Razmere v Avstriji po oceni ministra »dramatične«

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Prazne dunajske ulice. FOTO: Helmut Fohringer/AFP
Odpri galerijo
Prazne dunajske ulice. FOTO: Helmut Fohringer/AFP



21.40 Cepivo v Evropi na voljo še pred koncem leta

Soustanovitelj nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech Ugur Sahin je danes dejal, da bi bilo cepivo proti covidu-19, ki ga razvijajo skupaj z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizerjem, v ZDA in Evropi na voljo še pred koncem leta. »Obstaja možnost, da bomo odobritev ZDA, Evrope ali obeh dobili še letos,« je dejal izvršni direktor BioNTecha. »Lahko bi celo decembra začeli dobavljati cepivo, če bodo vsi zelo tesno sodelovali,« je povedal.

BioNTech in Pfizer sta v sredo sporočila, da je njuno cepivo glede na končne rezultate kliničnih testiranj 95-odstotno učinkovito in nima resnih stranskih učinkov. Kot so sporočili, cepivo ščiti 94 odstotkov starejših od 65 let. Ugotovitve temeljijo na podlagi kliničnih testiranj po dveh odmerkih, ki jih je v zadnji fazi prejelo več kot 41.000 ljudi po vsem svetu. EU, ZDA in še nekaj držav so s podjetjema že sklenili pogodbe o nakupu več sto milijonov odmerkov njunega cepiva.

19.55 Makedonija bo razglasila izredne razmere

V Severni Makedoniji namera vlada zaradi naraščanja okužb za 30 dni razglasiti krizne razmere zaradi epidemije covida-19. Razglasitev kriznih razmer omogoča pomoč vojske policiji in zdravstvenim oblastem, pa tudi vključitev zasebnih zdravstvenih ustanov in bolnišnic v boj proti virusu. Ne pomeni pa omejitev gibanja ali uvedbo policijske ure. Uvedbo kriznih razmer je vladi danes predlagal svet za nacionalno varnost. Premier Zoran Zaev je njihovo uvedbo napovedal do petka zvečer, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Makedonski minister za zdravje Venko Filipče je opozoril, da so pred kritičnim obdobjem in da bodo potrebovali dodatne postelje za covidne bolnike, ki jih je sedaj po državi v bolnišnicah 1258. Iz države danes poročajo o 1198 novih okužbah v zadnjih 24 urah, umrlo je še 26 bolnikov. Največ okužb, 572, so potrdili v Skopju. Doslej so v državi potrdili 51.213 okužb, umrlo je 1423 bolnikov. V državi je trenutno 19.586 aktivnih primerov okužbe, od tega 9479 v prestolnici Skopje.

Prevoz okuženega bolnika v bolnišnico v Skopju. FOTO: Robert Atanasovski/AFP
Prevoz okuženega bolnika v bolnišnico v Skopju. FOTO: Robert Atanasovski/AFP


19.45 Češka podaljšala izredne razmere

Češki parlament je izredno stanje zaradi epidemije covida-19 v državi po skoraj deveturni razpravi danes podaljšal do 12. decembra. Vlada premierja Andreja Babiša je sicer predlagala izredne razmere do 20. decembra, a so komunisti privolili le v podaljšanje do 12. decembra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Češka je med evropskimi državami, ki jih je drugi val pandemije najhuje prizadel. Na Češkem so izredno stanje zaradi covida-19 uvedli 5. oktobra, v začetku novembra pa so ga podaljšali.

19.10 Začasni ukrepi na področju izvajanja obveznega zdravstvenega zavarovanja

Vlada je na današnji seji sprejela nekaj začasnih ukrepov na področju izvajanja obveznega zdravstvenega zavarovanja. Med drugim ureja dostop do medicinskih pripomočkov, izdaja in izposoja katerih je predvidena tudi brez prisotnosti zavarovane osebe in uporabe kartice zdravstvenega zavarovanja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi preprečitve širjenja covida-19 še določa, da od razglasitve epidemije imenovani zdravnik in zdravstvena komisija Zavoda za zdravstveno zavarovanja Slovenije (ZZZS) v zadevah iz svoje pristojnosti odločata le na podlagi zdravstvene in druge razpoložljive dokumentacije, brez osebnih pregledov zavarovanih oseb.

18.45 Oster nadzor

Prejšnji teden je zdravstveni inšpektorat glede obvladovanja epidemije covida-19 opravil 2578 nadzorov spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, izrekel pa 104 prekrškovne sankcije. Policija pa je prejšnji teden uvedla 783 prekrškovnih postopkov po zakonu o nalezljivih boleznih, so zapisali v sporočilu po seji vlade. Inšpektorat je danes vlado seznanil s poročilom o opravljenih nadzorih. Prejšnji teden, od 9. do 15. novembra, so ob skupno 2578 nadzorih spoštovanja ukrepov poleg 104 prekrškovnih sankcij izrekli tudi 236 opozoril in 120 upravnih ukrepov.

18.35 V Italiji več kot 36.000 novih okužb

V Italiji še naprej narašča število okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 36.176 okužb. Umrlo je manj bolnikov s covidom-19, 653. Dan prej jih je umrlo 753. Skupno so v zadnjih 24 urah opravili 250.186 testov. Pozitivnih je bilo 14,5 odstotka testov, je danes sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje. V Italiji je od 20. februarja, začetka epidemije covida-19, umrlo 47.870 covidnih bolnikov. V zadnjih 24 urah se je tudi povečalo število bolnikov v bolnišnicah in sicer s 33.504 dan prej na 33.610. Na oddelkih intenzivne nege se trenutno zdravi 3712 bolnikov, kar je 42 več kot dan prej, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Domovi za ostarele v Italiji so sprejeli posebne varnostne ukrepe. FOTO: Piero Cruciatti/AFP
Domovi za ostarele v Italiji so sprejeli posebne varnostne ukrepe. FOTO: Piero Cruciatti/AFP


17.45 V Srbiji že tretji dan zapored rekordno število okužb

V Srbiji so danes že tretji dan zapored poročali o rekordnem številu dnevnih okužb in smrti zaradi covida-19. Zdravstvene oblasti so poročale o 29 smrtih in 6109 novih okužbah z novim koronavirusom. S tem so v državi potrdili več kot 100.000 okužb. V BiH je nekoliko upadlo število okužb, v Severni Makedoniji pa bodo razglasili krizne razmere. V bolnišnicah v Srbiji se zdravi 5589 bolnikov s covidom-19, od teh jih je na medicinskih ventilatorjih 186. Doslej so v državi potrdili skupno 104.097 okužb, umrlo je 1110 bolnikov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

17.30 Pomoč prašičerejcem

Vlada je izdala odlok o finančni pomoči pri reji prašičev v letošnjem letu, ki je podlaga za izplačilo pomoči upravičencem v sektorju za blaženje posledic koronavirusne krize. Ta je namreč zmanjšala povpraševanje po prašičjem mesu in znižala njegove cene, so pojasnili na vladi. Namen finančne pomoči je po navedbah vlade ohraniti ekonomsko sposobnost slovenskih rejcev prašičev. Finančno nadomestilo se dodeli po pravilih de minimis za primarne kmetijske proizvajalce.

Prašičerejci bodo zaradi upada povpraševanja po svinjini dobili  pomoč. FOTO: Bakal Oste
Prašičerejci bodo zaradi upada povpraševanja po svinjini dobili  pomoč. FOTO: Bakal Oste


17.00 Stanje v Avstriji »dramatično«

V zadnjem dnevu so v Avstriji potrdili skoraj 7000 novih okužb z novim koronavirusom. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ocenil, da to pomeni »stagnacijo na dramatično visoki ravni.« V zadnjem dnevu je umrlo še 62 covidnih bolnikov, kažejo podatki avstrijskih oblasti. Število aktivnih primerov okužbe je v zadnjem dnevu naraslo za 130 na 77.026. Tako to število že od 13. novembra ostaja na okoli 77.000, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Skupaj so doslej potrdili 228.683 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih avstrijskih ministrstev za zdravje in notranje zadeve je v tamkajšnjih bolnišnicah trenutno 4614 covidnih bolnikov, kar je 22 več kot v sredo. Število bolnikov na intenzivni negi je medtem od srede naraslo samo za enega na 683. V zadnjem dnevu je v Avstriji umrlo še 62 bolnikov s covidom-19, potem ko so v sredo prvič poročali o več kot sto smrtnih žrtvah v enem dnevu. Skupaj je ta bolezen v tej državi zahtevala 2116 smrtnih žrtev.

16.50  Na udaru primorski domovi za starejše

Na Severnem Primorskem je zaradi okužb z novim koronavirusom trenutno najhuje v štirih domovih za starejše - Domu upokojencev Nova Gorica in njeni enoti v Podsabotinu, Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino in domu starejših v Črnem vrhu nad Idrijo. Okužb trenutno nimajo v Domu starejših občanov v Ajdovščini in centru starejših Pristan v Vipavi.

V Domu upokojencev Nova Gorica, kjer v spomladanskem valu epidemije niso imeli okužb, je trenutno aktivno okuženih 86 stanovalcev in 28 zaposlenih. V njihovi enoti Podsabotin pa je 53 okuženih stanovalcev in šest zaposlenih, so danes sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severnoprimorsko.

V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino, kjer trenutno poteka tudi energijska obnova objekta in je tam zato gradbišče, je trenutno 26 okuženih stanovalcev in 16 zaposlenih. Direktor Silvano Gregorič je povedal, da je položaj resen, vendar še vedno obvladljiv.

V Domu starejših Bor v Črnem vrhu nad Idrijo je položaj zaradi številnih okužb med oskrbovanci in zaposlenimi zelo zahteven. Virus se je pri njih širil, čeprav so ob prvih okužbah deset stanovalcev premestili v rdečo cono izven doma.
V preostalih dveh domovih starejših v idrijski občini, v domu Idrija in domu Marof, so doslej zaznali le posamične okužbe, skupaj trenutno tri.

V Domu upokojencev Podbrdo enote Tolmin ni okuženih, v enoti Podbrdo pa so okuženi le trije oskrbovanci. Položaj se umirja v posebni enoti Petrovo Brdo, kjer je bila v začetku tokratnega vala epidemije okužena večina stanovalcev in tudi številni zaposleni.

Okužbe se pospešeno šririjo v domovih za upokojence. FOTO:  Jože Suhadolnik/Delo
Okužbe se pospešeno šririjo v domovih za upokojence. FOTO:  Jože Suhadolnik/Delo


16.45 Načrtovano preverjanje starejše prisotnosti koronavirusa 

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki je vključen v mrežno spremljanja gripe in drugih okužb dihal, bi lahko v vzorcih iz preteklih sezon preveril, ali je novi koronavirus v Sloveniji krožil, še preden je bil uradno zaznan prvi primer. Takšno preverjanje je v načrtu, a se še ni pričelo, so za STA navedli v laboratoriju. V začetku tedna je v javnosti odmevala študija italijanskega inštituta za rakava obolenja (INT), ki je pokazala, da je novi koronavirus po Italiji krožil že septembra lani, morda že celo avgusta. To kaže, da bi se lahko novi koronavirus po svetu širil že precej prej, kot so znanstveniki domnevali doslej. O izbruhu virusa v kitajskem Wuhanu so namreč poročali konec decembra lani. Glede te raziskave italijanskega inštituta je direktorica NLZOH izpostavila, da je prisotnost protiteles v vzorcih seruma, odvzetih septembra lani v Italiji, zelo visoka, okoli 11 odstotkov, vzorci pa so bili odvzeti na populaciji zdravih ljudi za študijo, ki ni povezana z okužbami dihal.

16.30 konec meseca izplačila za čakanje na delo

Zavod za zaposlovanje bo naslednja izplačila na podlagi interventne zakonodaje zaradi epidemije covida-19 nakazal 30. novembra. Skupaj 10,6 milijona evrov bo nakazal za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo ter za nadomestila zaradi karantene. Doslej je zavod nakazal za več kot 300 milijonov evrov.

Pri ukrepu subvencioniranja čakanja na delo gre za sredstva iz Evropskega socialnega sklada, kjer so postopki dolgotrajnejši. Pogodbo o sofinanciranju so na zavodu prejeli v drugi polovici avgusta, delodajalci pa so zahtevke lahko začeli oddajati sredi septembra. Do torka so sicer za ta ukrep prejeli 13.221 vlog za več kot 61.327 oseb, so sporočili z zavoda za zaposlovanje.
Od 10,6 milijona evrov bodo za ukrep čakanja na delo nakazali 1,7 milijona evrov, za ukrep skrajšanega polnega delovnega časa 8,8 milijona evrov in za ukrep karantene 83.668 evrov.

Za čakanje na delo so nakazali 301,8 milijona evrov, za karanteno 412.294 evrov, za skrajšanje delovnega časa 9,3 milijona evrov in 913.822 evrov za ukrep začasnega denarnega nadomestila. Skupaj so za ukrepe iz vseh interventnih zakonov do torka prejeli 142.574 vlog za 600.632 oseb. Največ jih je bilo za ukrep čakanja na delo, ki je zajet v vseh dosedanjih protikoronskih paketih pomoči, nadaljevanje tega ukrepa, pod nekoliko drugačnimi pogoji, pa predvideva tudi šesti protikoronski paket.

14.17 WHO: Prejšnji teden je covid-19 v Evropi vsakih 17 sekund zahteval eno življenje

Prejšnji teden je v Evropi za covidom-19 vsakih 17 sekund umrl en človek, je danes sporočil direktor evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge. Umrlo je več kot 29.000 ljudi. Se je pa z novim koronavirusom okužilo manj ljudi kot v tednu pred tem. Zmanjšalo se je z več kot dveh milijonov na 1,8 milijona okužb. Kluge je danes povedal, da število smrtnih žrtev covida-19 v Evropi še naprej narašča. V zadnjih dveh tednih je število obakrat naraslo za 18 odstotkov. V prejšnjem tednu je bilo v več kot 50 državah, ki sodijo pod okrilje evropskega urada WHO, več kot 29.000 smrtnih žrtev, kar pomeni eno na 17 sekund. Temu, da umre 4500 ljudi na dan, se je mogoče izogniti, je poudaril Kluge. Kdor spoštuje pravila za zajezitev virusa, prispeva k temu, da je manj smrtnih žrtev, je povedal.

image_alt
Devetdesetodstotna učinkovitost je senzacionalna


Se je pa v zadnjem tednu zmanjšalo število novih okužb z novim koronavirusom. Potrdili so jih 1,8 milijona, potem ko so jih v tednu dni prej več kot dva milijona, je sporočil direktor urada WHO za Evropo. Doslej se je v Evropi okužilo okoli 15,8 milijona ljudi, kar je 28 odstotkov vseh okužb na svetu. Umrlo pa je skoraj 355.000 covidnih bolnikov, kar je 26 odstotkov vseh na svetu, je povedal Kluge. V Evropi se sicer zmogljivosti zdravstvenih sistemov bližajo svojim mejam. V Franciji je že deset dni zasedenih več kot 95 odstotkov zmogljivosti na oddelkih za intenzivno nego, v Švici pa so ti oddelki popolnoma zasedeni.

14.05 Virtualni karierni sejem obiskalo že več kot 7000 osnovnošolcev

Kariernega sejma poklicev in izobraževanja za osnovnošolce, ki zaradi epidemioloških razmer letos prvič poteka v virtualni obliki, se je v prvih treh dneh od odprtja udeležilo že okoli 7000 mladih obiskovalcev. Za osnovnošolce je na voljo le še danes, prihodnji teden pa se dogodek v organizaciji mariborske občine nadaljuje za dijake srednjih šol.

14.01 Prisotnost novega koronavirusa spremljajo v odpadni vodi na več čistilnih napravah

Nacionalni inštitut za biologijo trenutno spremlja koncentracije novega koronavirusa v odpadnih vodah na čistilnih napravah, ki skupaj pokrivajo več kot pol milijona prebivalcev Slovenije. Dosedanji rezultati so pokazali, da je lahko merjenje prisotnosti virusa v odpadni vodi učinkovito orodje za spremljanje epidemije.

Septembra so začeli s pilotnim monitoringom na sedmih čistilnih napravah, kasneje so priključili še mariborsko.
Trenutno tako spremljajo trende koncentracije virusa na čistilnih napravah za prebivalce Ljubljane, Kranja, Kopra, Rogaške Slatine, Celja, Maribora, Velenja in Šoštanja ter Domžal in Kamnika, ki skupaj pokrivajo več kot pol milijona prebivalcev Slovenije.

image_alt
Nekateri ne bi več šli v šole, pedagoška stroka za odprtje


Rezultati pilotnega monitoringa kažejo, da je po hitrem naraščanju koncentracije novega koronavirusa v odpadni vodi v oktobru ta dosegla plato v novembru. V večini čistilnih naprav je trenutno koncentracija virusa še vedno zelo visoka, so pa poleg tega v zadnjem tednu izmerili ponovno povišanje koncentracij virusa na nekaterih lokacijah, so danes sporočili z inštituta.
Glede na dosedanje rezultate na inštitutu ugotavljajo, da gre za orodje, ki bi lahko napovedalo naslednji val epidemije. Posebej obetavno je, da je spremembo trenda okuženosti mogoče z uporabo analize odpadnih voda zaznati prej kot s testiranjem posameznikov.

13.25 Mutacija koronavirusa pri danskih minkih verjetno izkoreninjena

Mutacija novega koronavirusa, ki so jo odkrili pri minkih na Danskem in ki je povzročila skrbi zaradi učinkovitosti bodočega cepiva proti covidu-19, je bila verjetno izkoreninjena, je danes sporočilo dansko ministrstvo za zdravje.
Kot so pojasnili, od 15. septembra niso ugotovili novih primerov mutacij novega koronavirusa v tako imenovanem grozdu 5, zato je danski inštitut za nalezljive bolezni SSI ocenil, da je bila ta mutacija verjetno izkoreninjena. Vlada je sicer prav zaradi te mutacije koronavirusa, ki se je prenesla tudi na ljudi, odredila zakol vseh več kot 15 milijonov minkov v državi, da bi zajezili širjenje okužb. Vlada je zdaj sporočila, da bodo v petek odpravili večino strogih omejitev, ki so jih zaradi mutacije novega koronavirusa 5. novembra uvedli v sedmih občinah pokrajine Severni Jutland, kjer živi 280.000 ljudi. Sprva je bilo predvideno, da bodo ukrepi veljali do 3. decembra.

12.24 V UKC Ljubljana v oktobru in prvi polovici novembra zdravili približno 700 covidnih bolnikov

V UKC Ljubljana so med 1. oktobrom in 15. novembrom zdravili 698 odraslih bolnikov s covidom-19, ki so bili v povprečju stari 68 let. Na infekcijski kliniki pa je bilo hospitaliziranih tudi 27 otrok, njihova povprečna starost je bila 6,9 leta. Kot izhaja iz podatkov, ki so jih objavili na spletni strani, je bil med odraslimi obolelimi za covidom-19 najmlajši star 20 let, najstarejši 101 leto. Pridružene boleznih jih je imelo 76 odstotkov, pri čemer je šlo najpogosteje za endokrine, prehranske in presnovne bolezni ter bolezni obtočil. Na enoti za intenzivno terapijo so zdravili 124 covidnih bolnikov. Najmlajši bolnik je bil star 34 let, najstarejši 86. Več kot 90 odstotkov jih je imelo pridružene bolezni. Med otroki, ki so bili hospitalizirani na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, je bil najstarejši star 17 let, najmlajši pa je bil novorojenček. 48 odstotkov jih je imelo pridružene bolezni.

image_alt
Če imate družino, vam dovolimo stike, če je nimate, pa nič


Od začetka epidemije covida-19 so obravnavali tudi 34 porodnic in nosečnic pred porodom, ki so bile pozitivne na novi koronavirus, vsaj 16 jih je bilo že po preboleli okužbi. V ambulanti za patološko nosečnost, kjer so uredili tudi obravnavo nosečnic s covidom-19, pa so obravnavali 240 takšnih nosečnic. Kot so pojasnili na spletni strani UKC Ljubljana, so v podatke vključeni le bolniki, ki so dejansko zboleli za covidom-19 in so jih zdravili na oddelkih za bolnike s covidom-19. 

12.04 V Rusiji rekordno številno mrtvih zaradi covida-19

V Rusiji je bilo danes rekordno številno mrtvih zaradi covida-19 v enem dnevu – 463. Prav tako so dobili nov dnevni rekord okužb z novim koronavirusom – 23.610. Skupno so v tej državi potrdili že več kot dva milijona okužb. Ruska oblast je zaradi teh podatkov sicer zaskrbljena, vendar pa za zdaj še ne razmišlja o ponovni ustavitvi javnega življenja, kot so se to odločili v drugih evropskih državah. V državi s 145 milijoni prebivalcev so doslej po uradnih podatkih potrdili 2,02 milijona okužb s koronavirusom, s čimer je Rusija na petem mestu v svetu. 

11.47 Na Hrvaškem novo rekordno število žrtev s covidom-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 8770 testih potrdili 3164 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 49 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. Znova so največ novih okužb potrdili na območju Zagreba, kjer so našteli 569 novih primerov. V primorsko-goranski županiji so potrdili 287 novih okužb, kar je največ doslej. Iz istrske županije so poročali o 74 novih primerih. Na Hrvaškem je trenutno 17.814 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah zdravijo 1994 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih so 204. Od 25. februarja, ko so imeli prvi primer, so v državi potrdili skoraj 93.900 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 1200 oseb. Okrevalo je 74.865 ljudi. Opravili so skupno več kot 649.550 testov.

image_alt
Število smrti med okuženimi v Italiji enako kot aprila


Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji hrvaške vlade napovedal, da bodo zaradi resnega epidemiološkega stanja v državi poostrili epidemiološke ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je po vladni seji potrdil, da bo nacionalni štab civilne zaščite do konca tedna sprejel dodatne ukrepe. Božinović je pojasnil, da se bodo poostreni ukrepi nanašali na omejitev zbiranja ljudi na javnih mestih, delovni čas gostinskih lokalov ter uvedbo obveznega dela od doma in dela v izmenah. Opozoril je, da družabni dogodki predstavljajo največjo nevarnost za širjenje okužb in znova pozval prebivalce na samodisciplino pri izvajanju obstoječih epidemioloških ukrepov.

Medicinsko osebje med jemanjem brisa za testiranje okužb v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Medicinsko osebje med jemanjem brisa za testiranje okužb v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


10.37 Britanski Royal Mail med pandemijo okrepil prihodke

Britanska poštna skupina Royal Mail je v prvem polletju poslovnega leta, ki se konča s koncem septembra, imela 5,67 milijarde funtov (6,23 milijarde evrov) prihodkov, kar je deset odstotkov več od primerljivega lanskega obdobja. Prvič v zgodovini so prihodki iz naslova dostave paketov presegli tiste iz naslova dostave pisem. »Prihodki iz naslova dostave paketov so predstavljali 60 odstotkov vseh, še v preteklem obdobju so predstavljali 47 odstotkov vseh prihodkov,« je ob predstavitvi poslovnih rezultatov poudaril začasni izvršni direktor Royal Maila Keith Williams. Po njegovih besedah je družba poslovala izjemno dobro in prvič po privatizaciji leta 2013 doživela rast prihodkov. Medtem so imeli od začetka aprila do konca septembra 176 milijonov funtov izgube iz poslovanja, po Williamsovih besedah predvsem na račun stroškov prestrukturiranja.
Ob objavi poslovnega poročila so iz družbe še sporočili, da bodo v božičnem obdobju zaradi večjega povpraševanja po njihovih storitvah začasno zaposlili 33.000 delavcev. Se pa Royal Mail sooča s padcem svoje osrednje dejavnosti – pisemskih pošiljk. Ljudje se namreč za komunikacijo vse bolj poslužujejo spleta. Ker skupini ni uspelo izboljšati poslovanja v tem segmentu, je maja položaj izvršnega direktorja po manj kot dveh letih zapustil Rico Back. Williams, sicer nekdanji izvršni direktor British Airways, je položaj zasedel začasno, dokler Royal Mail ne najde trajnega Backovega naslednika.​

image_alt
Podatki znova niso spodbudni


10.33 Thyssenkrupp kljub rekordnemu dobičku napoveduje dodatna odpuščanja

Nemški industrijski konglomerat Thyssenkrupp je v zadnjem poslovnem letu do konca septembra ustvaril rekordnih 9,5 milijarde evrov čistega dobička, kar je sicer večinoma posledica prodaje dejavnosti na področju dvigal. Družba, ki je že nekaj časa v težavah, bo kljub temu odpustila dodatnih 5000 zaposlenih, kar skupno število zvišuje na 11.000.

10.15 Že tretji dan zapored več kot 40 umrlih za covidom-19

Ob 6806 testih so v sredo v Sloveniji potrdili 2064 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako 30,3-odstoten. V sredo je umrlo 45 ljudi.

image_alt
Spet več kot 2000 novih okužb, umrlo je 45 oseb


9.41 Na Japonskem robot opominja kupce, naj nosijo masko

Prositi nekoga, naj si nadene masko, velja za občutljivo temo na Japonskem, zato je ena od tamkajšnjih trgovin za ta namen angažirala robota. Malega humanoidnega robota namreč ni sram iti do obiskovalca in ga prositi, naj nosi masko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Se opravičujem, ker motim, ampak prosim, nadenite si masko,« reče mali robot Robovie, ko se pripelje pred ljudi brez mask. »Hvala za vaše razumevanje,« pa doda, ko kupec upošteva njegovo prošnjo. Ob tem se tudi prikloni z belo okroglo glavo proti sogovorniku v znak zahvale. Robot opravlja svoje poslanstvo v trgovini s športno opremo v Osaki. Gre za eksperiment raziskovalnega inštituta ATR, ki je izumil Robovieja. Kamere in laserski čitalniki lahko prepoznajo ljudi, ki ne nosijo mask ali stojijo preblizu v vrsti. V tem primeru jih prosi, naj stopijo bolj narazen. Robovie pa ne ponuja le preventivnih zdravstvenih nasvetov med pandemijo covida-19, v trgovini lahko kupca vodi tudi do oddelka, ki ga zanima.

FOTO: Issei Kato/Reuters
FOTO: Issei Kato/Reuters


Novi koronavirus Japonske ni prizadel tako hudo kot nekatere druge države, v zadnjem času pa kljub temu opažajo porast okužb. V sredo so poročali o rekordni 2201 okužbi v enem dnevu.

9.17 Hrvaški minister za zdravje pozitiven na novi koronavirus

Vili Beroš, hrvaški minister za zdravje, je pozitiven na novi koronavirus. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saj ima le blage klinične znake, svoje obveznosti pa bo opravljal v izolaciji.

8.53 V Nemčiji potrdili več kot 22.000 novih okužb z novim koronavirusom

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 22.609 novih okužb z novim koronavirusom, to je okoli 5000 primerov več kot v sredo, je razvidno iz podatkov Inštituta Roberta Kocha (RKI). V primerjavi s prejšnjim četrtkom so danes potrdili nekaj več okužb, prejšnji teden so namreč poročali o 21.866 novih okužbah. Največ okužb od začetka epidemije so v Nemčiji potrdili ta petek, ko so poročali o 23.542 novih primerih. V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo še 251 ljudi, skupno pa 13.370. Doslej so sicer potrdili 866.916 okužb, po ocenah RKI pa je ozdravelo okoli 562.700 ljudi. Reprodukcijsko število, ki ocenjuje dogajanje zadnjih osem do 16 dni, je že nekaj časa pod ena, kar pomeni, da okužena oseba ne prenese nujno okužbe naprej.

7.22 V ZDA že več kot 250.000 mrtvih zaradi covida-19

ZDA so v sredo zvečer po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa presegli število 250.000 mrtvih zaradi covida-19, z novim koronavirusom pa se je do zdaj okužilo že 11,5 milijona ljudi. V bolnišnicah je bilo v sredo zaradi covida-19 skoraj 79.000 ljudi, kar je rekord. Novi koronavirus je v desetih mesecih povzročil smrt več ljudi v ZDA kot pa kapi, samomori in prometne nesreče skupaj. Guvernerji zveznih držav in župani se z novim izbruhom pandemije spopadajo z raznimi ukrepi. Prebivalci Clevelanda so dobili ukaz, naj ostanejo doma, v New Yorku od danes spet zapirajo šole, obvezno uporabo mask pa uvajajo tudi nekateri republikanski guvernerji, ki so se temu doslej po zgledu predsednika Donalda Trumpa upirali.

FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
FOTO: Shannon Stapleton/Reuters


Povprečje mrtvih na dan je v zadnjem tednu naraslo na 1176, kar je več kot v dveh najbolj prizadetih državah takoj za ZDA Indiji in Braziliji skupaj. Na dan se s koronavirusom v ZDA povprečno okuži 158.000 ljudi. Najbolj je prizadet Srednji zahod ZDA, na vrhu pa so Severna Dakota, Južna Dakota, Wisconsin, Iowa in Nebraska. Razen Wisconsina so to države, ki jih prvi val spomladi ni huje prizadel. V sredo je dnevni rekord z novimi primeri postavil Illinois, kjer so odkrili 15.433 okužb, dosedanji rekord pa je imela Florida s 15.300 primeri v juliju. New York ima še vedno največje število mrtvih od vseh držav. Velika večina od 33.000 smrtnih primerov se je zgodila do konca pomladi. Guverner Andrew Cuomo je v sredo poročal o 35 smrtnih primerih in 5294 novih okužbah, kar je 3,4 odstotka vseh testov. Ker je stopnja pozitivnih testov v tednu dni presegla povprečje treh odstotkov, se je newyorški župan Bill de Blasio odločil, da od danes do nadaljnjega zapira vse javne šole v mestu.

6.46 Vlada danes o ukrepih za omejitev širjenja epidemije

Vlada bo danes zasedala na Brdu pri Kranju in pričakovati je, da bo podaljšala veljavnost tistih ukrepov, katerih upravičenost mora v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča presojati vsak teden, kot je, denimo, prepoved zbiranja in gibanja prebivalstva. 

Vlada je s koncem prejšnjega tedna prepovedala zbiranje ljudi razen družinskih članov, od ponedeljka pa so ponovno, kot v spomladanskem valu epidemije, zaprla vrata nenujne trgovine, ustavil se je javni potniški promet. Že nekaj časa je prepovedano prehajanje med občinami. Vrtci so odprti le za nujne primere, pouk že drugi teden poteka na daljavo. Za vstop na Hrvaško je vse manj izjem, ki omogočajo povratek v državo brez odrejene karantene.

Vlada je prejšnji teden napovedala, da bodo ukrepi veljali vsaj 14 dni, pri čemer pa mora vlada nekatere ukrepe – denimo tiste, ki se nanašajo na zbiranje in gibanje prebivalstva – presojati vsak teden. Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar je v ponedeljek v DZ izrazil pričakovanje, da bodo čez 14 dni začeli sproščati ukrepe. Vlada je sicer ta teden na dopisni seji že sklenila, da se razglasitev epidemije podaljša za še 30 dni.

6.40 Vrh EU o boju proti pandemiji in blokadi svežnja za okrevanje

Voditelji članic EU bodo danes na virtualnem zasedanju nadaljevali razpravo o usklajevanju boja proti pandemiji novega koronavirusa. Razpravljali bodo tudi o svežnju za spoprijemanje Evrope z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije, potem ko sta Madžarska in Poljska v začetku tedna blokirali bistvena dela tega svežnja. 

image_alt
Madžarsko-poljski veto kot bumerang


Tri tedne po prejšnji videokonferenci bo danes še eno virtualno zasedanje, namenjeno usklajevanju ukrepanja, na katerem bo sodeloval tudi slovenski premier Janez Janša. Od prejšnjega zasedanja konec oktobra bistvenih sprememb ni bilo. Slovenski premier je dva dni pred zasedanjem voditeljem članic in institucij EU poslal pismo, v katerem je med drugim podprl stališča Madžarske in Poljske glede vladavine prava ter se zavzel za vrnitev k julijskemu dogovoru voditeljev, ki ne upošteva stališč evropskega parlamenta.

Preberite še:

Komentarji: