Več deset mrtvih v Kongu ob iztirjenju vlaka

Število umrlih nelegalnih potnikov na tovornem vlaku še ni znano, podatki se razlikujejo.
Fotografija: V Kongu je nekaj povsem običajnega potovati na strehi. FOTO: Marco Longari/Afp
Odpri galerijo
V Kongu je nekaj povsem običajnega potovati na strehi. FOTO: Marco Longari/Afp

Na jugovzhodu Demokratične republike Kongo je ob iztirjenju tovornega vlaka zgodaj zjutraj umrlo več deset nelegalnih potnikov, ki so se vozili na njem, poroča AFP. To je še ena v vrsti železniških tragedij v državi.

V kaotičnih razmerah so se ocene o številu mrtvih precej razlikovale, od deset do sto. »Še ena tragedija. Iztirjenje ob 3. uri v Tanganjiki. Prva cena: 50 mrtvih in precej ranjenih,« je tvitnil minister za humanitarno dejavnost Steve Mbikayi. V nasprotju z njim je guverner province Tanganjika Zoe Kabila, brat nekdanjega predsednika države Josepha Kabile, tvitnil, da je 10 mrtvih, 30 ranjenih in da so se prevrnili trije vagoni.

Očividci in lokalni mediji pa so poročali, da je bilo mrtvih še bistveno več, tudi sto. Tako AFP poroča, da je Victor Umba, predsednik sindikata v državni železniški družbi SNCC, povedal, da je tovorni vlak vozil iz mesta Nyunzu v Niembo, ko sta se dva vagona prevrnila in pod sabo pokopala precej ljudi. Dodal je, da so bili to slepi potniki, zato SNCC ne more dati nobene ocene o številu žrtev. Opozoril pa je, da so bili delavci SNCC na kraju nesreče in skušali dvigniti vagone, saj je bilo videti, da je še precej slepih potnikov ujetih pod njimi.

Železnice v Kongu imajo slab sloves zaradi nevarnosti, saj ima veliko prog poškodovane tire, po njih pa vozijo zastarele lokomotive, veliko jih vozi že od 60. let prejšnjega stoletja.

Marca letos je na, ravno tako tovornemu vlaku, umrlo 24 slepih potnikov, 31 pa jih je bilo ranjenih. Novembra lani je umrlo 10 nelegalnih potnikov, 24 je bilo ranjenih. Novembra 2017 je na tovornem vlaku, ki je prevažal 13 naftnih cistern, umrlo 35 slepih potnikov.

Kot večina državnih družb v Kongu, je tudi SNCC na robu bankrota. Januarja so delavci zahtevali več mesecev zaostale plače. Nekdanji direktor SNCC Sylvestre Ilunga je sicer trenutni predsednik vlade Konga.

Preberite še:

Komentarji: