V ZDA pretihotapil več ton kokaina

Zaradi preprodaje mamil in posedovanja orožja sodijo bratu predsednika Hondurasa.
Fotografija: Sojenja bratu honduraškega predsednika Juanu Antoniu Hernandezu poteka na zveznem sodišču na Manhattnu v New Yorku. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Sojenja bratu honduraškega predsednika Juanu Antoniu Hernandezu poteka na zveznem sodišču na Manhattnu v New Yorku. FOTO: AFP

New York – Na zveznem sodišču v New Yorku se je v sredo začel sodni proces proti bratu predsednika Hondurasa in politiku Juanu Antoniu Hernandezu, ki so ga aretirali lani v Miamiju in obtožili sodelovanja v zaroti za trgovino z mamili in posedovanja nezakonitega orožja. Tožilci trdijo, da je v ZDA pretihotapil več ton kokaina.

Tožilec Jason Richman je v otvoritvenem nagovoru poroti dejal, da je obtoženec celo osebno pobral podkupnino za svojega brata predsednika Hondurasa Juana Orlanda Hernandeza od pred kratkim obsojenega nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquína El Chapa Guzmána. Na pakete s kokainom je dal celo vtisniti svoje začetnice.



Odvetnik Omar Malone je poroto posvaril, naj bo previdna pri poslušanju prič tožilstva, ker gre za kriminalce, ki so že obsojeni in želijo dobiti nižjo kazen. Ti kriminalci se hočejo tudi maščevati predsedniku Hondurasa, ker doma privija trgovce z mamili. Predsednik Hondurasa sicer ni obtožen ničesar.

Gojitelj koke suši liste sredi Amazonskega gozda. FOTO: Reuters
Gojitelj koke suši liste sredi Amazonskega gozda. FOTO: Reuters


Predsednik Hernandez je prejšnji teden na sedežu ZN v New Yorku dejal, da je tarča umazane kampanje trgovcev z mamili, kriminalnih tolp, skorumpiranih policistov, morilcev ter skorumpiranih poslovnežev in politikov, ki sodelujejo s preprodajalci mamil. Konservativni Hernandez je postal zaveznik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, potem ko je privolil, da bo zadržal migrante na poti v ZDA. Zaradi mamil so sicer doslej v ZDA obsodili že več politikov iz Hondurasa. Septembra 2017 je krivdo za tihotapljenje kokaina v ZDA priznal sin nekdanjega predsednika Fabio Lobo in dobil 24 let zapora.

Nekdanji poslanec Yani Rosenthal, ki se je dvakrat potegoval za predsednika, in njegov sorodnik Yankel Rosenthal, ki je bil nekoč minister za investicije, sta prav tako dobila zaporno kazen zaradi izvoza mamil v ZDA, kjer jih sicer ni nikoli dovolj.

Komentarji: