Supertajfun Haiyan bi lahko zahteval več kot 1200 življenj

Tajfun medtem nadaljuje svojo pot, nanj pa se že intenzivno pripravljajo v Vietnamu, ki naj bi ga Haiyan dosegel v nedeljo.

Objavljeno
09. november 2013 09.10
PHILIPPINES-TYPHOON/
Ba. P., Ma. F., Delo.si; STA
Ba. P., Ma. F., Delo.si; STA
Manila - Eno največjih neurij v zgodovini, tajfun Haiyan, je na Filipinih zahteval več sto življenj, so danes povedali predstavniki filipinske vlade. Uradno število mrtvih za zdaj po poročanju nemške tiskovne agencije dpa znaša 138, po ocenah filipinskega Rdečega križa pa naj bi umrlo celo več kot tisoč ljudi.

Iz filipinske nacionalne agencije za pomoč ob naravnih nesrečah so sporočili, da je 118 ljudi zagotovo umrlo v provinci Leyte, 16 jih je življenje izgubilo v bližnji provinci Vzhodni Samar, štiri žrtve pa so umrle v drugih provincah. Po besedah predstavnika agencije Reynalda Balida bo to število še naraslo, saj številnih prizadetih in opustošenih območij niso dosegli.

Med najhuje prizadetimi območji sta mesta Tacloban in Palo na otoku Leyte, ki ju je tajfun prizadel že v petek. Filipinski energetski minister Jericho Petilla je za filipinske medije ocenil, da je samo v mestu Palo in okoliških vaseh umrlo več sto ljudi. Filipinska vlada je že pred tem sporočila, da je število smrtnih žrtev v bližnjem mestu Tacloban preseglo to številko.

Natančno število žrtev še ni znano

Po ocenah filipinskega Rdečega križa pa je v neurju samo v Taclobanu ugasnilo več kot 1000 življenj, v provinci Samar pa še dodatnih 200. Podatke je Rdeči križ osnoval na štetju svojih skupin v Taclobanu in Samaru. Ekipe naj bi v Taclobanu zabeležile več kot 1000 plavajočih trupel. Pri Rdečem križu pa dodajajo, da bodo natančnejše številke sledile po nadaljnjemu štetju.

Haiyan je Filipine dosegel v petek in to s hitrostjo vetrov do 313 kilometrov na uro in občasnimi sunki s hitrostjo kar do 378 kilometrov na uro. Zaradi tajfuna, ki je izklapljal elektriko in telekomunikacijske povezave, se je na varno umaknilo več kot pol milijona ljudi. Zaprte so šole in uradi ter 12 letališč, prekinjen je tudi trajektni promet.

Haiyan se pomika proti Vietnamu

Oblasti so začele v soboto zjutraj preiskovati prizadeta območja in poročilo o žrtvah v Taclobanu, ki je prejel največji udarec, je šele prvo. CNN poroča, da je škoda po tajfunu v Taclobanu podobna tisti, ki nastane po velikem cunamiju. Voda se je namreč dvignila celo do drugega nadstropja zgradb.

Tajfun medtem nadaljuje svojo pot, nanj pa se že intenzivno pripravljajo v Vietnamu, ki naj bi ga Haiyan dosegel v nedeljo. Evakuirali so že več kot 200.000 ljudi, ki so jih preselili v zavetišča.

Eno največjih neurij v zgodovini

Upravitelj mestnega letališča v Taclobanu poročal o več kot 100 truplih na in okrog letališča. V letališko kapelico so položili osem trupel. »Terminal in stolp za kontrolo zračnega prostora sta bila uničena,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal namestnik poveljnika filipinskih civilnih zračnih oblasti John Andrews, ki je navajal ocene letališkega upravitelja. Širša območja Taclobana so bila zravnana z zemljo. Številne hiše so bile popolnoma uničene, drevesa in električni drogu podrti, avtomobili prevrnjeni.

Nekateri pustošenje Haiyana primerjajo z uničujočim cunamijem, ki je leta 2004 prizadel obale Indijskega oceana in zahteval več kot 220.000 življenj. Sesastian Rhodes Stampa iz Združenih narodov, ki vodi ekipo za ocenitev posledic katastrofe na Filipinih, je dejal, da je nazadnje tolikšno uničenje videl po cunamiju v Indijskem oceanu. »Gre za opustošenje v zelo velikem obsegu,« je dejal. Po njegovih besedah bo nudenje humanitarne pomoči potekalo zelo težavno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež pozval k molitvi

K molitvi za žrtve tafuna je danes že pozval papež Frančišek. »Pozivam vas, da se mi pridružite pri molitvi za žrtve tajfuna Haiyan, še posebej na tiste na Filipinih,« je papež zapisal na družbenem omrežju Twitter.