Veliko pričakovanje manjšin na obeh straneh meje

Marjan Šarec in Viktor Orbán: Teme pogovora: od gospodarskega sodelovanja do dogajanja v Evropski uniji.
Fotografija: Premier Marjan Šarec je danes na prvem uradnem obisku pri madžarskem kolegu Viktorju Orbánu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Premier Marjan Šarec je danes na prvem uradnem obisku pri madžarskem kolegu Viktorju Orbánu. FOTO: Reuters

Murska Sobota – Predsednik vlade Marjan Šarec je danes na uradnem obisku na Madžarskem. Povabilo je prišlo od predsednika madžarske vlade Viktorja Orbána, to pa je tudi prvo uradno srečanje zdajšnjih predsednikov vlad. Na mizi bodo aktualne teme, od gospodarskega sodelovanja, migracij, dvostranskih odnosov do dogajanja v Evropski uniji.

Šarec se bo srečal tudi s Slovenci, ki živijo na Madžarskem. Teh je približno 5000, od tega jih okrog 3000 živi v Porabju. Od srečanja predsednikov vlad imajo velika pričakovanja. Erika Köleš Kiss, zagovornica Slovencev na Madžarskem, pravi, da sta sodelovanje in spoštovanje med državama bistvena.

»Za nas je pomembno, da matična domovina poskrbi za zamejske Slovence, in to s politiko in gospodarskim življenjem, kar pa ni mogoče brez sodelovanja druge države.« Köleš Kisseva pričakuje, da bo razvojni program, ki so ga sestavili lansko jesen in je pred madžarsko vlado, zdaj dobil nov pogon. Upa tudi, da bo Šarčev obisk na Madžarskem pripomogel k boljšemu gospodarskemu razvoju v Porabju, saj si želijo, da bi mladi ostali v Porabju, za kar pa so potrebni delovna mesta in dobre možnosti za življenje.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

 

Kdo naredi več za svoje manjšine?


Katera država naredi več za svoje manjšine, je po besedah Köleš Kisseve težko povedati, a dodaja, da Madžarska v zadnjih letih zelo dobro skrbi za vse. »Mi smo v primerjavi s prekmurskimi Madžari zaostali, upam, da bo ta obisk spremenil tudi to.« Čeprav Slovenija skrbi za svoje zamejce, pa so Slovenci na Madžarskem po besedah Köleš Kisseve vedno čutili, da dobijo manj pozornosti kot zamejci v Avstriji ali Italiji.

Od obiska pa si ne obetajo samo Slovenci na Madžarskem, ampak tudi madžarska manjšina pri nas. Narodnostni poslanec Ferenc Horvath upa, da bo srečanje potekalo v pozitivnem ozračju za obe državi in bo za obe narodni skupnosti prineslo veliko pozitivnega. Po Horvathovih besedah je bilo sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko v preteklih letih zelo dobro, a zaradi volitev v obeh državah ni več tako intenzivno. »Upam, da se bo tempo po tem obisku povečal, da bo čim več meddržavnih srečanj na najvišji ravni, saj imata veliko skupnih interesov.«


 

Spoznavanje sosede prek turizma


Madžarska je sicer šesti največji zunanjetrgovinski partner Slovenije. Vrednost blagovne menjave med državama je lani presegla dve milijardi evrov, kar pomeni več kot devetodstotno povečanje v primerjavi z letom prej. Slovenija je lani iz Madžarske uvozila za 1,141 milijarde evrov blaga, uvozila pa za 877 milijonov.

Šarec jo bo obiskal v družbi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Udeležila se bosta posebne prireditve za promocijo slovenskega turizma v organizaciji Slovenske turistične organizacije. In ravno turizem je po mnenju narodnostnega poslanca Horvatha priložnost, da bi Slovenci bolje spoznali Madžarsko in obratno. »Opažam, da se je v zadnjih letih v turizmu zgodil premik. Upam, da se bo to nadaljevalo, saj imata državi veliko turističnega potenciala.«

Stiki med najvišjimi predstavniki obeh sicer niso redkost. Februarja sta predsednika obeh parlamentov Dejan Židan in Laszlo Köver skupaj obiskala Slovence v Porabju in Madžare v Prekmurju. »Vsi ti obiski nam nekaj prinesejo,« sklene Köleš Kisseva.

Preberite še:

Komentarji: