Varšava odpravlja prisilno upokojitev sodnikov

Vladajoča stranka Zakon in pravičnost v parlamentu vložila osnutek zakona, ki spreminja pravni status prisilno upokojenih sodnikov in jim omogoča delo.

Objavljeno
21. november 2018 14.23
Posodobljeno
21. november 2018 14.25
Protesti proti prisilnemu upokojevanju vrhovnih sodnikov v Varšavi. Foto: Kacper Pempel/Reuters
STA, G.Z.
STA, G.Z.
Varšava je po odločitvi Sodišča EU odpravila prisilno upokojitev vrhovnih sodnikov. Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PIS) je namreč danes v parlamentu vložila osnutek zakona, ki spreminja pravni status prisilno upokojenih sodnikov in jim omogoča delo. Te sodnike so sicer že oktobra, takoj po odločitvi sodišča EU, poklicali nazaj v službo.

Sodišče v Luksemburgu je pred enim mesecem izdalo začasno odredbo, ki je terjala takojšnjo ustavitev prisilnega upokojevanja sodnikov vrhovnega sodišča in njihovo vrnitev na delo.

Postopek proti Poljski je pred Sodiščem EU septembra sprožila Evropska komisija, in sicer zaradi aprila letos uveljavljenega zakona, ki znižuje upokojitveno starost sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let.

Z zakonom je po prepričanju Bruslja Poljska kršila temeljne demokratične vrednote, še posebej načelo neodvisnosti sodstva. Vlada v Varšavi je s spornim zakonom v pokoj prisilno poslala več kot 20 sodnikov.

Z zakonom, ki ga je PIS danes vložil v parlamentu, Poljska po prepričanju tamkajšnje vlade sledi odločitvi sodišča v Luksemburgu. Poročilo o novih ukrepih je Varšava že v začetku tega tedna predložila tudi Bruslju, a to po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni odpravilo skrbi Evropske komisije. Podpredsednik komisije Frans Timmermans je Varšavo v torek pozval, naj čim prej začne pogovore z Brusljem.

Evropska komisija že od leta 2016 kritizira reformiranje pravosodja na Poljskem, decembra lani je po dveh letih neplodnega dialoga predlagala tudi sprožitev sedmega člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela.