Veterani z blokado cest preprečili obisk Vučića v kosovski vasi (VIDEO)

Aleksandar Vučić se je kljub napetim razmeram odpravil proti vasi, vendar ga je na poti ustavila kosovska policija.
Fotografija: Aleksandar Vučić na včerajšnjem obisku vasi Gazivode. FOTO: Hazir Reka/Reuters
Odpri galerijo
Aleksandar Vučić na včerajšnjem obisku vasi Gazivode. FOTO: Hazir Reka/Reuters

Veterani Osvobodilne vojske Kosova (OVK) so blokirali vse dostopne ceste do vasi Banje, ki naj bi jo danes obiskal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Kosovske oblasti so se iz varnostnih razlogov odločile odpovedati obisk.

Vučić je v okviru dvodnevnega obiska na Kosovu danes želel obiskati tudi vas Banje južno od reke Ibar, kjer med večinskim albanskim prebivalstvom živi tudi okoli 300 Srbov.

Vučić se je kljub napetim razmeram odpravil proti vasi, vendar ga je na poti ustavila kosovska policija.

Srbski mediji poročajo, da je več sto veteranov blokiralo ceste z gradbenimi stroji, tovornjaki, podrtimi drevesi in skalami. Po nekaterih navedbah naj bi protestniki zažigali avtomobilske pnevmatike, slišati naj bi bilo tudi strele iz orožja.



Vučić je na novico o blokadah dejal, da je treba stvari reševati z besedami in pametjo, ne pa z orožjem. Ob tem je zatrdil, da se bo še močneje boril za mir in zaščito Srbov na Kosovu.

Srbska radiotelevizija RTS je poročala, da so ceste proti Banjam blokirane na petih mestih in da za protesti stoji predsednik kosovske skupščine Kadri Veseli.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je sporočil, da sta zdaj na preizkušnji mednarodna misija Kfor in kosovska policija, ki da morata zaščititi srbskega predsednika med obiskom na Kosovu.

Vučić naj bi opoldne v severnem večinsko srbskem delu Mitrovice nagovoril kosovske Srbe. Seznanil naj bi jih z možnostmi za kompromisno rešitev spora s Kosovom, v kateri bi bili upoštevani interesi Srbov in kosovskih Srbov.

Komentarji: