Voditelj Islamske države Bagdadi je mrtev, je potrdil Trump

»Pravkar se je zgodilo nekaj velikega!« je po napadu vojaških helikopterjev severno od Idliba tvital predsednik Donald Trump.

Objavljeno
27. oktober 2019 10.01
Posodobljeno
27. oktober 2019 14.36
Abu Bakr al Bagdadi na fotografiji s petega julija 2014. Foto - Afp
New York – Razvpiti voditelj teroristične Islamske države Abu Bakr al Bagdadi je mrtev, ameriški mediji navajajo neimenovane predstavnike administracije republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Samozvani voditelj islamističnega kalifata naj bi se med napadom ameriških vojaških sil na severozahodu Sirije razstrelil sam.

»Pravkar se je zgodilo nekaj velikega!« je že tvital predsednik Donald Trump, že čez nekaj ur pa naj bi tudi uradno naznanil smrt zapriseženega sovražnika ZDA, Evrope in zahodne civilizacije nasploh. Al Bagdadi je zagovornike islamskega džihada spodbujal, naj napadejo v svojih skupnostih in takšna taktika je številne teroristične napade prinesla tudi zahodnoevropskim državam. Najbolj razvpiti islamski terorist sodobnosti je v javnosti zadnjič nastopil leta 2014, a so se prešnja poročila o njegovi smrti izkazala za neresnična. Zadnji video posnetek s pozivom privržencem je poslal aprila, tonski septembra. Na njegovo glavo je bila razpisana nagrada v višini 25 milijonov dolarjev.

Iz Sirije poročajo o napadu osmih vojaških helikopterjev in vojaškega letala okrog polnoči na domnevno teroristično zatočišče severno od Idliba. Sledilo naj bi močno obstreljevanje z obeh strani, domnevajo pa da je žrtev več kot devet, o katerih poročajo zdaj, veliko jih naj bi bilo namreč tudi ranjenih. Ameriški opazovalci se že sprašujejo, kaj to pomeni za nedavno Trumpovo odločitev za umik svojih vojakov s severovzhoda Sirije, s katero je odprl pot turškim napadom na tamkajšnje kurdske sile. Tudi številni visoki predstavniki predsednikove republikanske stranke so se bali, da bo izdaja dolgoletnih zaveznikov olajšala izpustitve islamskih teroristov iz zaporov pod kurdskim nadzorom. Pod točo kritik so v Beli hiši že naznanili, da bo več sto ameriških vojakov še naprej varovalo naftna polja na severovzhodu Sirije.
image
AFP Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Brendan Smialowski Afp