Več kot 60 mrtvih v napadu na poroko v Kabulu

​Do napada je prišlo sredi pogajanj med ZDA in talibani v Katarju o prekinitvi ognja v Afganistanu in umiku tujih vojakov iz te države. 

Objavljeno
18. avgust 2019 09.15
Posodobljeno
18. avgust 2019 14.26
FOTO: Mohammad Ismail/Reuters
P.V.
P.V.
Vsaj 63 ljudi je bil ubitih ter 182 ranjenih v eksploziji med poročno slovesnostjo v Kabulu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Razstrelil naj bi se samomorilski napadalec. Odgovornost za napad je danes prevzela teroristična skupina Islamska država (IS). Sporočila je, da je napad izvedel njihov samomorilski napadalec, ki je načrtno ciljal »veliko zborovanje heretikov«.

»Med žrtvami so tudi otroci in ženske,« je sinoči sporočil Nasrat Rahimi, predstavnik za odnose z javnostmi afganistanskega notranjega ministrstva. Afganistanske poroke so običajno množični dogodki, ki se jih udeležuje več sto, včasih celo več tisoč ljudi. Ker večinoma nimajo strogih varnostnih ukrepov, pa so pogosta tarča terorističnih napadov.

image
FOTO: Wakil Kohsar/Afp


Eden izmed svatov je za AFP pojasnil, da se je zaslišal glasen pok, nato je dvorano prekril gost dim. »​Skoraj vsi iz moškega predela poroke so bodisi mrtvi ali ranjeni,« je dejal Mohammad Farhag, ki se je za časa eksplozije nahajal na ženskem predelu poročne dvorane. Običajno poroke potekajo v velikih industrijskih halah, kjer so moški praviloma ločeni od žensk in otrok.

image
FOTO: Wakil Kohsar/Afp


Do napada je sicer prišlo sredi pogajanj med ZDA in talibani v Katarju o prekinitvi ognja v Afganistanu in umiku tujih vojakov iz te države. 

image
FOTO: Wakil Kohsar/Afp