V Španiji bodo razglasili izredne razmere

Novi koronavirus se hitro razrašča povsod po svetu.
Fotografija: V Indiji so potrdili prvo smtrno žrtev novega koronavirusa. FOTO: Indranil Mukherjee/AFP
Odpri galerijo
V Indiji so potrdili prvo smtrno žrtev novega koronavirusa. FOTO: Indranil Mukherjee/AFP

Na Kitajskem so včeraj potrdili le osem novih okužb s koronavirusom, kar je najnižja številka, odkar so v januarju začeli spremljati število okuženih. Danes se je ta številka sicer povzpela na 21, kljub temu pa se življenje na Kitajskem počasi vrača v normalne tirnice.

V večini drugih držav po vsem svetu pa epidemija ne kaže znakov popuščanja. V Iranu je okuženih že več kot 10.000 ljudi, za posledicami virusa jih je umrlo že skoraj 500. Za nadpovprečno visoko smrtnost so odgovorne predvsem sankcije ZDA, ki Iranu onemogočajo uvoz nujnih potrebščin za soočenje z izbruhom virusa, zaradi česar je iranska oblast administracijo predsednika Donalda Trumpa obtožila »gospodarskega terorizma«. Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je generalnega sekretarja ZN pozval k pritisku na ZDA za odpravo sankcij. 

Zaradi posledic koronavirusa in njihovega vpliva na že sicer zelo oslabljeno gospodarstvo se je bil Iran prvič od revolucije po pomoč prisiljen obrniti na Mednarodni denarni sklad. 


Izredne razmere v Španiji 


V Evropi se virus hitro širi po Španiji, kjer so našteli že 4200 okuženih, od tega je umrlo 120 oseb. Tuji mediji že poudarjajo, da je situacija še bolj kritična kot v Italiji. Španski premier Pedro Sanchez je razglasil izredne razmere, ki bodo začele veljati v soboto. Prebivalcem je obljubil, da bo vlada storila vse, da se bodo uspešno ubranili krize. 

Med izrednimi razmerami, ki lahko sprva trajajo do 15 dni, bodo lahko omejili gibanje ljudi, odrejali evakuacije, prepovedali dostope do posameznih krajev. Na mejah z drugimi državami so že uvedli dodatna preverjanja. 

V državi bodo mobilizirali vse resurse. »Pred nami je nekaj težkih tednov, a Španija je šele v prvi fazi boja proti virusu,« je poudaril Sanchez. Dodal je, da je zmaga odvisna od vseh državljanov. »Herojstvo je tudi v umivanju rok in v tem, da ostanete doma,« je povedal. Najhuje je prizadet Madrid.

Hitro širjenje so zaznali tudi v skandinavskih državah – na Danskem in Norveškem je glede na število prebivalstva okužb že več kot v Iranu, najbolj prizadeta pa je s 117 primeri drobna populacija Islandije.

Šole zapira Hrvaška in več nemških zveznih držav, med njimi tudi Bavarska. Izredne razmere je po prvi smrti razglasila Bolgarija.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro pričakuje rezulatete testiranja na okužbo. FOTO: Adriano Machado/Reuters
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro pričakuje rezulatete testiranja na okužbo. FOTO: Adriano Machado/Reuters

 

Kanadski premier v samoizolaciji


Virus se pospešeno širi po vseh celinah. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki se je pred le nekaj dnevi koronavirusu še posmehoval, rekoč, da gre za »fantazijo«, se je danes v zgodnjih jutranjih urah testiral na okužbo, potem ko je za koronavirusom zbolel eden izmed njegovih svetovalcev, ki ga je spremljal na potovanju v ZDA in srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Bolsonaro je na twitterju sporočil, da je test negativen, da pa so se pojavile nekatere lažne novice o pozitivnem testu.

Po 95 potrjenih okužbah je župan New Yorka Bill DeBlasio v osemmilijonski metropoli razglasil izredne razmere, kar mu omogoča uvedba izrednih ukrepov.

Kanadski premier Justin Trudeau se je po okužbi žene Sophie Gregoire Trudeau umaknil v izolacijo. FOTO: Patrick Doyle/Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau se je po okužbi žene Sophie Gregoire Trudeau umaknil v izolacijo. FOTO: Patrick Doyle/Reuters


Na severu ameriške celine so okužbo potrdili pri ženi kanadskega premiera Justina Trudeauja. Trudeau simptomov obolenja ne kaže, se bo pa umaknil v dvotedensko samoizolacijo. 

S koronavirusom se je okužil tudi avstralski notranji minister Peter Dutton.



Virus se širi tudi po Afriki, kjer pa za zdaj še ne dosega istih razsežnosti kot na drugih celinah. Prve primere okužbe so potrdili v Gabonu, Gani in Keniji.

Na izbruh virusa se je odzvala celo tako imenovana Islamska država in pozvala svoje »državljane« k umivanju rok.

Preberite še:

Komentarji: