Vegani in vegetarijanci imajo večjo možnost za možgansko kap

Brezmesna prehrana zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, a povečuje tveganje za možgansko kap, je pokazala obsežna raziskava britanske strokovne revije.
Fotografija: FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Mavric Pivk/Delo

Nedavna raziskava, ki so jo objavili v British Medical Journal, je pokazala, da imajo vegetarijanci in vegani manjšo možnost za srčne bolezni in večjo možnost, da jih zadene možganska kap. V raziskavo so zajeli 48.000 ljudi v obdobju osemnajstih let, poroča BBC.

Na tisoč ljudi je bilo med vegetarijanci in vegani v primerjavi z mesojedci deset ljudi manj, ki so zboleli za srčnimi boleznimi, in trije ljudje več, ki jih je zadela kap.

Kljub zbranim rezultatom strokovnjaki ne morejo z gotovostjo trditi, da se posledice lahko povezujejo s prehrano ali s katerim drugim vidikom življenjskega sloga. So si pa prehranski strokovnjaki edini, da je ne glede na izbiro prehrane za zdravje ljudi najboljše uživanje čim bolj raznolike hrane.

Na tisoč ljudi je bilo med vegetarijanci in vegani v primerjavi z mesojedci deset ljudi manj, ki so zboleli za srčnimi boleznimi, in trije ljudje več, ki jih je zadela možganska kap. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na tisoč ljudi je bilo med vegetarijanci in vegani v primerjavi z mesojedci deset ljudi manj, ki so zboleli za srčnimi boleznimi, in trije ljudje več, ki jih je zadela možganska kap. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Nastanek kapi povezan s pomanjkanjem vitamina B12?


Znanstveniki so analizirali podatke raziskave EPIC-Oxford, ki je dolgoročno preučevala vpliv prehrane na posameznikovo zdravje. Polovico udeležencev, ki so jih v raziskavo vključili med letoma 1993 in 2001, je bilo mesojedih, nekaj več kot 16.000 je bilo vegetarijancev oziroma veganov, pri čemer jih je 7500 med njimi jedlo ribe.

V okviru raziskave so jih o njihovi prehrani spraševali na začetku preučevanja in še enkrat leta 2010. Pod drobnogled pa so vzeli tudi njihovo medicinsko zgodovino, morebitno kajenje in fizično aktivnost.



Skupno gledano je bilo 2820 primerov koronarnih srčnih bolezni in 1072 primerov kapi, vključno s 300 hemoragičnimi možganskimi kapmi, ki se zgodijo, ko oslabljena žila poči in začne krvaveti v možgane.

Ugotovili so, da imajo ribojedci trinajst odstotkov manj možnosti za koronarne srčne bolezni kot mesojedci, medtem ko imajo vegani in vegetarijanci kar 22 odstotkov manjše možnosti zanje.

Sporočilo raziskave se po mnenju zdravnice skriva v tem, naj »ljudje smiselno načrtujejo prehrano in jedo čim bolj raznovrstna živila. Tudi mesojedci velikokrat jedo zgolj krompir in meso.« FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Sporočilo raziskave se po mnenju zdravnice skriva v tem, naj »ljudje smiselno načrtujejo prehrano in jedo čim bolj raznovrstna živila. Tudi mesojedci velikokrat jedo zgolj krompir in meso.« FOTO: Uroš Hočevar/Delo


So pa imeli glede na analizo vegetarijanci in vegani za kar dvajset odstotkov večjo možnost za nastanek kapi. Rezultate raziskovalci povezujejo z nizko ravnjo vitamina B12. So pa dejali, da bi morali opraviti še več raziskav, ki bi ovrgle oziroma potrdile povezavo.

Dr. Frankie Phillips je na vprašanje, ali je vegetarijanski oziroma veganski življenjski slog nezdrav, odgovorila nikalno: »Preučevali so, kaj so ljudje skozi leta jedli. Torej gre za povezavo, in ne za iskanje vzroka ter posledice.« Po njenem se sporočilo raziskave skriva v tem, naj »ljudje smiselno načrtujejo prehrano in jedo čim bolj raznovrstna živila. Tudi mesojedci velikokrat jedo zgolj krompir in meso«.  

Preberite še:

Komentarji: