatikan, naj začne uradno preiskovati katoliško cerkev v ZDA.


Cerkveni 11. september


Nadškof Georg Gänswein, pomočnik papeža Frančiška in še vedno osebni tajnik papeža Benedikta XVI., je v torek izjavil, da katoliška cerkev zaradi spolnih zlorab doživlja »lastni 11. september«. Opozoril je na situacije, v katerih je Benedikt XVI. še med svojim pontifikatom omenjal globoko sramoto zaradi spolnega zlorabljanja mladoletnikov, med drugim je v Fatimi leta 2010 poudaril, da »napadi na papeža in cerkev ne prihajajo samo od zunaj, ampak trpljenje cerkve prihaja iz nje same, iz greha, ki obstaja znotraj same cerkve«.



V sredo se je v Vatikanu končalo večdnevno zasedanje sveta devetih kardinalov, ki papežu svetujejo pri prenovi rimske kurije. Pogovarjali so se tudi o spolnih zlorabah, kardinal Seán Patrick O’Malley pa je poročal o delu komisije za zaščito mladoletnih pred duhovniški zlorabami, ki jo vodi. Ob koncu zasedanja je papež sklical srečanje s predsedniki škofovskih konferenc po vsem svetu, na katerem bodo govorili o ukrepih za preprečevanje zlorab mladoletnikov in ranljivih odraslih. Srečanje bo v Vatikanu od 21. do 24. februarja 2019.


V Nemčiji 1670 duhovnikov zlorabljalo otroke


Frančišek se sooča z vse večjim pritiskom za temeljito reševanje problema po vrsti škandalov na Irskem, v Čilu, Avstraliji in ZDA. Med tem pa na dan prihajajo novi škandali, nazadnje v Nemčiji.

Katoliška cerkev v Nemčiji je v sredo priznala »depresivno in sramotno« dediščino spolnega zlorabljanja, po tem ko je Der Spiegel objavil študijo, po kateri so duhovniki zlorabljali tisoče otrok v obdobju 70 let.
Študija, ki jo je naročila Nemška škofovska konferenca, opravile pa tri nemške univerze, razkriva, da je 1670 klerikov spolno zlorabljalo 3677 mladoletnikov, večinoma dečkov, med letoma 1946 in 2014. Rezultati študije so po besedah trierskega škofa Stephana Ackermanna pokazali, da se je cerkev zavedala razsežnosti zlorab.

Avtorji študije so pregledali več kot 38.000 dokumentov iz 27 nemških škofij in ugotovili, da je bila več kot polovica žrtev stara 13 let ali manj. Pri vsaki šesti prijavljeni zlorabi je šlo za posilstvo, tri četrtine žrtev je bilo zlorabljenih v cerkvi ali prek pastoralnega odnosa z duhovnikom. Avtorji študije pravijo, da je bilo zlorab verjetno še več, ker vsi primeri niso bili prijavljeni, precej evidenc je prirejenih ali uničenih.

Cerkev je najprej premeščala pedofilske duhovnike, ne da bi nove župnije obveščala o njihovem početju. Samo tretjina obtoženih duhovnikov se je morala soočiti s cerkveno pravno proceduro in sankcijami, ki so bile zanemarljive, če so sploh bile.
V študiji je tudi poziv katoliški cerkvi, naj prevpraša zavračanje posvetitve homoseksualcev ter da naj o celibatu razmisli kot o »morebitnem dejavniku tveganja«.

Nemška škofovska konferenca je naročila »striktno zaupno« študijo, zato je bila zaradi Spieglove objave v sredo precej presenečena in nezadovoljna. Škofje so želeli, da bi o njej najprej razpravljali sami in se odločili za ukrepe. Pričakovati je, da bo predsednik škofovske konference Reinhard Marx predstavil rezultate v naslednjih dneh.

Komentarji: