Venezuelska vlada in opozicija za nadaljevanje pogovorov

Prvi krog pogajanj med venezuelsko vlado in opozicijo je potekal maja v Oslu, končal pa se je brez preboja.

Objavljeno
12. julij 2019 08.30
Posodobljeno
12. julij 2019 09.17
Večina ljudi zahteva konec krize. FOTO: Reuters
STA
STA
Venezuelska vlada in opozicija sta se na tridnevnih pogovorih na Barbadosu dogovorili o vzpostavitvi delovne skupine, ki bo omogočala stalne pogovore za rešitev politične krize v Venezueli, je v četrtek sporočila Norveška, ki posreduje med stranema.Norveška zunanja ministrica Ine Eriksen Soreide je sporočila, da sta strani vzpostavili pogajalsko omizje, ki bo »delovalo stalno in učinkovito, da bi dosegli usklajeno rešitev v okviru ustave«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Predvidoma bosta strani izvedli posvetovanja, da bi pospešili pogajanja,« je dodala.

image
Nicolás Maduro. FOTO: Reuters


Predstavnik opozicijskega voditelja Juana Guaidója Stalin Gonzalez je na twitterju zapisal, da Venezuelci želijo »odgovore in rezultate«. Njegova stran bo opravila posvetovanja, da bi dosegli napredek in končali trpljenje.

Vladni pogajalec je povedal, da pričakuje »kompleksno pot«, ki bo vodila k »dogovoru o demokratičnem sobivanju«, kjer se strani medsebojno priznavata.

image
Tudi v Braziliji je veliko venezuelskih beguncev. FOTO: AFP


Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je o pogovorih, ki so potekali od ponedeljka do srede na Barbadosu, povedal, da so bili v njegovo veselje uspešni. »Po intenzivnem delu smo z norveško vlado in opozicijo oblikovali šest točk,« je dejal, pri čemer ni pojasnil, kaj te točke določajo.

Prvi krog pogajanj med venezuelsko vlado in opozicijo je potekal maja v Oslu, končal pa se je brez preboja. Strani iščeta rešitev za konec hude politične krize, v kateri je ta južnoameriška država od januarja, ko se je predsednik parlamenta Juan Guaidó razglasil za začasnega predsednika države.

image
Juan Guaidó. FOTO: Reuters


Guaidója za začasnega predsednika priznavajo ZDA in več kot 50 drugih držav, a se Maduro, ki ima med drugim podporo Rusije, Kitajske in Kube, oklepa oblasti.