Več deset tisoč ljudi se je poklonilo spominu na ljubljenega vodjo (VIDEO in FOTO)

Na današnji dan pred sedmimi leti je umrl Kim Džong Il, drugi vladar severnokorejske dinastije. 
Fotografija: Samooklicani ljubljeni vodja ljudstva je bil najstarejši sin velikega vodje Kim Il Sunga. FOTO: Dita Alangkara/Ap
Odpri galerijo
Samooklicani ljubljeni vodja ljudstva je bil najstarejši sin velikega vodje Kim Il Sunga. FOTO: Dita Alangkara/Ap

Na današnji dan v Severni Koreji obeležujejo sedmo obletnico smrti voditelja Kim Džong Ila. Na posnetku, ki ga je v javnosti objavila uradna severnokorejska tiskovna agencija, več deset tisoč prebivalcev Pjongjanga pred kip voditelja ter njegovega očeta Kim Il Sunga, ustanovitelja Severne Koreje, polagajo spominske vence. Na zasnežen ponedeljek so se podali na hrib Mansu, kjer stojita  dobrih 21 metrov visoka bronasta kipa. 



Vest o obletnici je v javnosti zaokrožila dan po tem, ko je severnokorejski minister za zunanje zadeve obsodil administracijo Združenih držav Amerike, češ da nove sankcije Pjongjang silijo k opustitvi jedrskega programa.

Po javnosti dostopnih podatkih naj bi zloglasni vodja zaradi zdravstvenih zapletov, ki so sledili srčnemu napadu, umrl 17. decembra 2011. Umrl je v 69. letu starosti, po smrti pa so se drugod po svetu drugače začela vrstiti ugibanja o pravih vzrokih ter prihodnosti izolirane države. V poznih dvajsetih letih starosti ga je nasledil sin Kim Džong Un.

O zasebnem življenju Kim Džong Ila ni dosti znanega. FOTO: Dita Alangkara/Ap
O zasebnem življenju Kim Džong Ila ni dosti znanega. FOTO: Dita Alangkara/Ap


O zasebnem življenju Kim Džong Ila ni dosti znanega. Menda je bil enkrat poročen in je imel tri bolj ali manj uradne ljubice, s katerimi je imel tri sinove in eno hčer. Samooklicani ljubljeni vodja ljudstva je bil najstarejši sin velikega vodje Kim Il Sunga, a si je šele tri leta po očetovi smrti utrdil oblast in v svojih rokah združil najpomembnejše funkcije v državi. 

Drugi vodja severnokorejske države je po uradno dostopnih podatkih umrl 17. decembra 2011. FOTO: Dita Alangkara/Ap
Drugi vodja severnokorejske države je po uradno dostopnih podatkih umrl 17. decembra 2011. FOTO: Dita Alangkara/Ap

Preberite še:

Komentarji: