Več pravic na delovnih mestih za predstavnike LGBT+

Vrhovno sodišče širi zaščito pred odpuščanji iz zakona o državljanskih pravicah.
Fotografija: Protestnik za pravice LGBT+ delavcev pred ameriškim vrhovnim sodiščem v prestolnici Washington. Foto Jim Watson/Afp
Odpri galerijo
Protestnik za pravice LGBT+ delavcev pred ameriškim vrhovnim sodiščem v prestolnici Washington. Foto Jim Watson/Afp

New York – Ameriško vrhovno sodišče je sprejelo prelomno razsodbo o pravicah gibanja lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb na delovnem mestu. S šestimi glasovi proti trem so odločili, da zakon o državljanskih pravicah iz leta 1964, ki prepoveduje diskriminacijo na delovnih mestih zaradi spola in drugih razlogov, zajema tudi istospolno usmerjene in transspolne zaposlene.



Ameriški vrhovni sodniki ugotavljajo, da delodajalci drugih ljudi ne bi odpuščali zaradi značilnosti ali dejanj, ki jih izprašujejo pri osebah LGBT+, sedmi člen omenjenega zakona pa prepoveduje vsakršno vlogo spola pri takšnih odločitvah. S tem so zavrnili argumente administracije republikanskega predsednika Donalda Trumpa, da zakon iz leta 1964 ne obravnava spolne usmerjenosti ali identitete.

Za gibanje LGBT+ je ponedeljkova razsodba najpomembnejša po legalizaciji istospolnih porok iz leta 2015, še posebej zanimivo zanje pa je, da je mnenje večine napisal Trumpov imenovanec Neil Gorsuch. Poleg sodnikov Clarencea Thomasa in Samuela Alita, ki sta ju imenovala republikanska predsednika George H.W. Bush in njegov sin George W. Bush, pa je bil proti tudi drugi Trumpov nominiranec Brett Kavanaugh.

Z mavričnim napisom »vsa temnopolta življenja štejejo« so v Hollywoodu poudarili solidarnost gibanja LGBT+ in prizadevanj za zavarovanje temnopoltih Američanov pred policijskim nasiljem. Foto Robyn Beck/Afp
Z mavričnim napisom »vsa temnopolta življenja štejejo« so v Hollywoodu poudarili solidarnost gibanja LGBT+ in prizadevanj za zavarovanje temnopoltih Američanov pred policijskim nasiljem. Foto Robyn Beck/Afp


Številne ameriške zvezne države so za pravice LGBT+ na delovnih mestih ukrepale že same, več kot polovica isto ali transspolno usmerjenih Američanov pa vendarle živi tam, kjer so jih lahko doslej odpustili le zaradi nestrinjanja z njihovo spolno usmerjenostjo. Trump pa je šele minuli teden razveljavil navodila, sprejeta v času njegovega demokratskega predsednika Baracka Obama, ki so prepovedovala diskriminacijo transspolnih oseb v zdravstvu. 

Organizacije za ženske pravice se v povezavi s tem bojijo še večjega omejevanja prekinitev nosečnosti, Roger Severino iz ameriškega ministrstva za zdravje in socialne zadeve pa je kritikom odgovarjal, da diskriminacijo v zdravstvu prepoveduje druga zakonodaja. Sedanja administracija je omejila tudi služenje transspolnim osebam v vojski ter njihovo pravico do lastne odločitve o pridobitvi postelje v ženskem ali moškem oddelku zatočišč za brezdomce.

Kalifornija bo lahko še naprej ščitila nezakonite priseljence. Foto: Sandy Huffaker Afp
Kalifornija bo lahko še naprej ščitila nezakonite priseljence. Foto: Sandy Huffaker Afp


Vrhovno sodišče ZDA je tudi zavrnilo obravnavanje ugovora Bele hiše proti zatočiščem za migrante v Kaliforniji, najštevilčnejša zvezna država ZDA z demokratskim vodstvom bo lahko še naprej omejevala sodelovanje z zveznimi telesi za nadzor nad nezakonitim priseljevanjem. Zato pa je sodišče blagoslovilo dovoljenje Trumpove administracije za polaganje plinovoda od Zahodne Virginije do Severne Karoline tudi pod Apalaško pot v Narodnem parku Georgea Washingtona.
 

Preberite še:

Komentarji: