»Vatikan je vedel za spolne zlorabe«

Generalni tožilec v Pensilvaniji je povedal, da je v posameznih primerih Vatikan vedel za zlorabe in je sodeloval pri prikrivanju.
Fotografija: Papeža obtožujejo, da je že od začetka pontifikata vedel za spolne zlorabe. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters
Odpri galerijo
Papeža obtožujejo, da je že od začetka pontifikata vedel za spolne zlorabe. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters

Vatikan je vedel za prikrivanje spolnih zlorab otrok v cerkvenih ustanovah v ameriški zvezni državi Pensilvanija, je v torek povedal tamkajšnji generalni tožilec Josh Shapiro. Gre za nove podrobnosti v povezavi z razkritjem seznama 301 duhovnika iz šestih škofij v tej državi, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok.

»Obstajajo primeri posilstva, po katerih so duhovniki in škofje lagali župljanom,  policiji in javnosti, nato pa vse dokumentirali v tajnih arhivih, ki so jih pogosto poslali v Vatikan,« je na ameriški televiziji CBS povedal Shapiro.



»V posameznih primerih je Vatikan vedel za zlorabe in je sodeloval tudi pri prikrivanju,« je dodal. Za televizijo CNN je kasneje dejal, da ne ve, ali je tudi papež izvedel za zlorabe. Nekdanji drugi človek uprave mesta Vatikan Carlo Maria Viganò je v nedeljo papeža javno obtožil, da je že od začetka svojega pontifikata od leta 2013 vedel za zlorabe.





Tiskovni predstavnik Vatikana Greg Burke je v odzivu dejal, da bo lahko Vatikan zadevo komentiral, šele ko bodo dobili več informacij.

Tožilec je v torek povedal, da so v dveh tednih od objave poročila prejeli 733 klicev na telefonsko številko, namenjeno prijavam spolnih zlorab, ki so jih povzročili duhovniki. Obljubil je, da bodo ugotovili resnico. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Tožilec je v torek povedal, da so v dveh tednih od objave poročila prejeli 733 klicev na telefonsko številko, namenjeno prijavam spolnih zlorab, ki so jih povzročili duhovniki. Obljubil je, da bodo ugotovili resnico. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


Gre za nove podrobnosti v povezavi s poročilom velike porote v Pensilvaniji, ki je sredi avgusta razkrila seznam 301 duhovnika iz šestih škofij v tej zvezni državi, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to desetletja sistematično prikrivala, so zapisali v poročilu.

Cerkvena dokumentacija o zlorabah sega vse v 80. leta prejšnjega stoletja, v nekaterih primerih pa še dlje. Dokumentacija pa razkriva, da se je vodstvo cerkve raje odločalo za ohranjanje ugleda institucije kakor za varnost dečkov in deklic, je tedaj sporočil Shapiro. Že tedaj je dejal, da je prikrivanje zlorab »seglo vse do Vatikana«.

Tožilec je v torek povedal, da so v dveh tednih od objave poročila prejeli 733 klicev na telefonsko številko, namenjeno prijavam spolnih zlorab, ki so jih povzročili duhovniki. Obljubil je, da bodo ugotovili resnico.

Komentarji: