Na protestu v Hongkongu prvič ustreljen demonstrant

Enega izmed protestnikov je prvič od junijskega začetka demonstracij ranil naboj policista.
Fotografija: FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Medtem ko so v Pekingu danes z veliko vojaško parado proslavili 70. obletnico razglasitve komunistične Ljudske republike Kitajske, so se protesti v Hongkongu znova sprevrgli v nasilje. Podobe nasilja iz različnih predelov mesta iz mednarodnih medijev izpodrivajo posnetke pekinških slovesnosti.

Kot piše BBC, se je prvič od začetka protestov junija zgodilo, da je enega izmed demonstrantov v Hongkongu zadel naboj iz strelnega orožja. Doslej do bili streli policistov opozorilni.

Hongkonška policija je dogodek potrdila, demonstrant je bil ustreljen v prsi. Uradne informacije so policisti napovedali na skorajšnji tiskovni konferenci, agencije poročajo o tem, da se je policist menda odločil za strel, ker je bila njegova enota napadena.

Podoba ranjenega demonstranta je zakrožila po družbenih omrežjih. FOTO: Hkpusu Press Committee/Reuters
Podoba ranjenega demonstranta je zakrožila po družbenih omrežjih. FOTO: Hkpusu Press Committee/Reuters


Po družbenih omrežjih je zakrožilo več videov, med drugim s posnetkom ranjenega demonstranta, ki se predstavlja z imenom Tsang Chi Kin in prosi, naj ga odvedejo v bolnišnico.

Kot piše tisk, je že v bolnišnici. Tam so za medije potrdili, da je med 15 poškodovanimi, ki so jih med protestom sprejeli v oskrbo, eden v kritičnem stanju, a niso potrdili, ali gre za ustreljenega demonstranta. BBC sicer dodaja, da sta v kritičnem stanju dva, eden med njimi je menda prav ustreljeni demonstrant.


Ranjen tudi novinar


BBC piše tudi o drugem incidentu. Redakcija Radiotelevizije Hongkong, ki oddaja v angleškem jeziku, je s prizorišča protestov umaknila vse novinarje, potem ko je bil eden izmed njenih poročevalcev ranjen v glavo. Poškodovano je njegovo oko, sprejeli so ga že v bolnišnico. Kdo in s čim ga je poškodoval, za zdaj ni znano. Žrtve nasilja so bili tudi drugi novinarji, tudi iz drugih medijskih hiš.

FOTO: Anthony Wallace/AFP
FOTO: Anthony Wallace/AFP


Spopadi demonstrantov s policijo so sicer znova izbruhnili na več točkah v mestu. Policisti so znova uporabili pendreke, solzivec, gumijaste naboje in vodne topove, znova pa so izstrelili tudi opozorilne strele.

Cilj protestnikov je pozornost z obletnice komunistične Kitajske preusmeriti na ravnanje Pekinga, ki naj bi Hongkongu odvzemal posebne pravice območja s posebno upravo.

FOTO: Susana Vera/Reuters
FOTO: Susana Vera/Reuters

 

Največja kitajska parada doslej


Medtem je v Pekingu predsednik Xi Jinping ob proslavi zatrdil, da ne more »nobena sila« ustaviti Kitajske. Slovesnosti so potekale ob strogih varnostnih ukrepih.

Kitajski mediji so parado označili za največjo doslej. Potekala je po osrednji aveniji Chang'An, na njej pa je sodelovalo okoli 15.000 vojakov in več kot 580 različnih vozil in druge vojaške opreme. Poleg tega je mesto preletelo 160 vojaških letal. Helikopterji so oblikovali formacijo v obliki številke 70.

Slovesnosti so potekale ob strogih varnostnih ukrepih. FOTO: Greg Baker/AFP
Slovesnosti so potekale ob strogih varnostnih ukrepih. FOTO: Greg Baker/AFP


Mesto je preletelo 160 vojaških letal. FOTO: Greg Baker/AFP
Mesto je preletelo 160 vojaških letal. FOTO: Greg Baker/AFP

Preberite še:

Komentarji: