Vendarle potrdili preiskavo proti Stracheju

Pred počitnicami je na avstrijskem političnem prizorišču prav posebej vroče.
Fotografija: Heinz Christian Strache še ugiba o svoji usodi na Dunaju in v Bruslju. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Heinz Christian Strache še ugiba o svoji usodi na Dunaju in v Bruslju. FOTO Reuters

Vroče ni v teh dneh le ozračje pri naših severnih sosedih, močno se je ogrelo tudi v političnih krogih. Že skoraj en mesec namreč pri specializiranem tožilstvu za gospodarski kriminal preiskujejo podrobnosti afere Ibiza, v kateri sta pomembni vlogi pripadli Heinzu Christianu Stracheju, nekdanjemu predsedniku stranke svobodnjakov FPÖ, ter bivšemu vodji poslanske skupine stranke Johannu Gudenusu

Najprej je tiskovna agencija APA v današnjem dopoldnevu poročala, da namiga o temeljiti preiskavi pri tožilstvu niso potrdili, nakar je eden od predstavnikov omenjene inštitucije v pogovoru za spletno stran Standarda, dunajskega resnega dnevnika, potrdil: "Na temelju vsebin video posnetkov z Ibize smo se lotili preiskave proti Stracheju, Gudenusu in še nekaterim neznancem." Tudi srečanje z Norbertom Hoferjem, zdaj vodilnim pri stranki, še ni obrodilo konkretnih sadov, Strachejev odvetnik Johann Pauer pa je prosil za razumevanje, češ da v interesu procesa ne bi še ničesar javno analiziral. Gre pa sicer za posnetek, na katerem zdaj že nekdanji prvi mož FPÖ omenja visoke donacije poslovnežev, tudi iz tujine, za delovanje stranke. Strache naj bi tudi nečakinji vplivneža iz Rusije obljubljal korist v zamenjavo za pomoč pred parlamentarnimi volitvami.


O Bruslju še molči


Kakšna pa bo njegova odločitev okrog mandata v Evropski skupnosti, bo znano kmalu. A s končno potezo naj ne bi pretirano dolgo odlašal. Kot so zapisali v najbolj branem avstrijskem časniku Kronen Zeitung, bi prihajajoči ponedeljek lahko odgnal vse dvome, kar je napovedal tudi Hofer: "S Heinzom Christianom sva imela zelo dober pogovor v pravem profesionalnem duhu., Je tik pred odločitvijo, kako ravnati glede svojega mandata v evropskem parlamentu. Najpozneje v ponedeljek se bo odločil," je obrazložil prvi mož stranke, ki je dobila tri mandatna mesta v zadnjih volitvah za parlament ES, s skoraj 45.000 glasovi pa je Strache presegel vstopni prag. In če se do konstitutivne seje, 2. julija, ne bo umaknil, bo v Bruslju dobil novo vlogo.

  

Preberite še:

Komentarji: