Vodilni evropski poslanci za drugi referendum o brexitu

Podaljšanje roka za izstop samo, če bo London predstavil načrt, kaj bodo naredili. Brexit ne bi smel ugrabiti evropskih volitev.

Objavljeno
13. marec 2019 12.15
Posodobljeno
13. marec 2019 13.23
Glavni evropski pogajalec Barnier pred nadaljnjimi odločitvami EU27 zahteva več jasnosti v Lonodnu. FOTO: Frederick Florin/AFP
Peter Žerjavič, dopisnik, Jure Kosec
Peter Žerjavič, dopisnik, Jure Kosec
Bruselj – »Povedati morajo, kaj je njihova izbira,« je po sinočnji ponovni zavrnitvi sporazuma o izstopu povedal glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier.

»To je vprašanje, na katero potrebujemo odgovor,« je nadaljeval v nastopu pred poslanci evropskega parlamenta v Strasbourgu. Barnier zahteva jasnost glede britanskih načrtov pred odločanjem EU27 o podaljšanju dveletnega roka za brexit, ki se izteče 29. marca. Opozoril je, da je doseženi sporazum o brexitu edini razpoložljiv sporazum za urejen izstop iz EU.

»Tveganje ločitve brez dogovora (no-deal) še nikoli ni bilo večje,« je posvaril. Članice EU se morajo za podaljšanje roka odločati s soglasjem. Od Londona pričakujejo verodostojno utemeljitev prošnje za podaljšanje in njegovega trajanja. Zagotovljeno bi moralo biti nemoteno delovanje institucij EU.

»Glejte v London, ne v Bruselj,« je na številna časnikarska vprašanja glede prihodnjega razvoja dogodkov odgovoril tiskovni predstavnik evropske komisije Margaritis Schinas.


Predvsem volitve v evropski parlament konec maja so nezanemarljiv dejavnik. Sploh bi bilo nepredstavljivo britansko sodelovanje na njih, saj bi brexit zasenčil vse druge teme. Vodja liberalcev Guy Verhofstadt je zbodel vodilnega britanskega evroskeptika Nigela Faragea, da bo imel koristi od njih, saj bo lahko še naprej »vlekel plačo« in spodkopaval EU od znotraj.  

Po besedah vodje poslancev EPP Manfreda Webra pravne in politične dileme, povezane z brexitom,  ne bi smele »okupirati« volitev.

Konservativni vodilni kandidat se je – kot tudi vodja socialdemokratskih poslancev Udo Bullmann – zavzel za drugi referendum. »Če odpove politični razred in v parlamentu ni večine, je naslednji logični korak – znova vprašati ljudi,« je povedal Weber.
 

Malo apetitov po izstopu brez dogovora


Britanski parlament bo nocoj, 24 ur zatem ko je s prepričljivo večino še v drugo zavrnil novembra sklenjeni ločitveni sporazum o brexitu, odločal o tem, ali naj Združeno kraljestvo 29. marca iz EU izstopi brez dogovora. To bo prvo izmed dveh glasovanj, ki jih je britanska premierka Theresa May napovedala v odzivu na včerajšnji poraz.

Če poslanci na nocojšnjem glasovanju zavrnejo možnost brexita brez dogovora, jih že jutri čaka odločitev o tem, ali naj vlada začasno preloži datum predvidenega izstopa. Velika večina analitikov predvideva, da bo parlament storil natanko to, saj za neurejeno ločitev med poslanci ni zaznati večjega apetita.

image
Britanska premierka Theresa May je za danes napovedala novo glasovanje v parlamentu, tokrat o brexitu brez dogovora. FOTO: Jessica Taylor/Afp


Liberalizacija carin


Britanska vlada je danes sicer objavila načrte o pripravah na brexit brez dogovora, ki vključujejo enostransko ukinitev carin na 87 odstotkov izdelkov, ki jih država uvaža iz tujine. Edina izjema bodo ostali nekateri mesni in mlečni izdelki, oblačila in avtomobili. Predstavniki vlade so tudi potrdili, da carine ne bi veljale za izdelke, ki bi jih na Severno Irsko uvažali z Republike Irske.

Vlada je načrt po poročanju Guardiana opisala kot zmerno liberalizacijo carin, katere namen je zmanjšati motnje za poslovanje podjetij in se izogniti cenovnim šokom pri vsakodnevnih nakupih.

O pripravah na brexit brez dogovora bo danes predvidoma govoril tudi britančni finančni minister Philip Hammond, ki bo parlamentu predstavil predlog proračuna za prihodnje leto.