Več mrtvih v spopadih med turško in sirsko vojsko v Idlibu

Turčija v povračilnem napadu bombardirala pozicije sirske vojske.
Fotografija: Konvoj vozil turške vojske je včeraj vstopil v sirsko provinco Idlib. FOTO: Aaref Watad/AFP
Odpri galerijo
Konvoj vozil turške vojske je včeraj vstopil v sirsko provinco Idlib. FOTO: Aaref Watad/AFP

S turškega obrambnega ministrstva so sporočili, da je sirska vojska v provinci Idlib na severozahodu Sirije ubila pet turških vojakov in enega civilista zaposlenega pri turški vojski. Več vojakov je ranjenih.

Konvoj petdesetih oklepnih in transportnih vozil turške vojske se je znašel pod artilerijskim ognjem vladne vojske dan zatem, ko je vstopil v provinco, ki velja za poslednje oporišče islamističnih upornikov, kljub temu da je bila sirska vojska obveščena o njegovem prihodu. 

Turški premier Recep Tayyip Erdoğan je kmalu po obvestilu o napadu sporočil, da je turška vojska že izvedla povračilne napade, v katerih je bilo po njegovi oceni ubitih med 30 in 35 sirskih vojakov. »Naša letala F-16 in artilerija v tem trenutku obstreljujejo tarče, ki jih je določila naša obveščevalna služba,« je dejal. 

Turška vojska je v napadu na sirske položaje v mestu Sarakeb po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice sicer ubila najmanj šest pripadnikov sirske vojske, več kot dvajset pa jih je bilo ranjenih.

Turški premier Recep Tayyip Erdoğan je oznanil bliskovit in nesorazmeren povračilni napad. FOTO: Presidential Press Office/Reuters
Turški premier Recep Tayyip Erdoğan je oznanil bliskovit in nesorazmeren povračilni napad. FOTO: Presidential Press Office/Reuters


Manjši spopadi med turško in sirsko vojsko so v po dogovoru »deeskalacijski regiji« čedalje pogostejši. Vojska, zvesta predsedniku Bašarju Al Asadu, je ob podpori ruskega letalstva v ofenzivi proti salafistični džihadistični milici Tahrir al Šam, ki obvladuje večji del Idliba, sicer konec januarja po hudih spopadih zavzela več vasi in mest.

Strateškega pomena je zlasti na avtocesti med Alepom in Damaskom ležeče mesto Marat al Numan, ki so ga islamistični uporniki obvladovali že od leta 2012.

Turčija, ki je v regiji s tremi milijoni prebivalcev, med njimi tudi številnimi prebežniki iz drugih delov Sirije, vzpostavila dvanajst vojaških oporišč, napredovanju sirske vojske nasprotuje, rekoč, da povzroča množico beguncev.

V Turčiji sicer že prebiva približno tri milijone in pol beguncev iz Sirije, zgolj od prvega decembra lani pa je iz Idliba v Turčijo pred nasiljem pobegnilo skoraj 400.000 ljudi.

Preberite še:

Komentarji: