Ameriški ukrepi za upočasnitev epidemije bodo veljali do konca aprila

Dr. Anthony Fauci je predvidel do 200.000 ameriških žrtev, vrhunec umrljivosti naj bi prišel čez dva tedna.
Fotografija: Dr. Anthony Fauci je za nekatere glas razuma v kriznem štabu predsednika Donalda Trumpa. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Odpri galerijo
Dr. Anthony Fauci je za nekatere glas razuma v kriznem štabu predsednika Donalda Trumpa. FOTO: Brendan Smialowski/AFP

New York – Navodila Bele hiše za vzdrževanje varne razdalje med ljudmi ne bodo prenehala veljati okrog velike noči, ampak bodo trajala do konca aprila, je na nedeljski tiskovni konferenci sporočil predsednik Donald Trump. Vrhunec umrljivosti v ZDA pričakujejo čez dva tedna, do prvega junija pa že začetek okrevanja.

Osrednji strokovnjak v predsednikovem kriznem štabu dr. Anthony Fauci je pred tem predvidel do 200.000 žrtev epidemije novega koronavirusa v ZDA. Voditelj ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni NIAID je v pogovoru za televizijsko družbo CNN sicer opozoril na nezanesljivost modelov za napovedovanje poteka bolezni, kljub temu pa pričakuje milijone okuženih ter od 100.000 do 200.000 žrtev v ZDA. Za zdaj je za novim koronavirusom umrlo več kot 2000 Američanov, pri 125.000 ljudeh pa so odkrili okuženost.

Začasna mrtvašnica v bližini newyorške bolnišnice Lenox Health Medical Pavilion. FOTO: Kena Betancur/AFP
Začasna mrtvašnica v bližini newyorške bolnišnice Lenox Health Medical Pavilion. FOTO: Kena Betancur/AFP


Tako Fauci kot Trump verjameta, da bi to število brez njihovega ukrepanja preseglo dva milijona žrtev, republikanski predsednik pa je poudaril tudi dosežke ameriških podjetij, ki sodelujejo pri reševanju krize – celo avtomobilska tovarna General Motors, ki jo je pred nekaj dnevi ostro oštel, zdaj po njegovem dobro sodeluje pri zagotavljanju ventilatorjev.

Še posebej je pohvalil zvezno agencijo za posredovanje v nesrečah Fema ter vojaške inženirske in druge službe, ki v New Yorku in drugod gradijo nove bolnišnice ali vanje predelujejo obstoječe zgradbe. Omenil je tudi dve zavarovalnici, ki bolnikom ne bosta zaračunavali dodatnih stroškov.

Trump je še posebej pohvalil družbo Abbott Laboratories iz Illinoisa, kateri so pri ameriški upravi za hrano in zdravila FDA pred nekaj dnevi odobrili test za ugotavljanje okuženosti s koronavirusom. Gre za manj kot trikilogramsko prenosno napravo za hitro ugotavljanje rezultatov – pozitivni se menda pokaže že po petih minutah, negativni po trinajstih. Teste bodo začeli distribuirati sredi tedna, na spletni strani podjetja pa jih napovedujejo pet milijonov na mesec. Pri FDA so izdelavo testa že prej odobrili kalifornijskemu podjetju Cepheid, a ta za potrditev rezultata potrebuje 45 minut.

Zdravilo remdesivir. FOTO: DM
Zdravilo remdesivir. FOTO: DM


V ZDA veliko pričakujejo tudi od protivirusnega zdravila remdesivir kalifornijskega farmacevtskega podjetja Gilead Sciences. Klinični testi še potekajo, po ozdravitvi 79-letnega italijanskega bolnika pa je povpraševanje tako veliko, da so razširili tako imenovani sočutni program. Zdravilo pa še ni preverjeno, in čeprav ga je skupaj z nekaterimi že omenjal predsednik Donald Trump, strokovnjaki svarijo pred prehitrimi zaključki. Med tistimi, ki je popravljal nekatere Trumpove izjave, je bil tudi dr. Anthony Fauci.

Napovedi uglednega strokovnjaka za aids in nekatere druge nalezljive bolezni kažejo, kako resna je pandemija novega koronavirusa. Letošnja sezonska gripa je po podatkih centra za preventivo in nadzor nad boleznimi CDC doslej povzročila od 38 do 45 milijonov obolenj.

Ko so novinarji začeli kritično komentirati nekatera Trumpova prejšnja stališča, se je na nedeljski tiskovni konferenci vnel skorajda prepir in predsednik je CNN obtožil laganja ter dodal, da jim sam močno zvišuje slabo gledanost. Trump je namigoval tudi na nepravilnosti pri newyorškem sprejemanju opreme iz zveznih rezerv. Sporočil pa je, da je na newyorškem letališču pristalo prvo od približno dvajsetih letal z zaščitnimi rokavicami, maskami, oblačili in drugo medicinsko opremo iz Šanghaja.

Preberite še:

Komentarji: