Več tisoč protestnikov ponovno na hongkonškem letališču

Oblasti so obenem prekinile železniški prevoz do letališča iz z njega.

Objavljeno
01. september 2019 11.14
Posodobljeno
01. september 2019 11.15
Nekaj protestnikom se je kljub varnostnim pregledom uspelo prikrasti v glavni terminal, a jih je policija odstranila. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
STA
STA
Na parkirišču pred terminalom hongkonškega mednarodnega letališča se je danes ponovno zbralo več tisoč protestnikov. Nekaj protestnikom se je kljub varnostnim pregledom uspelo prikrasti v glavni terminal, a jih je policija odstranila. Oblasti so obenem prekinile železniški prevoz do letališča iz z njega, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Policija je vzpostavila kordon za vhod na parkirišče in s tem še dodatno vznemirila protestnike. Od shoda jih je skušalo prek zvočnika odvrniti tudi osebje letališča, a neuspešno.

image
Zadnji spopadi med protestniki so izbruhnili, potem ko so se protestniki sredi meseca podali na hongkonško letališče in povzročili pravi prometni kaos in številne odpovedi letov. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


Demonstracije so se začele junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. Od takrat je policija zaradi protestov aretirala več kot 900 ljudi.

Zadnji spopadi med protestniki so izbruhnili, potem ko so se protestniki sredi meseca podali na hongkonško letališče in povzročili pravi prometni kaos in številne odpovedi letov.

image
FOTO: Tyrone Siu/Reuters


Hongkong se je pod okrilje Kitajske iz rok Velike Britanije vrnil leta 1997. Kot območje s posebno upravo bi moral še vse do leta 2047 uživati posebne pravice, v kar pa številni tamkajšnji prebivalci dvomijo. Osrednja zahteva hongkonških protestnikov, ki še niso odnehali, so svobodne volitve in neodvisna preiskava policijskega nasilja na prejšnjih demonstracijah, v množici pa je ob tem redno slišati tudi pozive k neodvisnosti.