V zadnjih dveh mesecih v Sredozemskem morju utonilo več kot 721 ljudi

V Amnesty International so prepričani, da so za več smrti odgovorne evropske vlade, ki se bolj ukvarjajo s tem, kako bi ljudem preprečile prihod v Evropo, kot z reševanjem življenj.
Fotografija: V primerjavi z enakim obdobjem lani se je letos število migrantov, ki so v Evropo prišli po morju, zmanjšalo za polovico. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Odpri galerijo
V primerjavi z enakim obdobjem lani se je letos število migrantov, ki so v Evropo prišli po morju, zmanjšalo za polovico. FOTO: Yara Nardi/Reuters

Število beguncev in migrantov, ki so na poti v Evropo umrli oziroma so jih vrnili v centre za pridržanje v Libiji, se je zaradi zapiranja osrednje sredozemske poti povečalo, v poročilu Med hudičem in globokim morjem ugotavlja nevladna organizacija Amnesty International. Njihovo število se je povečalo, čeprav se je letos število pribežnikov, ki so v Evropo prispeli po morju, zmanjšalo za polovico. Nevladna organizacija izpostavlja, da je junija in julija letos »zaradi evropskih politik, katerih namen je zapreti osrednjo sredozemsko pot«, utonilo več kot 721 ljudi.

»Kljub zmanjšanju števila ljudi, ki so v zadnjih mesecih poskušali prečkati Sredozemlje, se je število utopitev povečalo. Za več smrti so odgovorne prav evropske vlade, ki se bolj ukvarjajo s tem, kako bi ljudem preprečile prihod v Evropo, kot z reševanjem življenj,« je ob objavi poročila dejal Matteo de Bellis, raziskovalec za azil in migracije v Amnesty International.

Poleg utopitev se je povečalo tudi število ljudi, ki jih »samovoljno zadržujejo v prenatrpanih centrih za pridržanje v Libiji«. V zadnjih mesecih se je njihovo število več kot podvojilo s 4400 na dobrih 10.000. Med njimi naj bi bilo tudi okoli 2000 žensk in otrok. Večina jih je v centre prišla, potem ko jih je na morju prestregla libijska obalna straža, ki jo podpira EU. »Evropske vlade sodelujejo z libijskimi oblastmi, da bi migrante in begunce zadržali v Libiji kljub grozljivim zlorabam, ki so jim podvrženi v centrih za pridržanje in s strani libijske obalne straže,« je poudaril de Bellis.

Španija je postala glavna vstopna točka beguncev in migrantov, ki v Evropo pridejo po morju. Z več kot 20.000 prihodi v prvih sedmih mesecih leta je prehitela Italijo in Grčijo. FOTO: Borja Suarez/Reuters
Španija je postala glavna vstopna točka beguncev in migrantov, ki v Evropo pridejo po morju. Z več kot 20.000 prihodi v prvih sedmih mesecih leta je prehitela Italijo in Grčijo. FOTO: Borja Suarez/Reuters


Nevladna organizacija je v poročilu kritična do italijanske politike zaprtih pristanišč za reševalne ladje. »Italija človeška življenja uporablja kot pogajalske žetone. Obupani ljudje so bili prepuščeni morju, pri tem pa je primanjkovalo hrane in vode in ni bilo zatočišča, medtem ko je Italija poskušala povečati politični pritisk za delitev odgovornosti v drugih evropskih državah,« je poudaril de Bellis. Ob tem je dodal, da sta uradni Rim in Valleta ustrahovala in kriminalizirala nevladne organizacije, ki v Sredozemlju rešujejo življenja.

V Amnesty International ob tem med drugim poudarjajo, da je treba ob obalah Sredozemskega morja zagotoviti dovolj reševalnih plovil, dovoliti izkrcavanje rešenih migrantov in beguncev, reformirati dublinski sistem, kjer bi z mehanizmom obveznega razdeljevanja prosilcev za azil razbremenili države prvega vstopa, in redefinirati sodelovanje z Libijo.  


 

Preberite še:

Komentarji: